Moody’s: Merkez’in politikası uzun vadede riskli ama nota iyi gelir

Güncelleme Tarihi:

Moody’s: Merkez’in politikası uzun vadede riskli ama nota iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 00:00

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Merkez Bankası’nın spekülatif sermaye girişini azaltmak ve kredi arzını yavaşlatmak için uyguladığı para politikasını uzun vadede riskli bulmakla birlikte, Türkiye’ye olumlu yansıyacağı değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bu konuda bir değerlendirme yayımlayan Moody’s Kıdemli Analisti Sarah Carlson, “Merkez Bankası’nın adımları ülkenin karşı karşıya olduğu risklere yönelik hazırlanmış tedbirler” derken, bu tutumun kredi notuna pozitif etkisi olacağını vurguladı.
Halen Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 2 kademe altında “Ba2” seviyesinde tutan Moody’s, yayımladığı raporda Merkez Bankası’nın politikalarını değerlendirdi. Raporda Merkez Bankası’nın kısa vadeli yabancı sermaye girişlerini azaltmak için attığı adımların, Türkiye’nin cari açığında artışa neden olan liradaki değerlenme, ithalat artışı ve yüksek kredi büyümesi gibi faktörleri etkilediği belirtildi.
Bu politikanın ömrü sınırlı
Enflasyonun gerilemesinin yanı sıra güçlü kredi büyümesi ve sıcak para girişlerinin Merkez Bankası’na mevcut politikayı izleme olanağı sağladığı belirtilen raporda, Merkez Bankası’nın izlediği para politikasının ömrünün sınırlı olduğunu da belirtti. Çekirdek enflasyonda yükselişin başladığını kaydeden kuruluş, liradaki değer kaybı ile artan gıda ve enerji fiyatlarının önümüzdeki aylarda manşet enflasyonu yukarı çekebileceğine dikkat çekti.
Zamanlaması önemli
Bundan sonraki faiz artışlarının zamanlaması, hızı ve büyüklüğünün Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadeleye yönelik kredibilitesi açısından önemli olduğunu kaydeden Moody’s şu değerlendirmeyi yaptı: “Merkez Bankası’nın değişikliklere hızlı cevap verememesi halinde kredibilitesi zarar görebilir. Ödemeler dengesi üzerindeki riskleri artıran bu durumun Türkiye’nin kredi notu açısından olumsuz olacaktır.”
Seçimden önce artabilir
Birçok ekonomist tarafından alışılmışın dışında bir politika izlediği ifade edilen Merkez Bankası, 20 Ocak’ta politika faizi olan bir haftalık repo faizini yüzde 6.5’ten yüzde 6.25’e indirmiş, 4 gün sonra ise kredi büyümesini sınırlamak amacıyla bankaların zorunlu karşılıklarını artırmıştı. piyasalar, Merkez Bankası’nın hedeflediği sonuçlarına bağlı olarak bir not artırımı bekliyor. Bu sonuçların şubat-mart gibi kesinleşebileceğini belirten Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, “Buna göre seçimler öncesinde bir basamaklık not artışı beklenebilir, ancak asıl not artışı için yılın ikinci yarısının bekleneceğini düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz: Sıkılaştırıcı duruş sergiliyoruz

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, uyguladıkları para politikasının “sıkılaştırıcı” olduğunu vurguladı. Yılmaz, Londra’da Bloomberg HT’ye verdiği söyleşide şu noktalara vurgu yaptı:
Bankalar kredi vermek için Hazine kağıtları sattılar.
Para politikasında sıkılaştırıcı bir duruş sergiliyoruz.
Fiyat istikrarını göz ardı etmeden cari açık tehdidine karşı önlemler alıyoruz.
Kredi genişlemesini daraltmak hedefimiz, faiz yükselmesi beklentimiz dışında değil.
Önlemlerle önümüzdeki günlerde piyasadan likidite çekeceğiz.
İçinde bulunduğumuz koşullar enflasyonu tehdit eder nitelikte değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!