Müteahhitler ‘şeffaf’ olacak, kiralık karne ‘AB’ye uyum’la bitecek

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler ‘şeffaf’ olacak, kiralık karne ‘AB’ye uyum’la bitecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 00:00

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, “Müteahhitlerle ilgili verilerin yer alacağı veri bankası kurulacak. İsteyen Japonya’dan bile Türkiye’deki bir müteahhitlik şirketiyle ilgili bilgileri öğrenebilecek. Sadece karne kiralayarak para kazanma dönemi bitecek” dedi.

Haberin Devamı

BAYINDIRLIK ve İskan Bayındırlık Bakanlığı, yeni bir çalışma başlattı. Avrupa Birliği’ne (AB) uyumda büyük önem taşıyan müteahhitlik hizmetleri yeni kurallara bağlanacak. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, “Kurulacak veri bankası ile tüm mütehahhitlerin bilgilerine yer verilecek. Sistem sayesinde müteahhitlerin evde oturarak sadece karne kiralayarak veya satarak para kazanma dönemi bitecek” dedi. Demir, 2012’den itibaren yürürlüğe girecek yeni sistemle ilgili şunları söyledi:
Firmalar görünür olacak
Müteahhitlik değerlendirme sistemi, AB’nin de bir açmazı. Biz bir değerleme sistemi kurucağız. Elektronik ortamda bir mütehahitle ilgili her türlü bilgi yer alacak. Sistemde, kamuya hiç iş yapmamış müteahhitlere de yer verilecek. Daha çok belli konuda tecrübeli olan mütehahhitler iş alıyor. Ama yeni firmalar ya da kamuyla hiç iş yapmamış bazı müteahhitler görünmüyor. Bakıyorsunuz donanımları daha iyi, teknik anlamda altyapısı daha uygun olmasına rağmen sitemde gözükmüyorlar.
Karne kiralama dönemi bitecek
Kurulacak veri bankası ile bu tür mütehahhitlerin bilgilerine yer verilecek. Sistem sayesinde müteahhitlerin evde oturarak sadece karne kiralayarak veya satarak para kazanma dönemi bitecek.
Japonya’dan bir tıkla ulaşılacak
Akreditasyon sistemi olacak. Adamın iş yönetme kabiliyeti, performansı, mali yeterliliği gibi bilgiler bu sistemde görülecek. Bu veri bankası tüm dünyanın kullanımına açık olacak. Japonya’dan girilince, Türk müteahhitlerle ilgili bilgilere ulaşılabilecek. Bir tık uzaklıkta olacak yani.
İşlemleri üç aya indirdik
Diğer yandan bürokratik işlemleri azaltıyoruz. Yapı iskan işlemlerini üç aya indirdik. İlgili kurumlara gerekli evraklarla ilgili işlem yapmaları için 15 gün süre veriyoruz. Bu sürede aşarsa, vatandaşı bekletmeden işlemini yapıyoruz. Yetkiyi veriyoruz, artık üç ayı geçmiyor.

Haberin Devamı

Emlakçılık yeniden tarif ediliyor

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Mustafa Demir, emlakçılığı yeniden tanımlayan, yeni meslek tarifi yapan yasa çalışmasında, emlakçıların “aracı kurum” olarak tanımlanacağını da açıklayarak, şunları söyledi: “Müşterisini yanlış yönlendiren, yanlış bilgi veren emlakçının yaptırımı olacak. Yeni düzenlemeden sonra sizin adınıza gayrimenkul alıp, satan kiraya veren, araştırma yapan kurumlara dönüşecekler. Makbuz ve fatura kesme zorunluluğu olacak. İsteyen çalıştığı emlakçıya vekalet verecek, yetki sınırları içerisinde emlağınızı satma ve kiralama hakkı olacak. Sizin adınıza imza atacak, sizin adınıza işlem gerçekleştirecek. Bu anlaşmayı istismar eden emlakçıya da ceza verilecek. Alınan komisyonlarda alt ve üst sınır belirlenecek. Bu ikisi arasında yapılacak anlaşma iki tarafın inisiyatifinde olacak. Eğitim durumları da bu yasada düzenlenecek. Üniversite mezunu veya lise mezunu mu olacaklar, o konuda henüz karar vermedik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!