Mobilyacılardan navlun desteği talebi

Güncelleme Tarihi:

Mobilyacılardan navlun desteği talebi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 11:45

Türkiye’de mobilya sektörünün yüzde 10’u, İstanbul’da ise yüzde 60’ını karşılayan MASKO Mobilya Kenti'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, ihracat rakamlarının arttırılması için KDV indirimi ve navlun desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

cerakkus@hurriyet.com.tr

Çok sayıda mobilya markasının bulunduğu dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO, Türkiye genelinde mobilya sektörünün yüzde 10'luk bir kısmını oluşturuyor. MASKO 'nun Türkiye ekonomisine ise yıllık ortalama katkısı 3 milyar dolar civarında.

2012 yılında 2 milyar dolar olan mobilya ihracatının yüzde 10'luk bir bölümünü karşılayan MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı ile sektörü değerlendirdik.

Son aylarda mobilya sektöründe yüzde 10'luk bir gerileme olduğunu ifade eden Karcı, evlilik sezonu olmasına rağmen piyasa ciddi bir hareketlilik olmadığını belirtti.
 
550 firma ve 778 mağazanın bulunduğu MASKO geçen yıl toplamda 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Yabancı müşteriyi MASKO'ya çekebilmek için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Karcı, büyük ölçüde de başarılı olduklarını Azerbaycan’dan Nijerya'ya Libya’ya kadar pek çok ülkeden müşterileri olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Karcı “ Yurt dışına proje yapan çok sayıda firmamız var. Bazen yalnızca tek bir firmanın 6- 7 milyon dolarlık iş yaptığı oluyor. Yabancı müşteriyi buraya çekmek için çok çabaladık ve büyük ölçüde de başarılı olduk diyebilirim. Şu anda kapı teslimi yaptığımız pek çok ülke var. Mağazaya gelip beğeniyorlar, biz de çalıştığımız büyük lojistik firmaları aracılığıyla gönderiyoruz. Ancak sorun şu ki bu teslimat maliyetleri çok yüksek. Yalnızca bir tır ürün gönderimi yapmak için 25 bin dolar ödenmesi gerekiyor.” diye konuştu.

KDV YÜZDE 8’E DÜŞÜRÜLSÜN

Devletin navlun desteği getirmesinin ihracat rakamlarına çok olumlu yansımaları olacağına inandıklarını söyleyen Karcı, aynı zamanda ekonomiye ve istihdama bu ölçüde katkı sağlayan bir sektöre yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e düşürülerek daha fazla vergi desteği verilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Karcı şöyle devam etti;
“ Biz dünyanın en büyük mobilya ihracatçıları olan ABD ve Çin’den çok daha kaliteli üretim yapıyoruz. Şayet gerekli navlun desteğini alabilirsek, mobilya ihracatının en önemli oyuncularından olabileceğimize inanıyorum. Örneğin şu kadar liranın üzerindeki malın taşıma ücretlerine belli ölçüde destek verilebilir.

Haberin Devamı

"MESLEK ÖRGÜTLENMESİ HER SEKTÖRDE ŞART"

Başkan Karcı, meslek örgütlenmesinin rekabet açısından bir avantaj mı yoksa dezavantaj mıdır sorusuna ise şöyle cevap verdi;

“MASKO ‘da çok farklı tarz ve zevke hitap eden 550 marka mevcut. Biri klasik mobilya satarken, diğeri ofis mobilyası satıyor. Bu çeşitlilik müşterilere rekabet ve kıyaslama imkânıyla doğru seçim yapma olanağı sağlıyor. Yani herkesin alıcısı farklı bu sebeple rekabet için olumsuz bir durum teşkil etmiyor. Aksine meslek örgütlenmesi bu işin zenginliğidir. Bakkal kültüründen pay biçin. Küçük ölçekli esnaf birlik olmazsa bu piyasada fazla dayanamaz. Nitekim 50 yıllık, 100 yıllık firmalar kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Çünkü yollar hep büyüklere açıldı. Sesimizi daha iyi duyurabilmek için tek çatı altında toplanmamız şart. Ben bunun diğer sektörlerde de uygulanması gerektiği düşüncesindeyim."

Haberin Devamı

cerakkus@hurriyet.com.tr

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!