Mucize yaratıyorsunuz

Güncelleme Tarihi:

Mucize yaratıyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYA Bankası Başkanı James Wolfensohn, Türkiye ziyaretinin ilk gününde İstanbul'da bir dizi görüşme yaptı. Wolfensohn, sabah kahvaltısı yaptığı eski bürokratlara, ‘‘AB'ye bir adım daha attınız. Türkiye'nin önü açık. Mevcut siyasi yapıyla mucize yaratıyorsunuz’’ mesajı verdi. Wolfensohn, Türkiye'nin 35 yıldır göstermediği gelişmeyi gösterdiğini söyledi.

ÖNCEKİ gece İstanbul'a gelen Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, dün hızlı görüşme turları yaptı ve bir de konferans verdi. Wolfensohn, dün sabah görüşme maratonuna bazı eski bürokratlarla kahvaltı yaparak başladı. Wolfensohn, ‘‘Avrupa Birliği'ne (AB) bir adım daha attınız. Önünüz açık. Mevcut siyasi yapınızla gerçekten mucize yaratıyorsunuz’’ dedi.

Wolfensohn, dün sabah Çırağan Oteli'nde Dünya Bankası Türkiye Temsilciliği ve IFC'nin isteği üzerine Merkez Bankası eski başkanlarından, Hazine eski Müşteşarı ve Türk Ekonomi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi'nin ev sahipliğini yaptığı kahvaltıya katıldı. Kahvaltıda Dışişleri eski Bakanlarından Prof. Emre Gönensay, Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ökten Vardar, Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Yazarı Ercan Kumcu, Çolakoğlu Grubu'nun patronlarından Hasan Çolakoğlu ve Akşam Gazetesi Yazarı Deniz Gökçe hazır bulundu.

POTANSİYELİNİZ VAR

Wolfensohn, kahvaltıda önce katılanlardan brifing aldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmede Wolfensohn daha sonra şu mesajları verdi: ‘‘Türkiye'nin ciddi bir potansiyeli var. Şimdi bu potansiyeli realize etmenin zamanı geldi. Şartlar çok uygun. Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda bir adım daha attınız. Bu adım önünüzü daha da açtı. Şimdi, mevcut siyasi yapınızla gerçekten mucize yaratıyorsunuz. Uygulamaya konulan ekonomik programa kimse Dünya Bankası'nın veya IMF'nin programı diye bakmasın. Ne yapıyorsanız kendiniz için yapıyorsunuz. Programda öngörülenleri yapmazsanız, zaten AB'ye tam üyeliğiniz de gerçekleşmez.’’

35 YIL BOŞA GEÇTİ

James Wolfensohn, öğleden sonra Türkiye Bankalar Birliği tarafından Conrad Otel'de düzenlenen toplantıda, ‘‘Finansal Sektör ve Küresel Yaklaşımda Öncelikler’’ konulu bildiri sundu.

Sabah basına kapalı toplantıda yaptığı konuşmasını destekleyen bir bildiri sunan Wolfensohn, ‘‘Bana buraya gelirken, Dünya Bankası'nın fikirlerini şimdi açıklama dediler, Ama ben Türkiye'yi 35 yıldır izliyorum. Türkiye 35 yıldır göstermediği gelişmeyi şimdi gösteriyor’’ dedi.

Wolfensohn, Türkiye'de uygulanan programın başarıya ulaşmasının, sadece Türk halkı için değil, aynı zamanda dünya jeopolitik dengesi, dünya barışı ve dünya istikrarına katkı için de hayati önem taşıdığını bildirdi.

PROGRAMA İNANDIĞINIZI GÖRDÜM

Programın başarıya ulaşması için Türkiye'deki özel sektör ve hükümet uygulamalarının en önemli rolü oynadığını belirten Wolfensohn, ‘‘Türkiye başarılı bir şekilde kalkınacaksa, sağlam bir temele, güveni tam, cesur bir hükümete ihtiyacı var. Ancak Türkiye'nin önünde büyük fırsatlar ve yeterli imkanlar var. Oldukça iyimserim. Anlaşmaya varmış ve ekonomik programı uygulamaya kararlı bir hükümet işin başında. Her kesimin bu programa inandığı ve desteklediğini gördüm’’ dedi.

