Nike'ın Yeşim'e siparişi teşvike takıldı

Güncelleme Tarihi:

Nikeın Yeşime siparişi teşvike takıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2001 02:08

Nike'tan 3 milyon 500 bin adetlik sipariş alan Yeşim Tekstil, yatırım yapamadığı için Nike'ın siparişlerini karşılayamıyor. Yeşim Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Şenol Şankaya, Yeşim Tekstil'in yeni yatırım yapamadığı için siparişlerin tamamını karşılayamadığını söyledi.

Yeşim Tekstil'in İnterbank'a el konulması ve kuzeni Cavit Çağlar'ın tutuklanmasının ardından devletten teşvik alamaz hale geldiğini belirten Şankaya, ‘‘ABD Nike'ın Meksika, Kostarika ve yakın adalara verdiği 20 milyon dolarlık siparişi Türkiye'ye aldık. Nike'a 3 milyon 500 bin adetlik üretim yapacağız. Bu Türkiye için ciddi bir gelişme ve 5-10 milyon dolarlık bir yatırım yapmamız gerekiyor. Ancak İnterbank olaylarından sonra devletten bir kuruş yatırım teşviki alamıyoruz’’ dedi. Yeşim Tekstil, halen 3 fasoncu firmayla birlikte mevcut kapasitesini kullanarak Nike'tan aldığı siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. Yeşim Tekstil'in yatırım yapamaması halinde, Nike'tan alınan siparişlerin başka ülkelere kaptırılması da sözkonusu olabilecek.

Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya, 14 bin çalışanı olan Nergis Grubu'nun fasoncularla birlikte 18 bin kişiye iş sağladığına dikkat çekerek, ‘‘1999 yılında bir tipiye yakalandık, tipide kuytu bir yerde beklememiz gerekiyordu. Siperde bekledik ve 2000'in ortalarında tekrar ayağa kalktık. Kendi krizimizde işçi çıkarmak zorunda kaldık, şimdi o işçileri tekrar geri alıyoruz. Ayda 20 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz’’ diye konuştu.

240 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Yeşim Tekstil, hazır giyimde 80 bin, ev tekstilinde 45 bin olmak üzere günlük 125 bin parça üretim kapasitesine sahip. Geniş bir ihracat ağına sahip olan Yeşim, Gap, Marks& Spencer, Zara, Nike, Eddie Bauer, Timberland, Tommy Hillfiger gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapıyor. 2000 yılında 132 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren firmanın, 2002 yıl ihracatının 160 milyon doları bulması bekleniyor. Dünyaca ünlü İngiliz markası Marks& Spencer, tüm dünyada üretim yaptırdığı firmalar arasında yaptığı değerlendirmede Yeşim Tekstil'i örgü grubunda 10 firma arasında birinci seçerken, örgü ve dokuma grubunda 16 firma arasından ikinci en iyi olarak seçti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!