Moskova’daki defilede Çinliler çekim yaptı derici isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Moskova’daki defilede Çinliler çekim yaptı derici isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 00:00

Moskova’daki dünyanın 4’üncü büyük deri fuarı LeShow’da taklidin önüne geçmek için standlarını duvarlarla koruyan Türk şirketleri, defilede Çin istilasına uğradı.

Haberin Devamı

İHRACATTA 2008 rakamlarına dönmeyi hedefleyen Türk deri firmaları Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 14’üncü LeShow Kürk ve Deri Fuarı’nda gövde gösterisi yaptı. 2011’in ilk 4 ayından ihracatını yüzde 10 artırmayı başaran Türk deri firmaları, tasarımlarıyla dikkat çekti. Türk firmalarının ürünlerini kopyalamak isteyen Çinliler, cep telefonlarını bir an bile ellerinden bırakmadı. Türk firmaları tarafından düzenlenen defilede Çinlilerin ürün ve tasarımların detaylarına kadar her şeyi kaydetmeleri tepkiye neden oldu. Taklit ve kopyanın önüne geçmek isteyen firmalar, açık stantlar yerine, yüksek duvarlarla örülmüş kapalı mekânları tercih etmişlerdi ama defilede Çinlilere yakalandılar. Türkel Fuarcılık tarafından düzenlenen LeShow Deri ve Kürk Fuarı, geçen yıla kıyasla yüzde 25 büyüdü. Alanında dünyanın dördüncü Rusya’nın ise en büyük fuarı olan Leshow’da 75’i Türk olmak üzere aralarında Çinli, Endonezyalı, İtalyar ve Ukraynalı 111 firma katıldı. Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Yazgan, fuara uluslararası katılımın her geçen gün arttığını belirterek, “Geçen yıllara göre Türk firmaların işgal ettiği alan yüzde 90’dan yüzde 60’a geriledi. Bu anlamda uluslarası alanda söz sahibi bir fuar yaratmış olduk. Rusya’nın en büyük deri fuarını organize ediyoruz” dedi. Geçen yıl 7 bin 200 profesyonel ziyaretçi ağırlayan LeShow, bu yıl 9 bine yakın ziyaretçi ağırlamayı bekliyor. 

Haberin Devamı

128 milyar dolarlık pazar

150 milyon nüfusa sahip Rusya’nın deri ürünler pazarında çok önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Korhan Yazgan, “128 milyar dolarlık dünya deri ticaretinin 3.3 milyar doları Türk derisinden oluşuyor” diye konuştu. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin ise tekstil ve deri ürünlerinin Rusya pazarında ilgi görmeye devam ettiğini söyledi.

Laleli esnafı mağazalaşıyor

TÜRKİYE’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, “Laleli esnafı uyanık. Değişimi gördü ve kendini uyarladı. Şu an Moskova’da mağazalaşıyorlar, defileler yapıyorlar, tasarımları ile öne çıkarıyorlar. Elçilik olarak mağaza ofis ve showroom olmak üzere Moskova’da bin, Rusya genelin bin 500 noktaya hizmet veriyoruz” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!