Mutfağa otogaz darbesi

Güncelleme Tarihi:

Mutfağa otogaz darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

HÜKÜMET, vergisini artırdığı halde otogaz tüketiminin azalmaması üzerine LPG'deki devlet desteğini tümüyle kaldırmaya hazırlanıyor. LPG'ye ton başına sağlanan 110-115 dolarlık destek kademeli olarak kaldırılacak. Bu destek kalkınca, mutfak tüplerinin fiyatı da artacak.

MUTFAK tüpü kullanan vatandaşların desteklenmesi amacıyla sağlanan, ancak hiç hesapta olmayan otogaz tüketimindeki patlama nedeniyle devleti büyük gelir kaybına uğratan LPG sübvansiyonu kaldırılıyor.

Hükümet, radikal bir karar alarak, LPG'ye yönelik devlet desteğini kademeli olarak azaltacak kararname hazırlığı başlattı. Gizli tutulan bu kararnamenin, Bakanlar Kurulu'nda bugünlerde imzaya açılması bekleniyor. Kararnameyle, LPG'ye ton başına 110-115 dolar arasında sağlanan devlet desteğinin, haftalık periyotlarla yapılacak küçük artışlarla azaltılması öngörülüyor.

Hükümet'i bu karara almaya yönelten en büyük etken, ‘mutfak tüpü kullanımını destekleme’ amacının anlamını yitirmesi oldu. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla mutfak tüpü kullanma oranı giderek düşerken, otogaz kullanımı tam tersi bir tablo yarattı. Otogaz tüketimi son dört yıl içinde her yıl, bir öncekine göre yüzde 100 oranında arttı.

LPG sübvansiyonları, Tüpraş'ın bile bile zarar ettirilmesi anlamına geliyor. Çünkü Tüpraş, ithal ettiği LPG'yi dağıtım şirketlerine kendi maliyetinin çok altında satmak zorunda kalıyor. Tüpraş'ın zararının, Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu (AFİF)'ndan karşılanması öngörülüyor. Ancak aradaki bu farkın Tüpraş'a ödenmesinde büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Şu anda devlet, otogaz ile tüpgazda 110 ile 115 dolar arasında değişen bir destek sağlıyor. Otogaz tüketiminde patlama yaratan bu sübvansiyonlar, bütçeye yük getirirken, vergi gelirlerinde ciddi kayıplara yol açıyor.

LPG kullanımının özendirilmesi nedeniyle, benzin tüketiminin yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğü belirtiliyor. Bu oranın yüzde 20'sinin otogaza kaydığı belirtiliyor. LPG'deki sübvansiyonun kaldırılması, vergi gelirlerinde önemli bir artış sağlayacak. Devlet desteği azalınca, KDV matrahı büyüyeceği için Maliye'nin KDV geliri artacak.

500 bin araç hálá ucuz otogaz kullanıyor

TEMMUZ rakamlarına göre 120 bini taksi olmak üzere, LPG'li araç sayısı 500 bin. Yıl sonuna kadar bu rakamın 800 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durum benzinde ciddi vergi kayıplarına yol açarken, rafinerilerin üretim ve ithalat dengesini alt-üst etti. LPG'ye dönük talebin artması, döviz giderlerini de arttırdı.

Hükümet bu gelişme nedeniyle, 10 Temmuz 2000'den geçerli olmak üzere, otogazdan alınan KDV'yi yüzde 23 oranında arttırarak, yüzde 40'a çekmişti. Ancak bu düzenleme bile LPG'nin benzin ve motorine karşı fiyat avantajını kaldırmaya yetmedi. Otogaz, kullananların vergiye tepki göstermelerine rağmen benzine göre yüzde 67, motorine göre yüzde 56 daha ucuz bir seviyede kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!