Narenciye sektörü rotayı Irak'a çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Narenciye sektörü rotayı Iraka çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2009 10:23

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, narenciye sektöründe bu sezon “bahar havası” yaşadıklarını belirterek, özellikle Irak'a ihracatta, önceki yıla göre gerek miktar gerekse değer bazında yüzde 100'ün üzerinde artış kaydedildiğini söyledi.

Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, global mali krizin narenciye sektörünü de etkilediğini ancak, sektördeki paydaş kurum ve kuruluşların çabalarıyla en az hasarla sıkıntılı sürecin aşılmasını beklediklerini ifade etti.

Sezonunun başladığı 2008'in eylül ayından bu yılın mart ayı sonuna kadar yüzde 44'lük artışla 987 bin ton narenciye ürünü ihraç ettiklerini belirten Kavak, karşılığında yaklaşık 650 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını bildirdi.

Kavak, ihracat artışında komşu ülke Irak pazarının önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Irak pazarı sayesinde bu sezon narenciyede bahar havası yaşadık. İhracatta önceki yıla göre gerek miktar gerekse değer bazında yüzde 100'ün üzerinde artış kaydettik.

Irak'a bu sezon şu ana kadar 58 bin 783 tonu portakal, 53 bin 106 tonu mandalina olmak üzere toplam 126 bin 83 ton narenciye ihracatı yaptık. Bu ihracat sayesinde ülkemize 73 milyon 121 bin dolar tutarında katkı sağladık.”

Kavak, Irak'ın ihracat için istikrarsız bir pazar yapısına sahip olduğuna da dikkati çekerek, “Gelecek yıl ne olur bilmememize karşın Irak, sektörümüz için önemli bir pazar haline gelmeye başladı. Irak pazarı, kriz döneminde sektöre doping gibi geldi. Sektör için önemli hale gelen bu pazarı korumayı ve geliştirmeyi amaçlıyoruz. Pazarın Türkiye açısından istikrarlı yapıya kavuşturulması ve gelecek yıllarda da bu şekilde devam etmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!