Naomi, Türkiye'nin borcunu tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Naomi, Türkiyenin borcunu tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2002 02:03

Tarihinde ilk kez İsviçre'nin Davos kasabasından çıkarak New York'ta toplanan Dünya Ekonomik Forumu'nda, Naomi Campbell ve Elton John, gibi şöhretler, Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkelerin borçlarını tartışacak.

İsviçre'nin dağ kasabası Davos'da 31 yıldır yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantıları bu yıl ilk kez New York'ta yapılıyor. Tarihi Waldorf Astoria Oteli'nde 4 Şubat'a kadar sürecek toplantılara, çeşitli ülkelerden 1.100 işadamı, 200 akademik uzman, 300'e yakın devlet ve hükümet temsilcisi, yüzü aşkın hükümet dışı kurum üyesi ile ünlü fotomodel Naomi Campbell, şarkıcı Elton John, Bono, Peter Gabriel ve aktörler Alec Baldwin ile Warren Beatty gibi şöhretler katılıyor. Hollywood yıldızlarıyla ünlü şarkıcılar, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin borçlarını tartışacak.

Toplantıların ana teması dünyada ekonomik büyümenin sağlanması, yoksulluk oranının düşürülmesi, ülke yönetimlerinin ıslahı ve uluslararası terörizmle mücadele olacağı bildiriliyor.

200'e yakın sivil örgüt mensubu, globalleşmeyi protesto etmek üzere, Waldorf Astoria çevresinde gösteriye hazırlandı. ‘‘Başka bir dünya da mümkün’’ adlı örgütün üyesi marangoz Kevin Svorak, ‘‘Amacımız, dünyanın her köşesindeki insanın yaşamını etkileyen önemli kararların alınmasında, demokrasi ilkelerine uyulmasını sağlamak. Oysa, tüm kararları alanlar zenginler çetesinin beslediği politikacılar. Yıllardır bu toplantılar yapılıyor ve yoksullar giderek daha da yoksullaşıyor’’ diye konuşuyor.

ZENGİNLER KULÜBÜ

İsviçreli iş idaresi profesörü Klaus Schwab'ın 1971 yılında kurduğu Dünya Ekonomik Forumu bir zenginler kulübü. Dünyanın en zengin bin kadar şirketinin maddi desteğiyle ayakta duran Forum'un üyeleri, yılda 17 bin 647 dolar aidat ödüyorlar. Forum'un yıllık toplantısına katılmak ise kişi başına ayrıca 7 bin 353 dolara mal oluyor. Katılımcılar, otel ve diğer masraflarını kendi ceplerinden ödüyorlar.

Bu yıl, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Alman şansölyesi Gerhard Schröder, Kral Abdullah, ABD eski Başkanı Bill Clinton'a kadar devlet adamları, Microsoft, Boeing, Vulcan, Compaq, American Airlines, Nestle, Dell Computer, Unilever, Sony, Bechtel, Toyota ve Pfizer gibi, bütçeleri milyarlarca doları aşan şirketlerin üst düzey yetkilileri toplantılara katılacak. Suudi işadamı Hassan Yassin, Forum'a prensler, hükümet yetkilileri dahil 50 kişilik bir delegasyonla geldiklerini belirtiyor. Forum kapanış gecesi düzenlenecek galanın, Waldorf Astoria Oteli balo salonunun daha önceden programlanan bir düğüne tahsis edildiği için, New York Borsası'nda yapılacağı bildirildi.

Forum'da ‘İdeal Türk’ bildirisi sunulacak

Dünya Ekonomik Forumu'nun Geleceğin Küresel Liderleri başlıklı bölümünde, 40 yaşın altında seçkin akademisyenler grubuna alınan ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz, ‘‘İdeal Türk’’ adlı bir bildiri sunacak. Pazartesi dört saat sürecek toplantıda Columbia Presbyterian Medical Center'da Kardiyovaskular Enstitüsü Direktörü Dr. Öz, Türk, Amerikan ve İskoç halklarının tıbbi sorunlarını, dünyanın siyaset, politika ve iş alemi liderlerine anlatacak. Öz, ekonomik kalkınmanın temelinde insan sağlığının yattığına işaret ederek şunları söyledi: ‘‘Zenginlik parayla ölçülüyor ama sağlık olmazsa, zenginlik olmaz. İnsanın kendisine olduğu kadar içinde bulunduğu cemiyete ve ülkesine karşı sorumluluğu var. ABD'de aşırı şişmanlık, devlete büyük miktarda maddi zarar veriyor. Yalnızca şeker hastalığı, yılda 100 milyar dolar harcamaya sebep oluyor. Amerika'nın sağlık bütçesi 1.2 trilyon dolar. Oysa insanlar sağlıklarına dikkat etseler, bu astronomik bütçe büyük ölçüde küçülür.’’

