Mobilya sektöründe "Çin" sıkıntısı büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Mobilya sektöründe Çin sıkıntısı büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 10:43

Elektronik, oyuncak ve tekstilin ardından mobilyada da Çin ürünlerinin, sektörü sıkıntıya soktuğu bildirildi.

Haberin Devamı

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Üyesi ve mobilya ihracatçısı İlker Gezerşen, yaptığı açıklamada, ihracatçı mobilya firmalarının, en önemli pazarları olan Fransa ve Almanya gibi ülkelerde Çin mobilyaları ile rekabet edemez duruma geldiğini kaydetti.

Avrupa pazarını kaptırdıkları Çin'in şimdi de Türkiye pazarında pay almaya başladığını anlatan Gezerşen, “Ankara, İstanbul ve Adana gibi sektörün önde gelen illerinde kurulu mobilya firmalarının yaşadığı durgunluğa, Çin ürünleri de eklenince endişemiz arttı. Büyük ve orta ölçekli bazı firmalar tarafından ithal edilen çok miktardaki Çin mobilyası, ucuz iş gücü ve malzemeyle düşük fiyata üretiliyor, ardından Avrupa ürünü olarak lanse edilerek iç piyasaya sürülüyor” dedi.

Gezerşen, döviz kurlarının gerçek değerinden düşük seviyede olmasının da ithalatı cazip duruma getirdiğini vurgularken, şunları söyledi:
“Bunun sonucunda Çin dünya piyasalarını olduğu gibi Türkiye piyasasını da zorlamaya başladı. 2-3 yıl önce çok düşük seviyede olan Çin malı mobilyalar, son aylarda artarak ithal edilmeye başlandı. Bu ürünler, gerçek değerinin 2 katına Avrupa ürünü şeklinde lanse ediliyor. Tüketici gerçek değerinin üzerinde satılan mobilyanın Çin ürünü olduğunu anlamıyor.”

“BÜYÜK SERMAYELİ KURULUŞLAR GETİRİYOR”

Adana Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sevdimbaş da, yüksek girdi ve vergiler nedeniyle zor durumda olan sektör çalışanlarının yüksek istihdam ve katma değerle önemli bir güç olmalarına karşın, ne yazık ki çıkış bulamadıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Sorunlara bir de özellikle büyük sermayeli kuruluşların getirtiği Çin malı mobilyaların eklendiğini ifade eden Sevdimbaş, “işler iyiden iyiye içinden çıkılamaz duruma geldi. Burada tüketici de yanıltılıyor. Yüksek fiyata satılan ancak yerli üretim kadar sağlam ve kaliteli olmayan mobilyalar bir süre sonra kullanılamaz duruma gelince tüketici uğradığı zararı anlayacak. Zor şartlar altında, en iyiyi üretmeye çalışan yerli kuruluşlar korunmalı, piyasa haksız rekabete uğratılmamalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!