Murat Demirel: Bilmiyorum, hatırlamıyorum

Güncelleme Tarihi:

Murat Demirel: Bilmiyorum, hatırlamıyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2000 00:00

Yahya Murat Demirel, askerde yaralanmasına konu olan Berdan Tekstil ile Pamukbank'ın açtığı davalardan dolayı ifade verdi. Şişli Savcılığı'nca yürütülen ve dolandırıcılık ile malvarlığını kaçırma suçlarını içeren soruşturmalarda Demirel hiç bir şey hatırlamadığını ve bilmediğini söyledi.
Haberin Devamı

Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, askerlik yaptığı sırada yaralanmasının nedeni olarak gösterilen Berdan Tekstil olayından ötürü ifade verdi. Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma gereğince Ankara'da talimatla ifadesi alınan Demirel konuyla ilgili hiç bir şey hatırlayamadığını ve bilmediğini söyledi.

Berdan Tekstil'in iddiasına göre Berdan Tekstil, yapacağı ihracat karşılığı doğacak alacağı karşılığında Demirel'e ait Ege Factoring şirketinden faktoring kredisi kullanmak üzere başvurdu. (Factoring bir kurumun bir başka kurumdan olan alacağını üçüncü bir kuruma satmasıdır) Ege Factoring, bu krediye teminat olarak Berdan Tekstil'den çeşitli tutarlarda çek aldı.

Ancak ilerleyen tarihlerde Berdan Tekstil ihracatları gerçekleştirdi ve ihracattan doğan alacaklar Ege Factoring tarafından tahsil edildi. Dolayısıyla Berdan tekstil'in kullanmış olduğu factoring kredisi geri ödenmiş oldu. Ancak Ege Factoring kredinin ödenmiş olmasına rağmen Berdan Tekstil'in teminat olarak verdiği çekleri iade etmeyip ciro ederek piyasada bozdurdu.

Demirel hatırlamıyor

Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, talimat ifadesinde, Ege Factoring Şirketi'nden, Berdan Şirketi'ne açılan kredi limitini bilmediğini ve şu anda da hatırlayamadığını kaydederek, "Ege Factoring Şirketi'nin, Berdan Şirketi'nden ihracat kredisi sonucu sözleşmeye bağlı olarak teminat düşüncesine dayalı veya ödeme düşünceli çekler alıp almadığını bilemiyorum" dedi.

Yahya Murat Demirel, "Berdan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş'yi sahte evrak ile dolandırdığı" gerekçesiyle Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında başlatılan soruşturma ile ilgili olarak getirildiği Ankara Adliye Sarayı'nda, Cumhuriyet Savcısı Ahmet Mutlu'ya talimat ifadesi verdi.

'Şu anda söyleyemem'

Yahya Murat Demirel, avukatı Şenol Özel'in de hazır bulunduğu talimat ifadesinde, Egebank'a el konulduğu tarih olan 21 Aralık 1999'a kadar, bankanın yönetim kurulu başkanı ve ana hissedarı olduğunu söyledi. Hakkında şikayette bulunan Berdan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin, Egebank'ın kredi müşterisi olduğunu ifade eden Demirel, söz konusu şirketin, tekstil ürünlerini yurtdışına pazarlayan büyük bir kuruluş olduğunu bildiğini kaydetti.

Ege Factoring Hizmetleri A.Ş'nin bir factoring kuruluşu olduğunu ve Ege Factoring'in çoğunluk hissesinin, kendisinin sahibi olduğu Universal Yatırım Holding'te bulunduğunu belirten Demirel, aynı zamanda Ege Factoring'in de yönetim kurulu başkanı olduğunu söyledi. Demirel, çalışmalarını Egebank'ın 8. katındaki ofisinde yürüttüğünü ve bu nedenle Ege Factoring'in yetkilileri ile görüşmelerini bu ofisinde yaptığını ifade ederek, Ege Factoring'in genel müdürünün Kemal Gülerdi olduğunu, daha sonra yerine Eray Emek'in atandığını bildirdi. Demirel, şunları anlattı:

"Berdan Şirketi'ne ihracat factoringi yapılabilmesi için, onlardan gelen kredi talebini Ege Factoring olarak karşılamak istedik. İhracat factoringinde, banka kredisine göre kredi kullanan kişi daha düşük maliyetle krediyi kullanabilmektedir. Ancak tek şart ihracat yapılmasıdır. Ayrıca, ihracat alacağının da doğması gerekmektedir. Berdan Şirketi ile Ege Factoring arasında, factoring sözleşmesinin var olup olmadığını şu anda söyleyemem. Nedeni ise belli limite kadar factoring ihracat kredi görüşmelerinde, müşterinin durumu ve kredinin limiti gibi konularda, grup başkanları ve genel müdürler, Universal Yatırım Holding'in sahibi olduğum ve o şirketlerin de yönetim kurullarında görev yaptığım için bana bilgi sunarlar. Bu konuda factoring şirketi olarak yönetim kurulu kararı genel prensipler dahilinde alınır. Bazı yetkiler limite göre grup başkanına veya genel müdüre aktarılmış olabilir. Dolayısıyla Berdan Şirketi'ne açılan kredi limitini bilmiyorum ve şu anda da hatırlayamıyorum. Factoring sözleşmesinin varlığı iddia ediliyorsa, Ege Factoring Şirketi'nin kayıtları incelenir ve böyle bir sözleşmenin varlığı ortaya çıkabilir."