Derviş gitti, dolar yine 1 milyon 300 bine iniyor

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, ‘‘Eliniz yanar’’ demesiyle, önceki gün bankalararası piyasada bir kaç saat için 1 milyon 340 bin liralık kotasyonları gören ancak daha sonra yeniden düşüşe geçen Merkez Bankası dolar satış kuru, Derviş'in ABD'ye gitmesinden sonra, dün son 6.5 ayın en düşük düzeyine inerek 1 milyon 311 bin liradan günü tamamladı. 10 Temmuz 2001'de 1 milyon 308 bin lira olan dolar kuru, o tarihten sonra düne kadar geçen süre boyunca ikinci kez 1 milyon 311 bin liradan kapandı. 24 Temmuz tarihinde 1 milyon 311 bin 868 lira olan dolar, dün 1 milyon 311 bin 636 liradan kapandığından, 10 Temmuz'dan bu yana görülen en düşük değeri oluşturdu.

BORSA YENİDEN 13 BİNDE

İstanbul Menkul Kıymeler Borsası (İMKB) ise dün 713 puan yükselip 13.252 puandan kapandı. En son 24 Ocak 2002 Perşembe günü 13.026 puandan kapanarak 13 bin puanın üzerinde kalmıştı. Borsada önceki gün ikinci seansta başlayan ve dün devam eden yükseliş, ‘zor durumdaki bankaları kurtarmak ve üretici sektörlere destek olamak amacıyla’ hazırlanan yasanın, Türkiye ile IMF arasında yeni bir sorun oluşturmayacağının anlaşılmasından kaynaklandı. Yükselişte yine halka açık bankaların hisse senetlerindeki alımlar önemli rol oynadı.

TİM: Derviş bize ‘dolar 1.400 olmalı dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Satıcı, doların mutlaka gerçek yerine gelmesi gerektiğini, bununla ilgili Kemal Derviş’in gereken mesajı verdiğini söyledi. Satıcı, ‘‘Mesele dövizin yüksek ya da alçak fiyatlarda olması değil, dalga boyunun büyük olması’’ dedi. Turkishtime'ın tanıtım kokteylinde, Derviş ile yaptıkları görüşmeye ilişkin şunları söyledi: ‘‘Derviş iki konuya işaret etti; (Yüksek kurda dövizde oynayanlar da, düşük kurda dövizde oynayanlar da, aynı oranda elleri yanacaktır. Bana göre doların 1 milyon 400 bin lira civarında olması ve bundan sonra da enflasyonla birlikte, düşüp yükselmesi gerekir. TL‘nin değerli olması, bizi sıkıntıya sokabilecektir.)’’

IMF: 4 Şubat'ta Türkiye'yi konuşacağız

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dış İlişkiler Direktörü Tom Dawson, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye toplantısı için öngörülen 4 Şubat tarihinin halen geçerli olduğunu söyledi. Dawson, IMF merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin bir soru üzerine, ‘‘IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısı halen planlandığı tarihte gerçekleştirilecek. Eğer bir değişiklik olursa size iletiriz’’ dedi. Dawson, Bankacılık Yasası‘nın yanısıra bir başka tedbirin daha tamamlanması gerektiğine işaret etti. Dowson bu tedbirin ne olduğu konusunda ise bilgi vermedi. Dawson, bu tedbirlerin ön şart olmaya devam ettiğini belirterek, bunlar gerçekleşene kadar IMF İcra Direktörleri Kurulu Toplantısı'nın birkaç gün ertelenebileceğini söyledi. Kemal Derviş'in Washinton‘daki temaslarına ilişkin bir soru üzerine Dawson, Derviş'in IMF yetkilileriile temasta bulunduğunu kaydetti. Derviş, dün IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger ile ‘resmi olmayan' bir görüşme için bir araya geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!