Monitör

Güncelleme Tarihi:

Monitör
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1997 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Avuçiçi bilgisayarda renkli ekran dönemi

Bilgisayar sektörünün gösterdiği hızlı teknolojik gelişim göz kamaştırıyor. Henüz 1 yıl kadar önce piyasaya çıkmaya başlayan avuçiçi bilgisayarlarda renkli ekran dönemi başladı. Sharp firmasının geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdüğü Mobilon HC-4500 model avuçiçi bilgisayar 6.5 inçlik bir renkli ekrana sahip. Üzerinde 33.600 Kbps hızında modemi de bulunan HC-4500, 8 MB RAM ile satılıyor. HC-4500'ün bir diğer özelliği ise üzerinde ses kaydı yapabilen bir mikrofonun bulunması. ABD'de satış fiyatı 899 dolar olan Sharp, HC-4500 Microsoft'un avuçiçi bilgisayarlar için ürettiği özel Windows CE 2.0 işletim sistemini kullanıyor. Sharp HC-4500 ile dizüstü bir bilgisayarla yapabileceğiniz herşeyi yapma imkanına sahipsiniz. Internet'e bağlanarak web sayfaları arasında sörf yapmak, elektronik postanızı, faksınızı gönderip alabilmek, Pocet Word ve Excel programlarını kullanabilmek bunlardan sadece birkaçı.

Görüntüyü düzelten dürbün

Özellikle karanlık ortamlarda optik cihazlarda yaşanan en önemli sorun ışıklı bir objenin küçük sallantılardan etkilenerek bozulan görüntüsüdür. Canon firmasının Vari-Angle Pirsm adlı yeni bir teknoloji kullandığı bu dürbün, dijital olarak görüntülerdeki bozulmaları düzeltebiliyor. ‘‘Image stabilizer’’ adı verilen bu sistem sayesinde karanlıkta baktığınız objeler, dürbününüzün sallantısından etkilenmeyen bir görüntü oluşturuyor.

Oynarken hissedin

Microsoft firmasının geliştirdiği SideWinder adlı bu yeni oyun çubuğunun özelliği ‘‘interaktif’’ olması. Bu cihazla oynadığınız oyundaki tüm efektleri elinizin içinde hissedebiliyorsunuz. Bu oyun çubuğu sayesinde otomobil oyunlarında çarpışmaları, silahınızın geri tepmesini ve benzeri bir çok efekti yaşama şansınız bulunuyor. ABD'deki satış fiyatı 150 dolar olan SideWinder özel olarak üretilmiş üç oyunla birlikte satılıyor.

Ses veren kanatlar

Bilgisayardaki dizüstü teknolojisi donanım üreticilerini de sürekli ürün geliştirmeye yöneltiyor. NXT marka bu kanatlar aslında bir dizüstü bilgisayara takılabilen özel ses kolonları. Dizüstü bilgisayarın ekranı arkasındaki özel bir hazneye yerleştirilen bu kolonlar istendiğinde iki tarafa doğru açılabiliyor. ABD'deki satış fiyatı 150 dolar düzeylerinde olan bu kolanlar, kullanılan yeni bir ses teknolojisi ile kendinden beklenmeyen kalitede ses üretebiliyor.

En hızlı Leica

Leica firmasının bu klasik görünümlü fotoğraf makinesi aslında göründüğünden çok daha yüksek bir teknoloji kullanıyor. 33 mm'lik bir merceğe sahip olan Leica SLR aslında 1974 yılından beri üretilen bir model. Ancak, bu modelin yeni versiyonu dünyanın en hızlı görüntü yakalama özelliğine sahip. Bu kamera, saniyenin 8 binde biri hızında fotoğraf çekebiliyor. Leica SLR'nin ABD'de satış fiyatı 2 bin 595 dolar düzeylerinde.

Internet'te radyo keyfi

Sharp firmasının geliştirdiği MD-X8 adlı bu yeni ürün Internet üzerinden yayın yapan radyoları dinlemenizi sağlıyor. Henüz fiyatı açıklanmayan, ancak bin dolar civarında olacağı tahmin edilen bu ürünün özelliği, sizin istediğiniz saatlerde otomatik olarak Internet'e bağlanarak dijital ve stereo olarak müzik kaydı yapabilmesi. İstendiğinde bilgisayarınıza da bağlanabilen Sharp MD-X8, Internet radyolarının yanısıra, Internet üzerinde satılan müzik albumlerini de yükleyebiliyor. Böylece, sevdiğiniz sanatçının son albümünü almak için herhangi bir müzik mağazasına gitmek yerine, bu albümü Internet'ten çekip dinleyebiliyorsunuz.

Ucuz checkup

Artık kollestrol düzeyinizi öğrenmek için doktor kapısında beklemeniz gerekmiyor. Cholestech LDX adlı bu yeni cihaz parmağınızdan aldığı küçük bir kan örneği ile 5 dakika içinde ancak gelişmiş labratuvarlarda ölçülebilen detayıyla kollestrol ve glikoz ölçümünüzü gerçekleştirebiliyor.

En küçük kamera

Multicam adlı bu kibrit kutusu görünümlü cihaz dünyanın en küçük TV'ye direk bağlanabilen kamerası. ABD'de sadece 170 dolara satılan Multicam herhangi bir ara cihaza ihtiyaç duymadan herhangi bir televizyona, bilgisayara veya videoya bağlanabiliyor. Kameranın önemli özelliklerinden biri de enerjisini üzerine takılan küçük bir pilden alması.

Yoldan çıkmayın

Garmin firmasının geliştirdiği bu elektronik pusulanın benzerlerinden farkı, size bulunduğunuz yerin koordinatlarını vermekle yetinmemesi. Bu yeni ürün, Global Positioning System (GPS) adlı uydu koordinat sisteminin GPS 3 adı verilen yeni bir versiyonunu kullanıyor. Bu cihaz, uydulardan aldığı koordinatları bulunduğunuz şehrin haritası üzerine uyguluyor. Böylece, İstanbul'u gezerken hangi caddede bulunduğunuzu, ulaşmak istediğiniz yer için hangi yolları izlemeniz gerektiğini öğrenebiliyorsunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!