Monitör

Güncelleme Tarihi:

Monitör
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1997 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

ODTÜ, Patrikhane'den ticaret sicili istedi

İstanbul'daki Ermeni Patrikhanesi de modaya uyup Internet'te bir sayfa açma kararı verdiğinde başına geleceklerden habersizdi. Herşey Türkiye'deki Ermeni Cemaati'nin 83'ncü Patriği Karekin Kazancıyan'ın Patrikliğin de Internet'te bir sayfaya sahip olması gerektiği görüşünü ortaya atmasıyla başladı. Kazancıyan'ın bu isteği üzerine İstanbul'daki Ermeni cemaatinde bilgisayar ticareti ile ilgilenenler Teklan Internet Erişim Hizmetleri adlı şirkete başvurdular. Teklan'ın yetkilisi Egemen Ergel, Patrikliğin bu isteği doğrultusunda, Türkiye'de sonu ‘‘tr’’ ile biten ‘‘Domain Name’’ verme yetkisini elinde bulunduran ODTÜ Bilgisayar Merkezi'ne başvuruda bulundu. Patrikhane, ‘‘armenianpatriarchate.org.tr’’ şeklindeki domain name'i almak istiyordu.

Uzunca bir süre başvuruya cevap alamayan Teklan şirketi yetkilileri ODTÜ'ye bir elektronik posta göndererek bilgi istediler. ODTÜ'den gelen cevap şaşırtıcıydı. Cevapta, ‘‘Başvurunuz değerlendirilmektedir. Sonucu 14 gün içerisinde size ulaştırılacaktır. Lütfen ilgili ticaret sicil belgenizi fakslayınız’’ deniyordu.

FATİH'İN FERMANI

ODTÜ'nün bu ‘‘garip’’ isteği hemen Patrikliğe iletildi. Patrikhane de elinde 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından verilen bir ferman dışında resmi belge olmadığını bildirdi. Ferman, ebatları ve tarihsel değeri açısından fotokopisi çekilmeye müsait değildi. Ayrıca, bu Osmanlıca Ferman'ın ODTÜ için ‘‘Ticaret Sicili’’ değeri taşımayacağı da ortadaydı.

Teklan şirketi yeniden ODTÜ ile temasa geçti ve Patrikliğin bir ticari şirket olmadığı, bu nedenle de Ticaret Sicili bulunmadığını anlattı. Görüşmeler sonucunda ODTÜ Bilgisayar Merkezi yetkilileri, Patrikliğin başvurusunda Ticaret Sicili'nin yanlışlıkla istendiğinini belirttiler ve Patrikhane yetkililerinin antetli bir kağıt ile yapacakları başvuruyu kabul edeceklerini açıkladılar. Böylece bu ‘‘komik’’ sorun büyümeden çözüldü.

Web Nokia

Nokia 8110I modeli yeni GSM cep telefonu, Netgate Web Wiewer özelliği sayesinde kullanıcısına Internet'e bağlanma özelliği de sağlıyor. 8110I ile GSM şebekenize ulaşabildiğiniz heryerden Internet web sayfalarında dolaşma imkanınız bulunuyor.

Internet'te ses hızı

Hughes Electronic firmasının geliştirdiği DirecDuo adlı yeni Internet erişim sistemi, telefon hatlarıyla yapılan 56 Kbps hızındaki bağlantıdan yaklaşık 8 kat daha hızlı. Bu hızı sağlayan ise, sistemin telefon hatları yerine direk uydu bağlantısını kullanması. 21 inçlik bir çanağı ve alıcısı bulunan sistem bilgisayar yerine televizyona da bağlanabiliyor. Fiyatı 899 dolar olan DirecDuo için Internet Servis Sağlayıcısı şirkete de ayda 30 dolar ödeme yapılıyor.

Hızını söyleyen top

Fırlattığınız topun hızının ne kadar olduğunu hiç merak ettiniz mi? Eğer böyle garip bir şeyi merak ettiyseniz, bunu öğrenmenin artık basit bir yolu var. 40 dolar vererek satın alabileceğiniz Rawlings marka top, üzerinde bulunan likit kristal ekranda fırlatıldığında ne kadar hız yaptığını yazıyor. Topun içinde bulunan özel bir bilgisayar entegresi, topun elden çıktığını hissediyor ve herhangi bir yere çarpana kadar da hız ölçümü yapıyor.

Koldaki kamera

Garip görünümlü bu kol saati aslında bir fotoğraf makinası. Profesyonel kalitede çekim yapabilen Minox marka bu kamera F4 ve F16 arası diyafram kullanıyor ve özel film kartuşuyla 11 kare çekebiliyor. Kameranın ABD'de satış fiyatı 1950 dolar (390 milyon lira) düzeylerinde bulunuyor.

Özel Macintosh

Apple Computer'in 20'nci kuruluş yıldönümü için dizayn ettiği bu özel tasarımlı Macintosh, sınırlı sayıda üretildi. ABD'deki satış fiyatı 6 bin 750 dolar olan Machintosh, PowerPC 603e 250 Mhz hızında bir işlemci kullanıyor. 13 inçlik likit kristal ekranı olan bilgisayarın üzerinde standart olarak CD-ROM sürücüsü de bulunuyor.

Promosyon fiyatı

National Geographic CD-ROM serisinin ABD fiyatının 119 dolar olduğunu yazmıştım. National Geographic Türkiye temsilcisi A.İ. İletişim, bu fiyatın ABD'de ancak promosyon fiyatı olabileceği uyarısını yaptı. Türkiye'de 69 milyon liraya ( 345 dolar) satılan ürünün promosyonsuz ABD fiyatı ise 199 dolar.

360 derece fotoğraf

Be Here adlı şirketin ürettiği S1 adlı görüntü sistemi sayesinde, dijital fotoğraf makinaları ile 360 derecelik görüntüyü tek bir kareye sığdırabilirsiniz. 9.995 dolara (2 milyar lira) satılan bu panoramik objektif özellikle Nikon'un Digital E2Ns model kamerası için üretildi. Sistem daha önce, NASA tarafından uzay çekimleri için de kullanılmış.

Şakacılara

Çoğumuz, telefonla konuşurken sesimizi değiştirerek karşımızdakini şaşırtmayı denemişizdir. ABD'de 40 dolara satılmaya başlanan ‘‘Voice-Disguiser’’ adlı bu cihaz sayesinde artık ses değiştirmek için özel bir çaba harcamanıza gerek kalmıyor. Konuşurken telefon ahizesine iliştirilen bu küçük alet sayesinde bir kadın sesi karşı tarafa erkek sesi olarak da iletilebiliyor. Cihaz, ABD'de kadınların ve evde yalnız olan çocukların güvenliği amacıyla satılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!