Moody’s ‘not’ sürprizi yaptı Çağlayan ‘Biz Guetamala değiliz’ diyerek yeterli bulmadı

Güncelleme Tarihi:

Moody’s ‘not’ sürprizi yaptı Çağlayan ‘Biz Guetamala değiliz’ diyerek yeterli bulmadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2012 00:00

Türkiye’nin yılsonuna doğru gerçekleşmesi beklenen not artışı Moody’s’ten biraz erken geldi. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ‘BA2’dan ‘BA1’e yükseltirken görünümü ise pozitif olarak teyit etti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise not artırımını yeterli bulmadığını belirterek, “Bugün hâlâ Macaristan, İrlanda ve Guetamala ile aynı düzeyde tutuluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırıma bekleyen Türkiye’ye iyi haber dün Moody’s’den geldi. Moody’s, Türkiye’nin devlet tahvili notunu ‘BA 2’dan ‘BA 1’e yükseltti, görünümü ise pozitif olarak teyit etti. Moody’s kredi notunu BA2’den BA1’e çıkartırken, hâlâ yatırım yapılabilir seviyenin 1 kademe altındayız. Moody’s not artırımı kararının temel gerekçelerini şöyle sıraladı:
Türkiye’nin kamu finansmanındaki ciddi iyileşme ve bunu sonucu olarak kamu bilançosunun şokları absorbe etme kapasitesinin artması.
Dış dengesizlikleri düzeltme potansiyeline sahip politika adımları.

Terse dönerse revize olabilir

Moody’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünün ‘pozitif’ olarak sürdürülmesinin kredi notu artırımına yol açan etkenlerin ülkenin mali ve makroekonomik esnekliğini artırmaya devam edeceği beklentisini yansıttığını vurguladı. Moody’s, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesinin ise kamu finansmanı rasyolarını olumlu olduğu ortamda Türkiye’nin ödemeler dengesi şoklarına karşı daha dirençli hale gelmesine bağlı olduğunu da ifade etti. Moody’s, Türkiye’nin dış dengesizliklerinin düzeltilmesinde sağlanan ilerlemenin tersine dönmesi halinde görünümün ‘pozitif’ten ‘durağan’a revize edilebileceğini de vurguladı. Piyasa uzmanlarının geneli karar sonrasında yaptıkları açıklamalarda zamanlamanın sürpriz olduğunu kaydederken, genel beklentinin yıl sonu görünümü pozitife çekmek şeklinde beklediklerini dile getirdiler.

Haberin Devamı

Yeni artış gündeme gelebilir

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in analisti Sarah Carlson, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin kredi notu artışı üzerindeki asıl etkenin ödemeler dengesi şoklarına dayanıklılığın artması olacağını söyledi. Carlson, derecelendirme kuruluşu olarak reçete sunmadıklarını ifade ederek, “Cari açığın yapısal olarak azaltılması, TCMB döviz rezervlerinin artırılması ve özel sektör döviz borçlanmalarının azaltılması gibi adımlar atılabilir. Reçete sunmuyoruz ama bu tür adımlar riski azaltır” dedi. Carlson, ülke ve şirket kredi notlarına genel olarak bakıldığında, kredi notu görünümünde yapılan değişikliklerin yüzde 30’unun görünümün işaret ettiği yönde nihai bir kredi notu değişimi ile sonuçlandığını ifade etti. Carlson, not artışı kararının ardından Türkiye’yi izlemeye devam ettiklerini, belirtilen konularda gelişmenin devam etmesi durumunda yeni not artışının gündeme gelebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Artırım yeterli değil

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Moody’s’in  Türkiye’nin devlet tahvili notunu “BA2”den “BA1”e yükseltmesinin yeterli olmadığını bildirdi. Türkiye’nin dünyada güven ve istikrar adası olarak teyit edildiğini, “yatırım yapılabilir” not düzeyine sahip pek çok ülkeye göre makro ekonomik  göstergelerinin çok daha iyi konumda olduğunu ifade eden Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Bu not artırımı doğru, ancak yeterli değil. Türkiye’nin not düzeyi ‘yatırım yapılabilir’ seviyedir. Bugün hâlâ Macaristan, İrlanda ve  Guetamala ile aynı düzeyde tutuluyoruz. Başka bir şirket ise Türkiye’nin notunu Guatemala ile krizde IMF yardımı almış ve ekonomisi sarsılmış Portekiz ile aynı düzeyde tutuyor. Biz ise krizde olan ülkelere yardım amacıyla IMF’ye 5 milyardolar vereceğimizi açıkladık.”

Haberin Devamı

Not artırımının piyasalara etkisi sınırlı kaldı

KREDİ derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu artırması sonrasında piyasalar dün sabah büyük bir moralle açıldı. Döviz piyasasında dolar, 1.78 liraya kadar inerken bono faizleri de yüzde 9’un altına geriledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise not dopingi ile 60 bin puanın üzerine çıktı ve 60 bin 68 puana kadar çıktı. Ancak Euro bölgesi ülkelerine ilişkin endişelerin devam etmesi nedeniyle, not artışının piyasalarda yarattığı iyimserlik sınırlı kaldı. Gün sonuna doğru dolar 1.79 liranın üzerine çıkarken bono faizleri yüzde 9’un üzerinde işlem görmeye bayladı. İMKB Ulusal 100 endeksi de gelen satışların etkisiyle inişe geçerek sabah saatlerinde kazandıklarının büyük bir bölümün geri verdi ve günü sadece yüzde 0.17 puanlık primle 59 bin 401 puandan tamamladı.

Haberin Devamı

En iyi not Moody’s’ten

ÜÇ uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu (Standard&Poors’, Fitch ve Moody’s) arasında Moody’s döviz cinsinden en iyi notu veren kurum konumuna yükseldi.
Fitch de Türkiye’ye aynı notu vermiş ancak görünümü ‘durağan’da tutmuştu. S&P’nin notu ise bir kademe aşağıda ve görünümü durağan. S&P’nin, mayıs ayı başında Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirmesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan büyük tepki göstermiş, “Gerekirse anlaşmamızı iptal ederiz” demişti.

Kredi notları ne ifade ediyor

Aaa: En yüksek kredi notu ve kredi riski en düşük performanslara veriliyor.
Aa: Gerekli yükümlülükler en iyi şekilde yerine getirildiği, kredi riskinin oldukça düşük olduğu anlamına geliyor.
A: Gerekli yükümlülüklerin ortanın üstü seviyede yerine getirildiği anlamına gelip, kredi riskinin düşük olduğuna işaret ediyor.
Baa: Gerekli yükümlülüklerin orta seviyede yerine getirildiği ve kredi riskinin de yine orta derecede olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, bazı spekülatif özellikler de barındırılabiliyor.
Ba: Spekülatif not ve önemli ölçüde kredi riski bulunduğu anlamına geliyor.
Caa: Yine spekülatif not ve oldukça yüksek kredi riski bulunduğu anlamına geliyor.
Ca: Yüksek derecede spekülatif ve iflas ihtimali oldukça yüksek anlamına geliyor.
C: Moody’s’in en düşük notu ve iflas eden ülkeler ya da şirketlere veriliyor ve iflastan kurtulma olasılığına imkan verilmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!