Motorin ve benzin tüketimi azaldı

Güncelleme Tarihi:

Motorin ve benzin tüketimi azaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2009 00:00

Petrol Sanayi Derneği’nin (PETDER) raporuna göre, motorin tüketimi, yılın ilk 3 ayında, 2008 yılı aynı dönemine göre yüzde 5.1, benzin tüketimi yüzde 3.1, madeni yağ tüketimi yüzde 32.2 azaldı, otogaz LPG tüketimi ise yüzde 3.7 arttı.

PETDER’in ilk çeyreğe ilişkin sektör raporuna göre, küresel ekonomik krizin reel sektörler üzerindeki olumsuz etkileri, 2009 yılı ocak-mart döneminde yakıt ve madeni yağ tüketimlerinin azalmasına neden oldu. Petrol ürünleri arasında en büyük tüketim gerilemesi yüzde 32,2 oranıyla madeni yağda gerçekleşti. Sektörün dinamosu olan motorin tüketimi, yüzde 5.1 azalarak, toplam motorin tüketimi 3.4 milyon ton olarak gerçekleşti. Motorin tüketiminin özellikle ocak ve kısmen şubat ayında doğal gaz sıkıntısı gerekçesiyle enerji santrallerine yapılan satışlar nedeniyle, sektördeki gerçek daralmayı "bir miktar eksik" yansıttığı tahmin ediliyor.

Benzine 4 kuruş zam geldi

AKARYAKIT ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzine 4 kuruş zam yapıldı. Belli başlı akaryakıt şirketleri, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatını artırdı. Buna göre, dağıtım şirketleri 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatını Ankara ve İzmir’de 3.02’den 3.06 liraya, İstanbul’da 3.03’den 3.07 liraya çıkardı. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve şehirlere göre ufak farklılıklar gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!