MTA Konya ve çevresinde altın arayacak

Güncelleme Tarihi:

MTA Konya ve çevresinde altın arayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2006 11:20

MTA Orta Anadolu 2. Bölge Müdürlüğü, Konya ve çevresinde 1 Mayıs'tan itibaren uygulamaya geçireceği yaklaşık 1 milyon 140 bin YTL bütçeli 5 proje kapsamında, altın, gümüş, bor, sıcak su arayacak, mağaraları inceleyecek.

9 ilde faaliyet gösteren MTA Orta Anadolu 2. Bölge Müdürlüğü, bu yıl Konya, Karaman, Mersin, Adana, Niğde, Aksaray, Isparta, Afyonkarahisar'da yürütülecek 5 projeyi hayata geçirecek.

Toplam 1 milyon 140 bin YTL'lik bütçeli projelerden ilki olan ”Orta Anadolu Metalik Maden Aramaları Projesi”ni, 1 Mayıs 2006'ta uygulamaya koyacak MTA, yaklaşık 200 bin YTL'lik bu çalışmada Sultandağları'ndan Toroslar'a kadar binlerce hektarlık alanda altın, gümüş, demir ve bakır gibi değerli madenler arayacak.

30 Eylül'de sona ermesi planlanan proje çerçevesinde Osmanlı döneminde altın çıkarıldığı belirtilen Bozkır Altın Yatağı'nda da incelemelerde bulunulacak. Maden bulunan yerler ruhsat alındıktan sonra ihaleyle satışa çıkarılacak.
Aynı tarihte (1 Mayıs) hayata geçirilecek diğer bir proje olan ”Orta Anadolu Endüstriyel Hammadde Aramaları Projesi” ise Konya Karaman, Niğde ve Aksaray'da yürütülecek.

250 bin YTL bütçeli projede, bor ve trona gibi endüstriyel tuzlar aranacak. 30 Eylül'e kadar sürecek proje, Konya'nın Karapınar ve Ereğli İlçesi ile Karaman üçgeninde ağırlık kazanacak. 1 Haziran 2006'da ise 192 bin YTL'lik “Karst ve Mağara Araştırmaları Projesi” uygulamaya konulacak. Konya, Karaman, Adana ve Mersin'de bulunan irili ufaklı toplam 25 mağaranın kullanıma açılmak amacıyla inceleneceği proje, yaklaşık 4 ay sürecek. İncelemeler ve araştırmalar sonucunda mağaralar, turizm ve depolama gibi kullanılabilecek alanlarda değerlendirilmek üzere ihale usulüyle kiralanacak.

MTA, 20 Haziran'da da Konya'nın Karapınar İlçesi'nde bulunan görünümü nedeniyle “Dünyanın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Meke Krater Gölü'nün kurtarılması için “Türkiye'nin Jeolojik Miras Alanları ve Bu Alanların Koruma- Kullanım Yöntemlerinin Belirlenmesi” adlı 25 bin YTL'lik projesini uygulamaya geçirecek.
Acı Göl ya da yeraltından sağlanacak besleme suyla korunmasının amaçlandığı proje çalışmaları, 10 Eylül'de sona erecek.

Bu yaz hayata geçirilecek son proje ise 'Konya Jeotermal Enerji Aramaları Projesi”... 1 Temmuz'da başlayacak proje, 473 bin YTL bütçesiyle en pahalı olarak dikkat çekiyor. Seydişehir ve Tuzlukçu'da sondajlarla, enerji amaçlı termal suyun aranacağı proje, 30 Kasım'a kadar sürecek. MTA yetkilileri, 5 proje kapsamında hedeflenen kaynaklara ulaşılması durumunda bölgede ciddi anlamda ekonomik canlılığın ortaya çıkacağını söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!