Monsanto'ya 289 milyon dolarlık 'kanser' cezası

Güncelleme Tarihi:

Monsantoya 289 milyon dolarlık kanser cezası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2018 12:05

ABD merkezli tarımsal biyoteknoloji şirketi Monsanto, 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Monsanto şirketinin yabani otları yok etmek için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi nedeniyle kan kanserine yakalandığı gerekçesiyle şirkete dava açan bir Amerikalı bir çiftçi, mahkemece haklı bulundu. Monsanto 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Haberin Devamı

CALİFORNİA eyaletinde Monsanto şirketinin yabani otları yok etmek için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi nedeniyle kan kanserine yakalandığı gerekçesiyle şirkete dava açan Dewayne Johnson, mahkemece haklı bulundu.

Johnson'ın kansere yakalanmasında Roundup ve Ranger Pro markalı kimyasal ilaçların etkisi olduğuna ve ilaçların üzerinde potansiyel sağlık tehlikesine ilişkin uyarı etiketi konulmadığına hükmeden jüri, marka sahibi Monsanto'nun, davacıya 289 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti.

Johnson, mahkeme kararının ardından basına yaptığı açıklamada, kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

Johnson'ın avukatı, ABD genelinde Monsanto'ya açılmış benzer 4 bin dava bulunduğunu söyledi.

Bayer şirketi tarafından 66 milyar dolara satın alınan ve glifosatın kansere yol açmadığını savunan Monsanto sözcüsü Scott Partridge, glifosat maddesi ile kanser arasında bir ilişki olmadığını savunarak, temyize başvuracaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Partridge, şirket olarak Johnson ve ailesinin acısını paylaştıklarını ancak 40 yıllık güvenli kullanım geçmişi olan ürünlerini savunmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Monsantoya 289 milyon dolarlık kanser cezası

İlaç hakkında ABD'de açılmış 5 binden fazla dava bulunurken, söz konusu kararın diğer davalara emsal oluşturacağı belirtiliyor.

Bilindiği üzere tarım ilacı Roundup Türkiye'de de satılıyor.

Monsanto aynı zamanda dünyanın en büyük GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tohum üreticileri arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!