Wolfensohn, Dünya Bankası'nın bu programın başarıya ulaşması için gerekli yardımlarda bulunacağını söyledi. Wolfenshon, şöyle dedi: ‘‘Bu başarıyı Türkiye sağlayacak, biz değil. Ama, Türkiye'yi gelecek 3 yıllık dönemde sürecek olan ekonomik program çerçevesinde desteklemeye devam edeceğiz.’’

Türkiye'nin deneyimlerinin bütün dünyaya sunulması gerektiğini belirten Wolfensohn, Dünya Bankası olarak 8 ay içinde 15 öğrenim merkezi oluşturacaklarını, birini de Türkiye'de kurmayı planladıklarını açıkladı.

Eskrimci Başkan

DÜNYA Bankası'nın 9'uncu başkanı James Wolfensohn, Avustralya asıllı bir ABD vatandaşı. 1933 yılında doğan Wolfensohn, yüksek öğrenimini Sydney Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. Güzel sanatlar üzerine de eğitim gören James Wolfensohn'un geçmişi oldukça renkli. Wolfensohn, 1956 yılında Avusturalya Olimpik Eskrim Takımı'nda da ülkesini temsil etti.

Wolfensohn, yaşamı boyunca pek çok ödülün de sahibi oldu. Bunlar arasında en ilginç olanları ise, sanatsal ödüller. Çello ve iç mimari konusunda da uzman olan Wolfensohn, Avusturalya, Fransa, Almanya ve Norveç hükümet binalarını dekore etti.

Benim gibi şişmansınız

DÜNYA Bankası Başkanı James Wolfensohn, Türkiye'nin yapması gerekenleri anlatırken ilginç bir benzetme yaptı. Wolfensohn, ‘‘Benim gibi şişko bir adamsanız, fiziksel gücünüzü yitirirsiniz. Aynı şekilde Türkiye gibi önemli bir ülke; kondisyonlu olmak ve fazla kilolarından kurtulmak zorunda’’ dedi. Türkiye'nin bankacılık sektöründe şeffaflığı sağlamak ve yolsuzlukları tamamen yok etmek zorunda olduğunu kaydeden Wolfensohn, bunun zamanının biran önce konulması gerektiğini söyledi. Wolfhensohn, şöyle devam etti: ‘‘Bankacılık sektöründeki mevzuatı değiştirdiğiniz, Denetleme Üst Kurulu'nu kurdunuz, enerjide yatırımlarınız var. Yabancı yatırımcılar için zor bir kluptünüz, ancak belki de bu değişmiştir. Yabancı yatırımcılara kucak açarsanız, bu sizin kazancınıza olur. Yabancı yatırımcılar gittikleri ülkelerde hoşgörüyle karşılanmak isterler.’’

Wolfensohn: Ben devlet memuruyum

DÜNYA Bankası'nın Türkiye'yi desteklediğini ancak, Türkiye'nin başarıyı kendisinin sağlayacağını belirten James Wolfensohn, ‘‘Ben devlet memuruyum, sadece sizin yaptıklarınızı destekliyorum diyebilirim. Eğer istikrar programını devam ettirirseniz, bu hedeflere odaklanmaya devam ederseniz yabancı yatırımları ülkenize çekme şansınız artar. Herkesin uyum içinde hedefe yönelmesini sağlamak, siyasi istikrar ve yapısal istikrar şart’’ diye konuştu.

Öğrenciyken ekonomim zayıftı

TÜRKİYE'nin enflasyonla mücadele programında, döviz kurunu sabitlediğini hatırlatan James Wolfensohn, bunun yanlış olduğunu savundu. Wolfensohn, ‘‘Serbest piyasa ekonomisinde, dövizin sabitlenmesi bence doğru değildir. Ama ekonomide çok başarılı olduğumu söyleyemem. Öğrenim döneminde ekonomiden zayıf almış bir insanım’’ dedi. Wolfensohn, Dünya Bankası'nın kendisini ‘‘kral’’ gibi görme hatasına da düştüğünü belirtti.

Wolfensohn, Clinton'un dairesinde kalıyor

DÜNYA Bankası Başkanı James Wolfensohn, Conrad Oteli'nde daha önce ABD Başkanı Bill Clinton'un kaldığı kral dairesinde kalıyor. 240 metrekarelik ‘‘Presidential’’ isimli kral dairesi, boğaz manzaralı jakuzi banyosuyla ünlü. James Wolfansen'in odasında sadece üç önemli isteği var. Sıcak su, Uzakdoğu çayı daarjeling ve bal.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!