Factoring sözleşmelerinin, mutlaka Ege Factoring'in sorumluluğunda, onun kayıtlarına giren sözleşme olması gerektiğini ifade eden Demirel, factoring kuruluşlarının, karşı tarafa kredi verdikten sonra, alacaklarını güvence altına almak için kredi kullanandan ödeme evrakı olarak çek talebinde bulunduklarını söyledi. Demirel, "Dolayısıyla benim iş yoğunluğum, konumum ve Universal Yatırım Holding'in başında bulunmam nedeniyle, bağlı kuruluşların genel müdürlerinin ve grup başkanlığının, factoring sorumlularının ihracat kredi işlemlerinde factoring sözleşmesi sonucunda karşı kredi kullanandan çek alıp almadığını, ne cins ödeme evrakı aldığını detaylı olarak bilemem" diye konuştu.

Yahya Murat Demirel, Ege Factoring Şirketi'nin, Berdan Şirketi'nden ihracat kredisi sonucu sözleşmeye bağlı olarak teminat düşüncesine dayalı veya ödeme düşünceli çekler alıp almadığını bilemediğini vurgulayarak, konuyla ilgili yazılı evrakı görmesi halinde çeklerin hangi düşünce ile alındığını söyleyebileceğini kaydetti. Demirel, Berdan Şirketi'nden çek teslim alma ile ilgili bir belgede imzasının olmadığını öne sürdü.

Ege Factoring'in çekleri Berdan Şirketi'ne iade edip etmediği konusunda da bilgisi olmadığını öne süren Demirel, "Şu anda Ege Factoring'in, Berdan Şirketi'nden alacağı var mıdır, yok mudur onu dahi bilmiyorum" dedi.

'Benim imzam yoktur'

Yahya Murat Demirel, Ege Factoring'in faal olduğu dönemde şirkette bulunan ödeme amaçlı verilmiş çekleri itibarlı kuruluş olması nedeniyle kredi kullanıp kaynak yaratmak için kişilere veya bankalara ciro etmiş olabileceğini ifade ederek, "Bu cirolarda benim imzam bulunmaz. Aslında Berdan Şirketi'nin Ege Factoring ile masaya oturup karşılıklı cari hesap mutabakatı sağlayıp alacaklı veya borçlu durumunu saklaması gerekirdi" diye konuştu.

Muhasebeci de bilmiyor

Universal Yatırım Holding A.Ş'de muhasebe sorumlusu olan Emine Mehtap Ceylan da Savcı Mutlu'ya verdiği ifadesinde, Ege Factoring Şirketi'nin, Universal Holding'e bağlı bir şirket olduğunu söyledi. Berdan Şirketi ile bir süre yönetim kurulu üyeliğini yaptığı Ege Factoring Şirketi arasında factoring sözleşmesi olup olmadığını bilemediğini anlatan Ceylan, "İmza yetkimin olduğu 2000 yılı içerisine Ege Factoring'in çeklerine ciro sebebine bağlı olarak ciro imzalarımı atmış olabilirim. Sözleşme veya çek fotokopileri olsa, hangi çeklere imza atıp atmadığımı açıklayabilirim" dedi.

Berdan Şirketi'nin Ege Factoring'e verdiği çeklere sahte ciro imzası atmadığını iddia eden Ceylan, çeklere imzaların atılıp atılmadığı konusunda, dönemin Ege Factoring Genel Müdürü Kemal Gülerdi ile Grup Sorumlu Müdürü Eray Emek'in bilgi sahibi olabileceğini söyledi. Berdan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, 20 Ekim 2000'de Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, Yahya Murat Demirel, Emine Mehtap Ceylan, Ufuk Gonca ve Yelda Ilgaz'ın, "Ege Factoring Şirketi adına şirketlerinden aldıkları çekleri, risk ortadan kalktıktan sonra ödedikleri halde geri vermedikleri ve piyasaya sürerek haksız kazanç elde ettiklerini" öne sürmüştü. Berdan Şirketi, 4 kişinin "evrakta sahtekarlık ve dolandırıcılık" suçlarını işlediklerini öne sürerek, haklarında kamu davası açılmasını istemişti.

Pamukbank'ın başvurusu

Demirel'in ifade verdiği ikinci dosya ise Pamukbank'ın başvurusu üzerine başlatılan soruşturmaya ilişkindi.

Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, talimat ifadesinde, Dem Yapı İnşaat ve Pazarlama A.Ş ile Dempanel Entegre Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'deki hisselerini diğer kişilere devrettikten sonra, bu iki şirketin Pamukbank'tan kredi kullandığını ifade etti. Demirel, "Universal Holding'in bu iki şirketin kefili olması nedeniyle biz de müteselsil kefil olduk. Hatırlamıyorum, ancak kredi sözleşmelerine kefil olarak Universal Holding adına ben imza atmış olabilirim. Sözleşmeyi görebilirsem, atıp atmadığımı hatırlayabilirim" dedi.

Yahya Murat Demirel, "kendisinin sahibi olduğu Universal Yatırım Holding'in, kefili olduğu 2 şirketin Pamukbank'a olan kredi borcunu ödememesi üzerine, bankanın holding üzerinde icra takibi başlatmaması için malvarlığını elden çıkarttığı" gerekçesiyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında başlatılan soruşturma ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı Ahmet Mutlu'ya talimat ifadesi verdi.

Yahya Murat Demirel, avukatı Şenol Özel'in de hazır bulunduğu talimat ifadesinde, Universal Yatırım Holding'in yüzde 99 hissesi ile sahibi olduğunu söyledi. 1994 yılında İstanbul'da Dem Yapı İnşaat ve Pazarlama A.Ş ile Dempanel Entegre Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'yi kurduğunu ifade eden Demirel, bu şirketlerini 1996-1997 yıllarında devrettiğini kaydetti.

Sahibi olduğu dönemde bu şirketlerin Pamukbank'a bir kredi borcu olmadığını öne süren Demirel, şunları anlattı:

"Dem Yapı ve Dempanel şirketlerindeki hisselerimi diğer kişilere devrettikten sonra, bu iki şirket Pamukbank'tan kredi kullandı. Universal Holding'in bu iki şirketin kefili olması nedeniyle biz de müteselsil kefil olduk. Hatırlamıyorum, ancak kredi sözleşmelerine kefil olarak Universal Holding adına ben imza atmış olabilirim. Sözleşmeyi görebilirsem, atıp atmadığımı hatırlayabilirim. Kredi miktarı fazla olduğunda genellikle kefil olarak imzayı ben atıyorum. Pamukbank'ın, İstanbul 6. İcra Müdürlüğü'nde, Dem Yapı ve Dempanel şirketleri ile Universal Yatırım Holding aleyhine icra takibi başlattığını biliyorum."

Devletin Egebank'a el koymasından sonra Universal Holding'in üzerine de tedbirler ve hacizler konulduğunu ifade eden Demirel, "Dolayısıyla icra takipleri başladığı sırada zaten Egebank üzerinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun koyduğu tedbirler vardı. O zaman, Pamukbank'ın icra yoluyla bir şey alması söz konusu olamazdı" diye konuştu.

Bütün alacaklılar icrada

Yahya Murat Demirel, o dönemde bütün alacaklılarının, vadesi henüz gelmeyen alacaklarını almak için bile icra takibi başlattıklarını belirterek, kendilerinin alacaklarının da tedbirli olması nedeniyle borçlarını ödeyemediklerini söyledi. İstanbul Beşiktaş, Kocaeli ve Bursa gibi yerlerdeki gayrı menkulleri üzerinde ilk hacizlerin icra kayıtlarına girmiş olabileceğini kaydeden Demirel, Pamukbank'ın o hacizlerden sonra haciz kararı almış olabileceğini ve bunda da bir kusurlarının olmadığını bildirdi. Demirel, ifadesinde şunları kaydetti:

"Kanlıca'da bulunan parsellerimizi cüzi bir miktarla Yüksel İnşaat Şirketi'ne devretmiş değiliz. Yüksel İnşaat Şirketi'nin Universal Holding ile bir irtibatı bulunmamaktadır. Egebank'a 21 Aralık 1999'da el konulmasından sonra acil borçlarımızı ödemek için Universal Holding'e ait Kanlıca'daki arsalarımı Yüksel İnşaat'a sattım. Bu arsaları kendimize göre çok iyi bir fiyatla sattık. Yüksel İnşaat da bu arsaların bedellerini Universal Holding'e tamamen ödemiştir."

Pamukbank, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 4 Ekim 2000'de başvurarak, "Yahya Murat Demirel'in sahibi olduğu Universal Yatırım Holding'in kefili olduğu 2 şirketin Pamukbank'a olan kredi borcunu ödememesi üzerine, bankanın holding üzerinde icra takibi başlatmaması için malvarlığını elden çıkarttığı" gerekçesiyle Demirel'in de aralarında bulunduğu 3 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Yahya Murat Demirel, ifadesinin ardından, sanıkların adliyeye getirilirken konulduğu bölüme götürülürken, gazetecilerin, "Bir şey söyleyecek misiniz?" sorusu üzerine, "Adalet çalışırsa söyleyeceğim çok şey var. Adalet çalışmıyor ki..." dedi.

Demirel, "Adaleti kimin çalıştırmadığının" sorulması üzerine de, "Bunu bana soracağınıza, adaleti kimin çalıştırmadığını gidin belge dağıtanlara, kaset dağıtanlara sorun" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!