Modern Karton'dan 365 milyon dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

Modern Kartondan 365 milyon dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 14:37

Eren Holding bünyesinde faaliyet gösteren kağıt üreticisi Modern Karton, 365 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Bu yatırım sayesinde Modern Karton, daha yüksek kapasitede üretim yapacak ve ihracat piyasalarındaki varlığını güçlendirecek.

Fortis Bank ve West LB'nin de desteği ile 180 milyon doları KfW'den, 60 milyon doları da IFC'den alınan 240 milyon dolarlık kredi ile, 2007 yılında tamamlanacak yatırımının 125 milyon doları ise Modern Karton'un öz kaynaklarından karşılanacak.

KfW ve IFC'den alınan 240 milyon dolarlık kredi, 3 yılı geri ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli olacak.
Kredinin imza töreninde konuşan Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Modern Karton'un, yeni kağıt makinesi, yeni üretim hattı ve kojenerasyon tesisini kapsayan PM4 yatırımından sonra yıllık 300 bin tondan 700 bin tona yükselecek kapasitesi ile Doğu Avrupa'nın 2., Avrupa'nın da 8. büyük ana üreticisi konumuna geleceğini söyledi.
Eren, dünyanın en büyük ve en güvenilir finans kuruluşları arasında yer alan KfW ve IFC'nin, yeni yatırım için çok uygun koşullarla sağladığı 240 milyon dolarlık kredinin Eren Holding ve Türk ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:  “KfW Türk özel sektöründeki bir kuruluş için aracısız olarak doğrudan kredi veriyor. Ayrıca, alınan kredinin özel sektörde tek seferde kullanılan en büyük kredilerden biri olduğu gözönüne alındığında bu dev kuruluşların Eren Holding ve Türkiye ekonomisine duyduğu güven de ortaya çıkıyor. Yatırımın 125 milyon dolarlık kısmını öz kaynaklarla karşılamamız, bu güvenin karşılıksız olmadığının da göstergesi.

Yaratılan bu kaynak, Modern Karton'un stratejik büyüme hedeflerine ulaşmasına destek olmakla kalmayıp, daha yüksek kapasitede üretim yapmasına ve ihracat piyasalarındaki varlığını güçlendirmesine olanak tanıyacaktır.”
2010 yılına kadar pazarın her yıl yüzde 5,8 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiğini belirten Eren, “Biz Avrupa'nın en büyük kağıt makinelerinden birini alarak ve 10 milyon dolarlık arıtma tesisi yatırımı yaparak sektörün en yenilikçi tesisini kuruyoruz” dedi.

“YATIRIM 2007 YILINDA TAMAMLANACAK”

Ahmet Eren, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, IFC'nin daha önce Eren Holding'in 3 projesinin finansmanı için kredi verdiğini, kriz sırasında daha önce kredi veren bankaların kredilerini geri isterken, IFC'nin kendisinden kredi kullanmakta olan kuruluşlara daha fazla kredi vermeyi teklif ettiğini söyledi.

Kredinin maliyetine ilişkin bir soru üzerine, “Türk hükümetinin aldığı faiz oranının daha altında bir oranla borçlandık” diyen Eren, finasmanın temini maksadıyla yapılan halka arzı fazla etik bulmadıklarını ifade etti.
Eren, yeni yatırımla birlikte Modern Karton'a yapılan yatırım tutarının 600 milyon dolara yaklaşacağını bildirerek, hammaddeyi tamamen atık kağıt kullanarak temin ettiklerini, günde bin ton atık kağıt satın aldıklarını, böylece her gün 5 binden fazla ağacın kurtulduğunu söyledi.

Eren, tekstil sektöründeki sıkıntıya işaret ederken de, şunları söyledi:  “Tekstilcilerin şu anda bir sızlanması var. Biz de buna dahiliz. Yeğenim, (Tahsilat yapmakta güçlük çekiyoruz) diyor. Türk tekstil sektörü bir sıkıntı içinde. Biz de yenileme yatırımları dışında tekstile yatırım yapmadık. Tekstilin karşılaşacağı sıkıntı Hindistan, Pakistan ve Çin gibi ülkeler yüzünden olacak. Emek nerede ucuz ise tekstil ve konfeksiyon o ülkelerin endüstrisi olacak.”
KfW Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Peter Klaus da, kredinin, AB işbirliğinin mükemmel göstergesi olduğunu belirterek, “Türkiye şimdiden AB içerisindedir” dedi.

Klaus, KfW açısından Türkiye'nin artık çok iyi bir ortak olduğunu, kriz döneminde bile Türkiye'den çekilmediklerini, İstanbul'da bu yılın ortasında temsilcilik açacaklarını bildirdi.

“TÜRKİYE, IFC İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ BİR ÜLKE”

IFC Güney Doğu Avrupa ve Orta Asya Başkanı Shahbaz Mavaddat ise IFC'nin Türkiye'nin en büyük kağıt tesisine katkıda bulunmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, Türkiye'nin IFC için son derece önemli bir ülke olduğunu söyledi. Mavaddat, kredinin faizinin ticari düzeyde olduğunu da bildirdi. Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Reiner Möckelmann da, AB'nin yeni 10 ülkeyi sindirmeye çalıştığını ifade ederek, “AB yeni bir üyeyi hazmedemezse ya da Türkiye bütün yükümlülükleri yerine getirmezse bir kayma olabilir. Aksi halde Türkiye üye olacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!