Narin, sıfır zamdan yüzde 24.5'e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Narin, sıfır zamdan yüzde 24.5e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tekstil sektöründe yaklaşık 70 bin işçiyi kapsayan ve pazartesi günü başlayan toplu iş sözleşme müzakerelerinde ücret pazarlığına geçildi. İki gündür süren teknik maddelerin pazarlığı ilerki günlere ertelenirken, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin ilk altı ay için yüzde 24.5 oranında ücret artışı önerisini getirdi.

Narin'in bu önerisini yeterli bulmayan Teksif Başkanı Zeki Polat ise dünkü görüşmeler sırasında Berat Kandili'ni hatırlatarak, ‘‘Umarız Kandil dolayısıyla insafa gelirler. Tekliflerini biraz daha yükseltirler’’ diye konuştu. Halit Narin, sektörde uygulanan KDV oranlarının yüzde 15 gibi yüksek düzeyde tutulmasından ve Türkiye'ye düşük maliyetli Uzakdoğu mallarının kaçak girişinden yakındı. Hükümetin tekstil sektörünün sorunlarıyla ilgilenmediğini belirten Narin, bankacılara gösterilen ilgi ve anlayışın tekstil sektörüne de gösterilmesini istiyor. Polat, Asgari Ücret Komisyonu'nun yeni belirleyeceği Asgari Ücret'in muhtemelen altında olan işveren tekliflerinin mantıki ve hukuki olmadığını da savundu. Üzerinde anlaşılamayan ücret dışındaki konuların da bulunduğunu hatırlatan Polat, şunları söyledi: ‘‘İşverenler mesai zamlarını yüzde 100'den yüzde 50'ye indirmek ve kendileri için gerekli olduğu hallerde işçileri pazar günü çalıştırıp, hafta içinde tatil yaptırmak istiyorlar.’’

Çelebi: Krizi işçiye yüklemeyin

Tekstil sektöründe yaşanan krizin faturasının işçilere çıkarılmaması gerektiğini söyleyen Devlet Bakanı Işın Çelebi, ‘‘İhracata yönelik üretim düşüşü konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz’’ dedi.

Brode Sanayicileri Derneği'nin Ceylan Intercontinental Oteli'nde düzenlediği toplantıda sektörün sorunlarını dinleyen Çelebi, ‘‘Hükümet ivedi kararlar peşindeyken zamansız düşürülmüştür. Sorunların uzun dönemdeki çözümü için makro ekonomik dengelerdeki istikrar korunmalıdır. Verimliliğin gözetildiği İhracat gelişmiş pazarlara yaygınlaştırılmalıdır. Bu amaçla Eximbank kredilerini yükselttik. Avrupa'nın tersine ABD'ye ihracatımızı yüzde 15 artırmayı başardık. Üretim düşmesine karşı ciddi çalışmalar yapıyoruz’’.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!