Nikahlar da artık ’vergi denetim aracı’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Nikahlar da artık ’vergi denetim aracı’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2006 00:00

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, yeni evlenen çiftlerin ev eşyaları ve düğün masraflarının belgeli olup olmadığını saptamak için yeni bir uygulama başlattı. Resmi davet mektubu ile 2004- 2005 yıllarında evlenenleri vergi dairesine çağıran memurlar, çiftlerin evlilik alışverişini nerelerden yaptıklarını sorguluyor. Vergi denetmenleri, firmaları vergi dairesine çağırarak, bu alışveriş sonrası fatura verip vermediklerini soruyor.

İZMİR Vergi Dairesi Başkanlığı, yeni evli çiftler aracılığıyla da vergi denetimi yapmaya başladı. Vergi Denetimi Grubu Müdürlüğü, altı ay önce kentin Konak, Karşıyaka ve Bornova ilçelerine bağlı nikah dairelerinden 1 Ocak 2004-31 Ağustos 2005 tarihleri arasında evlenenlerin ad, soyad, adres ve telefonlarını istedi. İlk etapta 7 bin 653 çiftin bilgilerine ulaşıldı, 2 bin 641 çiftin evine resmi davet mektubu gönderildi. Bu projede çalışan 10 vergi memuru, bir ay içinde 342 çiftle, vergi dairesinde görüştü. Projeyi İzmir’de ilk kez hayata geçiren Vergi Denetimi Grubu Müdürü Yusuf Çilkoparan, "Bu projeyi altı ay önce başlattık. Bilgi toplama beş ay sürdü. Nikah dairelerinden, vergi dairesine bilgi akışı hala devam ediyor. Yeni evli çiftlerle bir ay önce görüşmeye başladık. Bugüne kadar davetimize katılmayan olmadı. Çiftler buna çok şaşırıyor, ancak sonuçtan herkes memnun" dedi. Çilkoparan, vergi dairesinde çay ikram ederek ağırladıkları çiftlere şu sorularını sorduklarını söyledi:

NELER SORULUYOR:

"Hangi düğün salonunda evlendiniz? Düğün fotoğraflarını kime çektirdiniz? Gelinlik ve damatlığı nereden aldınız? Hangi kuaföre gittiniz? Davetiyeleri hangi firmaya yaptırdınız? Düğün pastasını nereden aldınız? Beyaz eşya, mobilya, halı ve perdenizi hangi firmalardan aldınız? Alyansınızı ve diğer altın takılarını hangi kuyumcudan aldınız? Evsahibiniz kim? (kiracılara), Evi kimden kaça satın aldınız? (ev sahiplerine). Kaç paraya evlendiniz? Bu masraflar karşılığında fatura aldınız mı?" Çilkoparan, bu soruların yeni evli çiftleri çok şaşırttığını belirterek, zaman zaman şahit oldukları eşler arasındaki tartışmayı şöyle anlattı: "Çiftlere ne zaman evlendiklerini de soruyoruz. Kadınlar bu soruya gün ve saatine kadar cevap verdikleri halde, erkekler çoğu zaman hatırlamıyor. Eşinin evlenme tarihini unuttuğunu gören kadın, kocasına sitem ediyor ve tartışma başlıyor. Bazen de çağırdığımız yeni evli çiftin boşandığını öğreniyoruz. Bu da bizi çok üzüyor."

FİRMALAR ÇAĞRILIYOR:

Bugüne kadar çağrıldığı halde vergi dairesine gelmeyen çiftin olmadığını vurgulayan Çilkoparan, Vergi Usul Kanunu’na göre gelmeyene para cezası verebildiklerini söyledi. Çilkoparan, çiftlerin verdiği bilgileri bilgisayara kaydedip, bu kez çiftlerin alışveriş yaptıkları firma sahiplerine resmi davet mektubu göndererek onları vergi dairesinde sorguladıklarını belirti. Yusuf Çilkoparan, şöyle dedi: "Önce düğün salonu sahiplerine davet göndereceğiz. Tüm firmaları sırayla çağırıp onlara ’Şu tarihte evlenen çift sizden mobilya aldı, fatura düzenlediniz mi’ diye soracağız. Eğer fatura düzenlenmemişse geçmişe dönük fatura düzenleteceğiz. Firmadan faturanın gecikme faizini de alacağız. Eğer firma sahibi resmi davete gelmezse ilk defada 130 YTL usulsüzlük cezası keseceğiz. İkinci defa gelmezse cezayı iki kat artırarak, 260 YTL para cezası keseceğiz. Üçüncü defa da gelmezse polis marifetiyle getireceğiz. Amacımız, caydırıcı olmak. Bağcı dövmek değil, üzüm yemek peşindeyiz."

Toplam 10 bin çiftle görüşüldü
/images/100/0x0/55eaf832f018fbb8f8a270ac

NORMAL
bir evlilik masraflarının 20 bin YTL’yi bulduğunu belirten Yusuf Çilkoparan, 10 bin çiftle görüştüklerinde, toplam 200 milyon YTL’lik harcamayı mercek altına alacaklarını anlattı. Çilkoparan, 2005 yılında evlenen tüm çiftler ve onların alışveriş yaptıkları firma sahipleri ile bayramdan sonra görüşeceklerini söyledi. Saptadıkları vergi mükelleflerini bayramdan sonra çağıracaklarını belirten Yusuf Çilkoparan, önce düğün salona sahiplerini, sonra mobilyacı, kuyumcuları fotoğraflçıları davet edeceklerini ve fatura tanzim etmemişlerce cezalı uygulama yapacaklarını sözlerine ekledi. İzmir’de 18 Haziran 2005’te evlenen Emrah- Yeşim Korsay çifti, vergi dairesine çağrıldıkları mektubun kendilerini çok heyecanlandırğını söyledi. Emrah Korsay, "Verginin soğuk bir anlamı var. Mektup bizi çok şaşırttı ve heyecanlandırdı. Sonra telefonla sorduğumuzda amacın ne olduğunu daha iyi anladık ve koşarak geldik. Bu uygulama verginin tabana yayılması için çok yararlı olacak" dedi. Yeşim Korsay ise mektubu açtığında çok korktuğunu belirterek, "Burada memurlar çok sıcak karşıladı. Bize sordukları her soruya yanıt vermekten çekinmedik. Evlilik alışverişlerimizde fatura ve fiş aldık. Bu uygulamanın fatura ve fiş vermeyen işyeri için caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Vergimizi verelim ki hizmet alabilelim" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!