"Nabucco bir Türkiye-Avrupa projesi olarak kalacak”

Güncelleme Tarihi:

Nabucco bir Türkiye-Avrupa projesi olarak kalacak”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 12:48

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Resmi Sözcüsü Christian Dolezal, Azerbaycan ile Türkiye arasında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesi ile ilgili anlaşmanın imzalanmasının Nabucco Batı projesi için bir engel teşkil etmeyeceğini belirtti.

Dolezal, “Türkiye-Bulgaristan sınırından başlayacak olan Nabucco Batı'nın finansmanında bir sıkıntı veya problem olmadığını düşünüyorum. Finansman alanında iyi bir şekilde ilerleyeceğiz” dedi.

Dolezal, bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco Batı boru hattının, Türkiye-Bulgaristan sınırı yakınlarından başlayarak, geçiş ülkelerindeki istasyonlar aracılığıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya doğal gaz taşıyacağını hatırlattı.

Nabucco'nun, Türkiye ve doğalgaz üreticileri için son derece büyük bir proje olduğunu vurgulayan Dolezal, “Nabucco Batı'nın bütün paydaşları bu projeyi gerçekleştirebileceğine inanıyor” bilgisini verdi.

Projenin bir önceki büyük Nabucco projesine oranla finansmanda kolaylık sağlayacağını belirten Dolezal, Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile bir ön anlaşma yapıldığını anlattı.

Dolezal, “Nabucco Batı'nın maliyeti haliyle daha az olacak. Nabucco Batı'nın finansmanında bir sıkıntı veya problem olmadığını düşünüyorum. Finansman alanında iyi bir şekilde ilerleyeceğiz. Euro bölgesinde son dönemde yaşanan tartışmalara rağmen, bütün taraf ülkeler bu gibi altyapı projelerine yatırım yapmak konusunda son derece istekli” diye konuştu.

Azerbaycan ile Türkiye arasında TANAP'ın imzalanmasının ardından parametrelerinin şu anda çok daha açık olduğunu, üreticilerle yoğun görüşmeler içerisinde olduklarını anlatan Dolezal, Nabucco konsorsiyumunun Azerbaycan doğalgazının Avrupa'ya taşınması için projenin küçültülmüş versiyonu olan Nabucco Batı'ya desteğinin sürdüğünü belirtti.

Dolezal, “Biz Şah Deniz konsorsiyumuna teklifimizi sunduğumuz zaman, projenin bütün ortakları desteklerini açıkladı. Bu, piyasa açısından önemli bir işaret oldu. Öte yandan, üreticiler tarafında da bu adımımız takdir edildi. Son derece pozitif gelişmeler oluyor” dedi.

“Nabucco bir Türkiye-Avrupa projesi olarak kalacak”

Nabucco Batı hattının TANAP'a bağlanmasını istediklerini belirten Dolezal, “Tabii yakın zamanda TANAP ile Türkiye tarafında ilgi çekici gelişmeler oldu. Biz bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu projeye pozitif katkıda bulunmak istiyoruz. Türkiye, BOTAŞ ile birlikte Nabucco Batı Projesinin ortaklarından birisi ve Türkiye bizim partnerimiz olarak kalmaya devam edecek” dedi.

Dolezal, Nabucco Batı ve TANAP'ın birbiriyle bağlı bir tedarik hattı oluşturmasının, Avrupa'nın enerji çeşitliliği ve güvenliği açısından önem arzettiğini vurgulayarak, “Bu hem bizim hem de Avrupalı ortaklarımız için hem de Türkiye için son derece önemli. Nabucco öteden beri ortak bir Türkiye Avrupa projesiydi, bundan sonra da öyle olacak” diye konuştu.

Trans Anadolu projesinin ileriye doğru atılmış bir adım olduğunu belirten Dolezal, “Biz Türkiye ile işbirliği içerisinde olmak ve Türk ortağımızla bağlantının yapılabilmesi için en doğru yolu bulmak istiyoruz. Tabii ki projenin gerçekleşmemesi halinde, Türkiye'de boru hattını yapmak konusunda hazırız. Fakat, bu Türkiye'nin çağrısına tabi bir durum” değerlendirmesini yaptı.

Nabucco'nun, Türkiye'den enerjinin çıkış noktası olacağını ifade eden Dolezal, şunları kaydetti:

“Türkiye'ye bu anlamda ihtiyacımız var ve Türkiye hattına bağlanmak istiyoruz. Bu bütün tarafların çıkarına bir gelişme olacaktır. Ben (Nabucco Batı'nın TANAP'a) bağlanması konusunda son derece iyimserim. Bu bağlantının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini üzerine konuşmak meseleyi speküle etmek olur.
Biz Türkiye'de bir boru hattı inşa edebiliriz. Yasal çerçeve uygun, mühendislik kabiliyetimiz ve Nabucco'nun yaratacağı sosyal ve çevresel etki ile ilgili değerlendirme çalışmalarımız var. Prensip olarak, hukuksal çerçeve bize Türkiye'de bir boru hattı inşası imkanı tanıyor. Eğer piyasalar, üreticiler ve Türkiye isterse bunu yapabiliriz. Buna hazırız. Tabii, şu anda Türkiye'nin kararı TANAP'ın inşa edilmesi doğrultusunda.”

