Narenciyeye yılbaşı zammı

Güncelleme Tarihi:

Narenciyeye yılbaşı zammı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 10:52

Türkiye'nin narenciye deposu Çukurova'da, tarlada 40-50 kuruşa satılan ürünlerin, yılbaşı nedeniyle pazardaki kilogram fiyatı 1,5-2 TL'ye kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Tüketiciler yüksek fiyattan şikayet ederken, üreticiler ise yaşanan artıştan kazananın kendileri değil, aracılar olduğunu belirtiyor.

Narenciyede bol sulu ve kaliteli çeşitlerle ön plana çıkan Çukurova'da, bu yıl ihracat nedeniyle adeta “altın yıl” yaşanırken, iç tüketimde ise fiyat dengesizliği hem üretici hem de tüketiciyi üzüyor.

Hasadın sürdüğü yörede mandalina bahçede 50 kuruş, portakal 40-45 kuruş arasında alıcı bulurken, fiyatlar market ve semt pazarlarında ise katlanıyor.

Özellikle aracılar nedeniyle hasat sonrası fiyatların beklenenden daha fazla arttığını belirten üreticiler, tüketimi artırmak amacıyla çalışma yürütürken bu kez de piyasada yılbaşı nedeniyle yukarıya seyreden ivme yaşanıyor.

“Yılbaşını fırsat bilen” aracılar nedeniyle tarlada 50 kuruşa satılan ürünler semt pazarları ile marketlerde 1,5-2 TL'ye kadar yükselirken, yüksek fiyat ise sadece aracıları memnun ediyor.

Haberin Devamı

Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl talep azlığı nedeniyle ürünlerin önemli bir bölümü dalında kalan ve çürümeye terk edilen yörede, bu yıl özellikle “domuz gribi” nedeniyle beklenin çok üzerinde talep yaşanması ve dış satım gerçekleşmesinin olumlu gelişmesinin yaşandığını söyledi.

Ürününü ihracata gönderebilen üreticilerin sevindiğini anlatan Girmen, ancak yurt içi piyasada değerlendirenlerin ise çok şanslı olmadıklarını bildirdi.

Ürünlerin tarlada 40-50 kuruştan alıcı bulduğunu anımsatan Girmen, “Ancak bu ürünler raflara ve semt pazarlarında tezgaha geldiğinde fiyatı 2-3 katına çıkıyor. Fiyatlar yüksek ancak kazanan üretici değil, aracılar” dedi.

İÇ TÜKETİM TEŞVİK EDİLMELİ
Girmen, ürünlerin bir kaç elden değil, tek elden tüketiciye ulaştırılması gerektiğini belirterek, “tarladan pazara” uygulaması başlatılması durumunda tüketicilerin çok daha ucuza narenciye alabileceğini söyledi.
İç tüketimin artırılabilmesi için küçük yaştan itibaren çocuklara asitli içecekler yerine doğal ürünlerin tüketiminin sevdirilmesi gerektiğini ifade eden Girmen, okul kantinlerinde taze sıkılmış narenciye suyu satışının zorunlu hale getirilmesinin yönlendirici ve teşvik edici olacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!