Model otomobil ihracatçısı da olduk

Güncelleme Tarihi:

Model otomobil ihracatçısı da olduk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 00:00

Dünyanın önemli otomotiv üreticisi ve ihracatçısı ülkelerinden birisi haline gelen Türkiye, model otomobil tutkunları tarafından büyük ilgiyle karşılanan özel 4x4 sınıfını yaratarak, bu alanda da ihracatçı oldu. Dünyada ilk kez gerçeğinin beşte biri boyutunda dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip bulunan, uzaktan kumandalı ve benzin motorlu, model ralli otomobillerini üretmeyi başaran Model Car Design (MDC) şirketi, çok sayıda ülkeye ihracat yapıyor.

1000-2000 EURO: Türkiye Off-Road şampiyonlarından Mehmet Becce ve elektronik mühendisi Sinan Sunalı’ya ait MDC tarafından üretilen, gerçeğinden ayırt edilemeyecek görünümdeki ünlü ralli markaların otomobillerinin modelleri, yurtdışında 1.000-2.000 Euro arasında satılıyor. Mehmet Becce, model otomobiller konusuna yaklaşık 10 yıl önce ilgi duymaya başladığını ve o dönem çeşitli üreticilerin model otomobillerini satın alıp incelediğini anlattı. Konuyla ilgili bilgi birikimi artınca bu ithal modellerin daha iyisinin yapılabileceğine karar verdiklerini anlatan Becce, özellikle gerçek otomobile çok yakın tepkiler veren 1/5 ölçekli modeller konusunda üretime geçme kararı aldıklarını söyledi. 5 yıl önce ortağı ve MCD Müdürü Sinan Sunalı ile birlikte model otomobil üretimine başladıklarını kaydeden Becce, İkitelli’deki üretim merkezlerinde yılda yaklaşık 300 adet ürettikleri modellerin büyük bölümünü Almanya, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç ve Macaristan’a ihraç etmeye başladıklarını ifade etti. Becce, dünyada sadece kendi üretimleri olan ilk 1/5 ölçekteki dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip modelin, bu konuyla ilgili uluslararası dergilerde de kapak olduğunu vurguladı.

1200 PARÇADAN OLUŞUYOR: Modellerde bulunan yaklaşık bin 200 parçanın binini kendi tesislerinde üretebilir hale geldiklerini dile getiren Becce, işe ilk başladıklarında çok fazla destek göremediklerini, hatta bazı ithalatçılardan bu işi başaramayacaklarına ilişkin tepkiler de aldıklarını, ancak, geldikleri aşamanın bu eleştirilere en iyi yanıt olduğunu aktardı. Becce, üretimlerinin yaklaşık yüzde 10’unun yurtiçinde satıldığını belirterek, Tofaş, Doğuş Grubu gibi şirketler için de özel model otomobil çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!