Murat Demirel’in zarfından 30 milyon dolar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Murat Demirel’in zarfından 30 milyon dolar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2005 00:00

TMSF’nin Merrill Lynch’ten aylardır beklediği cevap, Londra’daki mahkemeden geldi. Egebank davasının sanığı Murat Demirel’in Merril Lynch Bankası’nın başta Cayman Adası olmak üzere çeşitli şubelerinde toplam 30 milyon dolar gizli parası olduğu ortaya çıktı. TMSF’nin başvurusu üzerine Londra’daki mahkeme, Murat Demirel’in gizli hesaplarındaki 30 milyon doları bloke edildi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Amerikan bankası Merril Lynch’ten aylardır beklediği cevap, Londra’daki mahkemeden geldi. Batık Egebank davasının sanığı Murat Demirel’in Merril Lynch Bankası’nın başta Cayman Adası olmak üzere çeşitli şubelerinde toplam 30 milyon dolar gizli parası olduğu ortaya çıktı. TMSF’nin başvurusu üzerine Londra’daki mahkeme, Murat Demirel’in gizli hesaplarındaki 30 milyon doları bloke edildi.

DÜNDAR ORTAYA ÇIKARDI: TMSF, Murat Demirel’in Merril Lynch’te gizli hesapları olduğunu, Hürriyet Yazarı ve Arena Genel Yönetmeni Uğur Dündar’a gelen bir zarfla öğrenmişti. Dündar’ın kişiliğine güvenen bir tanık, bu zarfı Yahya Murat Demirel’in geçen yılbaşı gecesi Bulgaristan’da sonlanan deniz macerasından bir gün önce, geri alınmak üzere kendisine emanet ettiğini öne sürmüştü.. İddianın doğruluğunu araştıran Uğur Dündar, tanıkla birlikte TMSF yetkililerine başvurmuş ve zarfı içindeki tüm belgelerle birlikte onlara teslim etmişti.

ZARFIN İÇİNDEKİ SIR: O güne kadar devletin hiç bir kurumunun haberdar olmadığı zarf açılınca, onlarca sayfalık belgenin yanısıra, dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Merril Lynch’e ait gizli hesap cüzdanı ile, milyonlarca dolarlık para akışını yansıtan dekontlar çıktı. Zarfta ayrıca Murat Demirel’in Belize vatandaşlığını gösteren belge ile, yurt dışında Murat Demirel’e ait olduğu sanılan off shore şirketlerin listesi de yer alıyordu. Uzmanlara göre bu belgelerin en çarpıcı olanı, Murat Demirel ile kara para aklama cenneti olarak bilinen Cayman Adası’ndaki Merril Lynch yetkilileri arasında imzalanan 13 sayfalık gizli hesap sözleşmesinin orijinaliydi. Bu hesapta en dikkat çekici işlem, 30 Aralık 2004 tarihinde yapılmıştı. Bu tarihten sadece birgün sonra Yahya Murat Demirel ve eşi Ayşenur Esenler Bulgaristan’da gözaltına alınmışlardı. Cüzdandaki işlemler, Murat Demirel’in eşine, hesaptaki paranın tamamını kullanabilme yetkisini verdiğini gösteriyordu. Son dakikada yapıldığı anlaşılan bu işlem o tarihte hesapta yüklüce miktarda para olduğuna işaret ediyordu. Zarftaki dekontlar ise Yahya Murat Demirel’in Merril Lynch’in İngiltere’nin güneyindeki Isle Of Man ile Singapur şubelerine de para havale ettiğini belgeliyordu. Tüm belgelerin TMSF yetkililerine teslim edilmesiyle birlikte aylar süren bekleyiş başladı. Fon avukatları, önce Türkiye’de yargıya başvurarak bu hesapların dondurulmasına ilişkin mahkeme kararı çıkarttı. Daha sonra Londra’da ki hukuk büroları aracığıyla uluslararası yargı süreci başlatıldı. Londra’daki mahkemeden, Murat Demirel’e ait Merril Lynch şubelerindeki hesapların bloke edilmesi istendi. Merakla beklenen cevap dün geldi. Londra’daki mahkeme, TMSF’nin bu talebini haklı buldu ve Murat Demirel’in Merril Lynch’teki yaklaşık 30 milyon dolarını dondurdu. İlk raundu böylece kazanan TMSF, bu parayı Türkiye’ye getirmek amacıyla yeni bir yargı süreci başlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!