Dolezal, “TANAP'la son derece yakından ilgileniyoruz ve işbirliği fırsatlarını görüşmekten memnuniyet duyuyoruz. Fakat herşeye rağmen, (TANAP'ta) nihai ortaklık yapısının ortaya çıkması -ki şu anda üzerinde çalışılıyor- biraz zaman alacaktır. İlerleyen aylarda, bu konuda gelişmeler olacağını düşünüyorum. Değişkenler daha sabit bir hal alıp, netleştiği vakit, görüşmelere başlayabiliriz” dedi.

“Avrupa'ya 23 milyar metreküp doğalgaz taşıyabiliriz”

Bölgede enerji hatlarının entegrasyonun büyük önem taşıdığını belirten Dolezal, “Tedarik zincirini daha sıkı bir şekilde birbiriyle bağlamanın yollarını bulmamız lazım. (Boru hattı Avrupa'ya mı yoksa Türkiye'ye mi gidecek?) konusundan daha önemli olan, bu büyük tedarik zincirini kurabilmek... Avrupa çapında Nabucco Batı hattı için nihai yatırım kararını vermek konusunda herkes son derece kararlı...” şeklinde konuştu.

Nabucco Batı hattının kapasitesi üzerinde çalışmaların sürdüğünü dile getiren Dolazel, “Artacak talebi karşılamak için uzun vadede 23 milyar metreküp doğalgazın Avrupa pazarına pompalanması planlanıyor” dedi.

Orta Asya ve Ortadoğu'da doğalgaz kaynaklarının da çeşitlenmesi ve yeni sahaların tedarik zincirine eklenmesinin gerektiğini belirten Dolezal, şöyle konuştu:
“Öncelikli olarak Şah Deniz Konsorsiyumu'ndan Avrupa'ya gaz tedarikini üzerinde duruyoruz. Fakat bunun da ötesinde, Azerbeycan'da devreye yakın zamanda girecek olan sahalar var. İlk etapta Nabucco Batı hattından 10 milyar metreküp gazın iletilmesi planlanıyor. Farklı kaynaklardan gazın tedarik edilmesi üzerinde düşünülen bir konu... Kuzey Irak'ta keşfedilmeyi bekleyen doğalgaz yataklarının olduğunu biliyoruz. Türkiye, bu gazın Avrupa pazarına transfer edilmesi açısından son derece stratejik bir öneme sahip. Ben yakın zamanda Azeri, Irak ve hatta Türkmen doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılacağının düşünüyorum.”

“Irak ve Türkiye arasında bir doğalgaz boru hattı kurulması gerekiyor”

Mevcut doğalgaz kapasite öngörülerinin gerçekçi olduğunu belirten Dolezal, Irak ve Türkiye arasında doğalgaz transferi için bir boru hattının kurulması gerektiğini söyledi.

“Biz daha önce Nabucco projesi bünyesinde zaten Irak doğalgazını projeye dahil görüyorduk” diyen Dolezal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Eğer TANAP'tan bahsediyorsak, Türk tarafının bu konuyu (Irak ve Türkiye arasında yeni bir doğalgaz boru hattı kurulmasını) düşünmesi gerekecek. Irak'tan gelecek doğalgazın dağıtım noktası olmaya hazırız. Biz kesinlikle Irak gazını Avrupa'ya transfer etmek isteriz.

Bahsettiğimiz 23 milyar metreküplük kapasite bu konuda nihai nokta olarak görülmemeli. Eğer piyasalar ve ortaklar daha fazlasını talep ederse, Nabucco Batı'nın kapasitesini artırabiliriz.”

Bu arada, geçen hafta, Şahdeniz 2 Konsorsiyumu Azerbeycan'daki Şahdeniz II sahasından Avrupa'ya doğalgaz aktarımı için Nabucco Batı Projesi'ni seçmişti.
Avusturya'nın OMV, Almanya'nın RWE, Macaristan'ın MOL, Türkiye'nin BOTAŞ, Bulgaristan'ın Bulgarian Energy Holding (BEH) ve Romanya'nın Transgaz şirketlerinin desteklediği Nabucco Batı teklifi 16 Mayıs'ta Şah Deniz II Konsorsiyumu'na sunulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!