Moody's Türkiye'nin notunu yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Moodys Türkiyenin notunu yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 11:06

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin görünümünü negatiften durağana çevirdiğini açıkladı.

Bu durum, ekonomide olumlu seyrin devamı halinde, görünümün
bir sonraki aşamada pozitife çevrilmesi ya da kredi notunun
yükseltilebileceği anlamına geliyor.

Moody's'ten yapılan açıklamada, buna neden olarak, Türkiye'nin yeniden finansman imkanlarında görülen iyileşmeyle, dış borç yanında iç borçta da yeniden finansman ve fiyatlandırmada öngörülen olumlu beklentiler gösterildi.

Açıklamada, Türkiye'nin kredi notunda gelecek bir yıllık dönemde yeni bir not düşürme olasılığının azaldığı da vurgulandı.

Moody's'in açıklamasında, Türkiye`nin ekonomik ve politik durumununküresel ve yerel şoklara karşı hassas olduğu ifade edilirken, Türkiye ekonomisinde geçen yıl yaşanan gerilemede dönüm noktasına ulaşıldığını söylemenin ise henüz erken olduğu belirtildi. Açıklamada,2002`de ekonomideki toparlanmanın, öngörülenden daha yumuşak olabileceği bildirildi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANANLAR

Bu arada ihracat ve 11 Eylül'de gerçekleşen terörist saldırıların ardından turizm performansındaki zayıflama nedeniyle, Türkiye'nin cari işlemler fazlasının öngörülen kadar yüksek olmayabileceğine işaret edilen açıklamada, Türkiye ekonomisi ve kurlarda geçen yıl yaşanan gelişmelere yer verildi.

Açıklamada, ekonomik reform sürecinin 2001`de "gayet iyi" yürütüldüğünü, 11 Eylül saldırılarının piyasalara olumsuz etkisine karşın, kurun dalgalanmasına izin verildiği hatırlatıldı.

ENFLASYON AZALDI, FAİZLER DÜŞTÜ

Bunun sonucunda, kurun son günlerde güçlendiği, enflasyonun azaldığı, faizlerin düştüğü vurgulanan açıklamada, kamu borç dinamiğinin sürdürülebilirliği ve büyüme sürecinin yeniden kazanılabilmesi için, enflasyon ve faizlerin aşağı çekilmesine yönelikek çabalara gerek duyulduğu belirtildi.

Açıklamaya göre Türkiye'nin uluslararası piyasalara yeniden girmesi ve IMF'den ilave kaynak sağlamasının ardından, iç ve dış borçların döndürülebilmesi riski yakın dönemde azaldı. Bu durum, Türkiye'nin genel görünümünün negatiften durağana çevrilmesinde etkili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!