Nijeryalı işadamları Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Nijeryalı işadamları Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 13:27

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu, Türk ve Nijeryalı işadamlarını buluşturdu.

Haberin Devamı

Nijerya’dan gelen 109 firma ile görüşen 400’e yakın Türk işadamı bini aşkın görüşme yaparak, ortaklık ve yatırım için ilk adımı attı. Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan Goodluck, Nijerya’nın 2020 yılında en büyük 20 ekonomiden biri olacağına dikkat çekerek, “Nijerya patlamak üzere, en iyi iş fırsatı bizde” dedi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de Afrika’nın kilidi konumundaki Nijerya’nın Türkiye’nin dış politikasında çok önemli olduğunu ifade etti. TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise “İki ülke arasındaki 900 milyon dolar seviyesindeki karşılıklı ticaret hacmimizi bir an önce 2 milyar dolar seviyesine çıkarmalıyız” diye konuştu.

“En iyi iş fırsatı bizde”

Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan Goodluck ise gerçekleştirilen Ticaret ve Yatırım Forumu ile Nijerya’daki yatırım fırsatlarını Türk iş adamlarına sunduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Jonathan Goodluck, “Ekonomik takımım ve hükümetim sizlere eşsiz bir fırsat sunuyor. Bizlerle yakın ilişki kurmak için fırsatları değerlendirebilirsiniz. Nijerya, 150 milyonluk nüfusu ve yıllık yüzde 3 artış ile küresel olarak en büyük pazarlardan biridir. Doğalgaz ve petrol zenginliklerimiz bütçemizin yüzde 95’ini karşılıyor. Ülkemizde ticaret yapılabilecek 40’dan fazla alan var. Goldman Sachs, Nijerya’nın Brezilya,Çin, Rusya ve Hindistan’dan sonra en büyük ekonomi olacağına dair rapor yayınladı. Nijerya 2020 yılında en büyük 20 ekonomiden biri olacak. Mevcut mevzuatı yeniliyoruz. Sürdürülebilir kalkınma ve yaşam koşullarını düzeltiyoruz. Önümüzdeki aylarda Nijerya’da iş yapmak artık daha kolay olacak. Türk iş adamlarının bu fırsatı değerlendirmelerini istiyorum. 10 bakanımız burada. Nijerya hali hazırda patlamak üzere, çok iş var, siz de buraya gelmelisiniz. En iyi iş fırsatı bizde” dedi.

Haberin Devamı

Hedef 2 milyar dolar

Forumda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türk müteahhitlerin Rusya’dan Fas’a, Ekvator Gine’den Hindistan’a Dubai’den Nijerya’ya projeler yürüttüğünü belirterek, Afrika genelinde 35 milyar dolarlık iş hacmine ulaşan Türk müteahhitlerinin Nijerya’daki inşaat projelerinden daha fazla pay alabileceğine dikkat çekti. Meral, Nijerya’da iş yapan Türk müteahhit firmalarının yaşadığı bazı sorunların en kısa sürede çözüme ulaşacağına inandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Nijeryalı ve Türk işadamları arasında yeni işbirlikleri gerçekleştirmek ve aynı zamanda dostluğumuzu yeni yatırımlarla pekiştirmek istiyoruz. Öncelikle yapmamız gereken 900 milyon dolar seviyesindeki karşılıklı ticaret hacmimizi bir an önce 2 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarmamızdır. Nijerya’da Türk sermayesi için başta inşaat olmak üzere makine,kimya, plastik, mobilya, tekstil ve hazırgiyim, turizm ve tarım gibi pek çok alanda önemli fırsatlar bulunuyor. Üyelerimizin Nijeryalı işadamları ile ortak olarak birçok sektörde başarılı şirketler kurup yeni işler yapabileceğimize inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye-Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Nijerya Cumhurbaşkanı Johathan Goodluck’ın Türkiye’yi ziyareti ile iki ülke ilişkilerinde yepyeni bir sayfa açılacağını dile getirdi.  Cemil Çiçek, Nijerya ile Türkiye’nin bir çok açıdan benzeştiğine işaret ederek, “Nijerya ve Türkiye kardeş ve dost ülkedir. Birlikte yapacağımız daha çok iş var. İnanıyorum ki bu ziyaretten sonra Türk iş adamları Nijerya’nın kalkınması, mutluluk ve refahı için ellerinden geleni yapacaklardır. Bundan sonraki iş siyasetçilerden daha çok işadamlarına düşüyor. Biz işadamlarımıza kefiliz. İş adamlarımızın ülkenizde kendi evlerinde gibi hizmet edeceklerine inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Patronlar Cumhurbaşkanı ile yatırımları konuştu

İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu öncesinde Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan Goodluck, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile birlikte aralarında Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, Boydak Holding Başkanı Memduh Boydak, Rixos Hotels Başkanı Fettah Tamince, Eser İnşaat Başkanı İlhan Adiloğlu, Ekşioğulları Başkanı Recep Ekşi, Fermak İnşaat Başkanı Ferit Rızvanoğlu, Karadeniz Holding Başkanı Orhan Remzi Karadeniz, Nata İnşaat Başkanı Namık Tanık ve Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ile kahvaltıda buluştu. Toplantıda, enerji, mobilya, otel ve hastane yatırımı, altyapı projeleri gibi konuların ele alındığı öğrenildi. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın enerji projeleri, Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak’ın mobilya bayi yapılanması ve özel hastane yatırımı, Rixos Hotels Başkanı Fettah Tamince’nin  Nijerya’da 5 yıldızlı otel yatırımı konusunda Cumharbaşkanı Jonathan Foodluck ile görüştüğü belirtildi.  Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Remzi Karadeniz, Nijerya için yüzer elektrik santrali yapması için teklif alırken, Nata İnşaat Başkanı Namık tanık Nijerya’da alışveriş merkezi projeleri ile ilgileniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!