Mülteciler geçici değiller

Güncelleme Tarihi:

Mülteciler geçici değiller
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 21:41

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin değişim için Avrupa Birliği’ne ihtiyacı olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB’ye yakınlaşmasına neden olan Suriyeli mültecilerin de Türkiye’de geçici bulunmadığını ilk kez bu kadar net açıkladı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, IMF ve Dünya Bankası toplantıları için geldiği Washington’da, Türkiye’nin değişim için Avrupa Birliği’ne ihtiyacı olduğunu söylerken, Suriyeli mültecilerin de Türkiye’de geçici bulunmadıklarını söyledi.

Bertelsmann Vakfı’nın “Göçmen Akınları” başlıklı konferansında göçün ekonomik etkileri üzerine düzenlenen bir panele katılan Şimşek, Suriyeli mülteci sorununun Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerine yansımasını değerlendirdiği ve şöyle konuştu:

Mülteci sorunu Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne çok yakınlaştırdı. Bazıları bunu bir fırsatçılık gibi düşünüyor ama bunun bir önemi yok. Eğer Avrupa Türkiye’yi daha fazla reform yapmaya, hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi ilerletmeye teşvik etmeye devam eder ve Türkiye’nin AB’yle kurumsal yakınlaşmasını kolaylaştırırsa, bu hem AB’nin hem de Türkiye’nin yararına olur. Avrupa’nın da sağlam bir ortağa ihtiyacı var. Bizim de Türkiye’deki köklü değişimi gerçekleştirmek için AB’ye bir ilham kaynağı, bir referans, bir çapa olarak ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

”VARLIK GÖSTERMELİYİZ

Şimşek, Türkiye’de sayıları 2.2 milyonu geçen Suriyeli mülteciler konusunda da “Öncelikle bu mültecilerin geçici bir süre bulunmadıklarını kabul etmek zorundayız. Bunun farkına varmak zorundayız” dedi.Şimşek, şöyle konuştu: “Bence onlara eğitim vermeliyiz, iyi bir iş eğitimi sağlamalıyız, saygın biçimde muamele etmeliyiz. Belki kısa vadede bir yükümlülük olabilirler ama öyle görmemeliyiz aynı zamanda uzun vadede artı etkisi olan bir varlık olarak görmeliyiz.”

DEMOKRASİ VE KALKINMA

Şimşek, panelin ardından gazetecilere yaptığı açıklamalarda da şunları söyledi: “Demokrasi ve kalkınma at başı gider. Birini öbürüne feda edemezsiniz. Türkiye bir taraftan demokratik standartlarını iyileştirecek, hukuk devleti ilkesini pekiştirecek, temel hak ve özgürlük alanını genişletecek. Bir taraftan da Avrupa’yla arayı, kişi başına geliri de kapatacak. Türkiye son 15 yılda, bunu büyük oranda başarmıştır.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!