Net ve Brüt maaş nedir?

Güncelleme Tarihi:

Net ve Brüt maaş nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2018 10:21

Net ve Brüt maaş sorgusu, birçok çalışanın araştırdığı konular arasında yer alıyor. İşverenlerin maaş hesabı yaparken değerlendirdiği net ve brüt maaş, sigorta ve vergi gibi kesintilerin yapılmış ya da yapılmamış hallerini tanımlamaktadır. Net maaş, çalışanın eline geçen kesintisiz rakamı ifade ederken, brüt maaş ise bunun tam tersi olarak kesintinin yapılmamış halini ifade etmektedir. İşte net ve brüt maaş nedir sorusunun detaylı anlatımı

Haberin Devamı

Net ve brüt maaş nedir sorusu, çalışanlar veya iş hayatına yeni başlayacak olan birçok kişinin gündemindeki konulardan birisi olarak sorgulanmaya devam ediliyor. Net maaş, cepte kalan rakamı ifade ederken, brüt maaş ise kesintilerin yapılmamış halini tanımlamaktadır. İşte, net ve brüt ücretin tam tanımı...

BRÜT ÜCRET NEDİR?

İşçilere işveren veya üçüncü kişiler tarafından ödenen; henüz vergi ve sosyal güvenlik kesintileri ile varsa diğer kesintiler yapılmadan önceki ücrete brüt ücret denir.

NET ÜCRET NEDİR?

İşçilere işveren veya üçüncü kişiler tarafından ödenen ve süreklilik niteliği taşıyan, ilgili mevzuat hükümlerine göre vergi ve sosyal güvenlik primi varsa diğer kesintiler yapıldıktan sonra hesaplanarak ödenen tutara net ücret denir. Bu ücretin içerisinde bazı kurumlarda AGİ yer alırken, bazı kurumlarda ise AGİ ekstra olarak verilebilmektedir.

Haberin Devamı

Asgari geçim indirimi, bireyin veya ailenin asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümünün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Asgari geçim indirimi, bir kimsenin vergi ödeme gücünün ancak, o kimsenin fizyolojik varlığını sürdürebilecek gerekli vasıtalar sağlandıktan sonra söz konusu olabileceği noktasından hareket ederek vergilendirmede sosyal adaleti sağlama amacına yönelik olarak ortaya çıkmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!