MÜSİAD: Otomotivde kur sancısı giderilmezse işsizlik artabilir

Güncelleme Tarihi:

MÜSİAD: Otomotivde kur sancısı giderilmezse işsizlik artabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 12:22

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makine ve Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Onur Soysal, “Aşırı değerli YTL’ye önlem alınmazsa otomotiv’de rekabet kaybolur ve işsizlik artabilir” uyarısında bulundu.

Soysal, yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünün sorunlar yaşadığını ve bu sorunların çözümü için hükümetin acil olarak müdahalelerde bulunması gerektiğine dikkat çekti. İhracatın dinamosu olan otomotiv sektörünün yıl sonu hedefinin 17 milyar dolar olduğunu vurgulayan Soysal, gereken tedbirlerin alınmaması halinde 2008’den itibaren Türk otomotivinin duraksama dönemine girebileceği öngörüsünde bulundu.

Soysal, ithal araçların iç pazar talebinin yüzde 68'ini karşılayacak kadar artması da sektörün adeta kanseri olduğuna işaret ederek, Uzakdoğu ülkelerinde üretilen araçların Türk otomotiv sektörü için bir tehdit oluşturduğunu, önümüzdeki aylarda Türkiye yollarına çıkacak olan bu araçların satışının hükümet tarafından yasaklanmasını istedi. Soysal, “Sektörde AB standartlarına uyum sancısı yaşanırken, bu standartlara hiç uymayan ülkelerin mallarına AB gümrüklerinin açılması haksız rekabet oluşturmaktadır” dedi

Hükümetin, yeni araç ve fabrika projelerini Türkiye’ye çekmesi gerektiğini kaydeden Soysal, yatırım maliyetlerini düşürmek için, yatırım indiriminde yeni düzenlemelerin yapılması ve büyük ihracat projelerinde ana ve yan sanayinin birlikte ve proje bazında teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Soysal, şunları kaydetti:

“Otomotiv sektöründe yakalanan olumlu ortam gerekli önlemler alınmaz ise, ülke olarak rekabet gücümüzü kaybedersek, üretimin başka ülkelere kayma riski var. Fiyatı, devlet tarafından belirlenen enerji, SSK primleri gibi temel girdi fiyatları, dünya fiyatları seviyesine çekilmelidir. Bu açıdan Hükümet konuyu en kısa zamanda değerlendirmeye almalıdır. Kayıtlı ekonominin artışı devletin girdi fiyatlarında indirim yapmasını kolaylaştıracaktır, yoksa bütün yükü kayıtlı ekonomi taşıyamaz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!