Nebil:Sektör yüzde 40 küçüldü

Güncelleme Tarihi:

Nebil:Sektör yüzde 40 küçüldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2002 10:39

Turk.internet.com Genel Müdürü Füsun Nebil, finans sektörünün darbe yemesi, kamu sektöründe de tasarrufa gidilmesi nedeniyle bilişim sektörünün geçen yıl yüzde 40 küçüldüğünü bildirdi.

Geçen yıl Mayıs ayında New York'da düzenlenen Wireless One Konferansı'nın Türkiye ayağı Turk.internet.com öncülüğünde İstanbul'da yapıldı.

"İşinizi nasıl mobil hale getirirsiniz?" ve "Teknoloji ve gelecek" olmak üzere iki ana başlık altında düzenlenen oturumlarda, mobil teknolojilerin iş dünyasında yarattığı dönüşümler ele alındı.

Konferansın açılışında konuşan Nebil, bilişim sektöründeki küçülmede sektörün ana müşterileri olan kamu ve finans sektörünün etkili olduğunu söyledi.

Füsun Nebil, "Geçen sene finans sektörünün darbe yemesi, kamu sektöründe de tasarrufa gidilmesi nedeniyle her sene yüzde 20 büyüyen sektör yüzde 40 küçüldü" dedi. Ancak buna rağmen dünyadaki eğilimleri takip ettiklerini belirten Nebil, "Türkiye'deki internet teknolojisi dünyanın gerisinde değil, adam akıllı izleniyor" diye konuştu.

Bu yılın sektör açısından bir toparlanma yılı olacağını ifade eden Nebil, Türkiye'nin verimliliği öğrenmek zorunda olduğunu, verimli çalışmanın yolunun da internet, bilişim ve wireless teknolojilerinden geçtiğini kaydetti.

Mobil ticaretin Türkiye için yeni olduğunu vurgulayan Nebil, bunun önümüzdeki yıllarda gelişme göstereceğini belirtti.

GÖRÜNTÜLÜ MESAJ

Nokia Mobile Phones Türkiye İş Geliştirme Müdürü Tevfik Çetin de MMS Multimedia Messaging uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Kısa mesaj sistemi SMS ile iletilen mesajların üçüncü jenerasyon denilen MMS teknolojisi ile görüntülü ve sesli olarak aktarılabileceğini bildiren Çetin, bununla ilgili şu anda altyapı çalışmaları yapıldığını, MMS uyumlu terminallerin bu yılın ortalarına doğru çıkacağını belirtti.

Nokia'nın MMS uyumlu 76 50 modeliyle görüntülü ve sesli mesaj iletilebileceğini duyuran Çetin, standart bir telefon kullanılması durumunda ise SMS mesajı ile cep telefonu sahibinin uyarılacağını ve gelen mesajın internet üzerinden görülebileceğini kaydetti.

Cihazın son kullanıcıya maliyetinin yaklaşık 550-600 euro olacağını da belirten Çetin, bu iletimin wap üzerinden yapılacağını, servis maliyetinin ise henüz belli olmadığını söyledi.

Turkcell Kurumsal Satış Yöneticisi Mehmet Erkanar da, gelecekte e-ticaretin büyük kısmının mobil cihazlardan gerçekleşeceğine dikkat çekti.

Türkiye'de mobil ticaret platformunun yeni yeni sağlandığına işaret eden Erkanar, Turkcell'in de buna göre altyapısını geliştirdiğini anlattı.

Verilen bilgiye göre, 2003 yılında dünya genelindeki e-ticaretin yüzde 30'unun mobil cihazlardan geçmesi ve mobil ticaretin getirisinin 300 milyar dolar olması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!