Nakit teşvik dönemi kapandı

Güncelleme Tarihi:

Nakit teşvik dönemi kapandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren yeni Teşvik Kararnamesi ile araştırma-geliştirme (Ar-Ge), KOBİ kredileri gibi bazı istisnalar dışında nakit teşviklere son verildi. Kararname uyarınca, Yatırımları Teşvik Fonu (YTF) kaynaklı kredi ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kaynaklı kredi ihtiva eden mevcut yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 30 Haziran 1998'e kadar yapılacak harcamalara ilişkin olarak kredi tahsis edilebilecek.

YTF ve KKDF kaynaklı kredi ihtiva eden yatırım teşvik belgelerinin 30 Haziran 1999'dan sonra süre uzatımları yapılamayacak. Bu sürenin sonundan itibaren 6 ay içinde tamamlama vizesi işlemleri için Hazine'ye başvurulmaması halinde, yatırım teşvik belgeleri iptal edilerek, ödenen destekler, amme alacaklarının tahsiline göre geri alınacak.

KOBİ'lerin teşviğine ilişkin karardan sonra, ‘‘Yatırımların teşviğine’’ ilişkin çerçeve kararname'' de tamamlandı. Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Yatırımları Teşvik Fonu Esasları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. AB mevzuatı uyarınca döviz kazandırıcı yatırımlar desteklenemeyeceği için Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetleri Teşvik Fonu'nun (YDKHTF) adı, kararname ile ‘‘Yatırımları Teşvik Fonu’’ olarak değiştirildi.

Hattat maddesi

Yeni Teşvik Kararnamesi, ‘‘Hattatlar’’ için konulduğu öne sürülen geçici maddesiyle birlikte yürürlüğe girdi. Geçici maddeyle, 13 Ocak 1995'ten önce teşvik belgesine bağlanan turizm yatırımlarına eskale edilmiş değerler dikkate alınarak, fiziki gerçekleşmesinin yüzde 70 düzeyine ulaştığı Emlak Bankası tarafından rapora bağlanması koşuluyla, yatırımın tamamlanması için gerekli finanansmanın yüzde 70'i kadar, yıllık yüzde 50 faizle, ilk iki yılı ödemesiz beş yıl vadeli kredi kullandırılması öngörüldü. Yarım kalmış turizm yatırımları için getirilen bu destekten, daha önce yarım kalmış turizm yatırımları için uygulanan mevzuat hükümlerinden yararlananlar yararlanamayacak.

Kararname'de neler var?

Ar-Ge, çevre koruma ve KOBİ'ler dışında nakit teşvik kalktı.

Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetleri Teşvik Fonu'nun adı, Yatırımları Teşvik Fonu olarak değiştirildi.

İstanbul ve Kocaeli il sınırları ile Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya büyükşehir belediye sınırları dahili gelişmiş yöre oldu.

Binek araç, otobüs, mobilya, yat, kamyonunun da bulunduğu bazı ürünlerin ithalatında gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu muafiyeti uygulanmayacak.

Tüm yörelerde yatırım indirim oranı yüzde 100 olarak öngörüldü.

Yatırım teşvik belgesi için asgari yatırım tutarı, KÖY'lerde 25 milyar liraya, diğer yörelerde ise 50 milyar liraya çıkartıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!