New York yükseldi Avrupa rahatladı

Güncelleme Tarihi:

New York yükseldi Avrupa rahatladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

New York Borsası, önceki gün yaşanan tarihi çöküşün ardından dün 288 puanlık yükselişle tarihinin en büyük ikinci artışını sağladı. Avrupa Borsaları düşüşün etkisini saat farkı nedeniyle dün açılışta yaşarken, kapanışa doğru Dow Jones’dan gelen yükseliş haberleriyle rahatlayarak toparlandılar.

New York Borsası'nda önceki gün yaşanan tarihi çöküş, saat farkıyla dün Avrupa borsalarının ilk seanslarında düşüşler yaşattı. New York'taki düşüşün etkisiyle açılışta yüzde 1.5 ile 2.5 arasında gerileyen Avrupa borsaları, kapanış yaklaşırken Dow Jones'un yeniden toparlanmaya başlamasıyla rahatlayarak sabah ki şiddetli düşüşe göre daha yüksek noktalarda günü kapattılar.

Önceki gün 512 puanlık tarihi düşüşle ekonomi çevrelerinde kaygı yaratan New York Borsası'nın Dow Jones endeksi dün toparlanarak günü 288.10 puan veya yüzde 3.8 puanlık artışla 7827.17 puandan kapattı. Bu yükselişin New York Borsası’nda yaşanan en büyük ikinci yükseliş olduğuda belirtildi.

Frankfurt Borsası'nda açılışta, yüzde 1.68 düşüşle güne başlayan Xetra-DAX Endeksi, birinci seansın sonuna doğru kayıplarını kapatarak yükseldi. Endeks, günü 44.62 puan yükselişle 4855.9 puandan kapattı.

Avrupa'nın en büyük borsası olan Londra Borsası'nda sabah açılışta yüzde 2.5 seviyesinde gerileyerek son 7.5 ayın en düşük seviyesine kadar inen FTSE-100 Endeksi de, seans sonuna doğru toparlandı. FTSE-100 Endeksi, günü 80.3 puan düşüşle 5169.1 puandan kapattı.

Paris Borsası'nda ise açılışta yüzde 1.89 gerileyen CAC-40 Endeksi, seans sonuna doğru canlanarak günü 3 puanlık çok küçük bir düşüşle 3646.29 puandan kapandı.

Zürih, Amsterdam ve Milan borsalarında endeksler yüzde 1 gerilerken, Madrid Borsası, yüzde 0.5 geriledi. Danimarka, İsveç ve Finlandiya borsalarındaki düşüş de yüzde 0.5 ile 0.8 arasında gerçekleşti.

Avrupa para piyasalarında, dün, dolar açısından kara bir gün oldu. Mark karşısında dün 1.77 mark seviyelerine kadar gerileyerek son 9 ayın en düşük seviyesine inen ABD Doları, dün 1.75 mark seviyesinin de altına indi. Tokyo Borsası'nda sabah saatlerinde 140 yenin altına düşen dolar, Londra Borsası'nda 137 yen seviyesine kadar geriledi.

Tokyo Borsası'nda, Nikkei Endeksi, bu haftanın ilk gününde yakaladığı yükseliş trendini sürdürmeye devam ediyor. Önceki gece tarihindeki en büyük düşüşlerden birini yaşayan New York Menkul Kıymetler Borsası Wall Street'in tersine Nikkei Endeksi, dün önceki güne göre 261.74 puan artarak 14,369.63 puandan kapandı.

Bill Gates'in zararı 1.4 katrilyon lira

New York Menkul Kıymetler Borsası Wall Street'te önceki gün tarihindeki ikinci büyük düşüşü yaşayan Dow Jones Endeksi, dünyanın en zengin adamı Bill Gates'e bir günde 5.2 milyar dolar (yaklaşık 1.4 katrilyon lira) kaybettirdi. Microsoft firmasının sahibi Bill Gates'ın yanı sıra ABD'nin diğer milyarderleri de Wall Street'teki düşüşten büyük zarar ettiler. Borsanın toplam zararının 2.3 trilyon doları bulduğunu belirten yetkililer, düşüşün kısa sürede durdurulamayacağı görüşünde de birleşiyorlar. Borsa'da yaşanan rekor düşüşün sebebinin ise pazartesi öğleden sonra gelen ‘sat’ talimatları olduğu belirtildi.Düşen hisse senetleri arasında, her zaman sağlam olduklarına inanılan Coca-Cola ve Pepsi Cola da bulunuyor. Coca-Cola bir günde yüzde 10.5, Pepsi Cola ise yüzde 11 geriledi. Microsoft firmasının senetlerindeki düşüş yüzde 8.8, Lucent Technology'de yüzde 12.5, İntel'de ise yüzde 7.5 oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!