Mısır, ‘Süveyş Kanalı’nda endişe yarattı, petrol 101 doları gördü

Güncelleme Tarihi:

Mısır, ‘Süveyş Kanalı’nda endişe yarattı, petrol 101 doları gördü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 00:00

Mısır’da günlerdir yaşanan gösterilerin siyasi krize dönüşmesi ile birlikte tırmanışa geçen petrol fiyatları psikolojik sınırı aşarak 100 doların üstüne çıktı.

Haberin Devamı

Dünya petrolünün yüzde 2’sinin iktidar karşıtı gösterilerin bir haftadan fazladır sürdüğü Mısır’ın denetimindeki Süveyş Kanalı ve Kızıl Deniz’deki paralel kanal yoluyla taşınmasının yarattığı endişenin petrol fiyatlarının artışını tetiklediği belirtildi. Brent petrolü fiyatı 2008’den bu yana ilk kez 101 dolara ulaşırken, ABD ham petrolü de 92 doların üzerine çıktı. Petrol fiyatlarında son iki günde yüzde 8 bir yükseliş oldu.
İsrail’de son bir ay içinde benzin fiyatları ikinci kez zam görürken, Likud partili bakanlar ve milletvekilleri, fiyatların artırılmasına tepki gösterdi. Benzin fiyatlarında son 6 ayda yapılan artışın yüzde 13.3’ü bulduğu belirtilirken, Likud milletvekilleri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Maliye Bakanı Yuval Steinitz’e eleştride bulundu.
Gazın yüzde 40’ı Mısır’dan
Öte yandan İsrail’in Yediot Ahranot gazetesi yayınladığı haberde Mısır’daki olayların Mübarek’in devrilmesine yol açması ve Mısır’da bir İslami hükümetin kurulması halinde, bunun İsrail ekonomisinde bir kargaşaya yol açabileceğini belirtti. Haberde, Mısır’ın İsrail’in doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını sağladığı belirtilirken, Mısır’daki olayların İsrail’e doğal gaz sevkiyatını henüz etkilemediği, ancak yönetimin devrilmesi halinde yeni yönetimin İslami rejimi olmasının İsrail açısından sakıncalı olabileceği belirtildi. Haberde mevcut durumda İsrail’deki gaz stoklarının 2012 yılına kadar idare edebileceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Sızıntı BP’ye 40 milyar dolara patladı, 18 yıl sonra zararı gördü

İNGİLİZ enerji şirketi BP, maliyeti 40.9 milyar dolara ulaşan Meksika Körfezi’ndeki çevre felaketinin ardından 18 yıl sonra ilk kez zarar açıkladı. 2009 yılında 16.6 milyar dolar kâr açıklayan şirketin 2010 yılında zararı 3.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Zarara rağmen temettü ödemelerine devam edeceklerini kaydeden BP CEO’su Bob Dudley, “Böylece şirketin yeniden yapılanma yolunda olduğunu gösterecek ve yatırımcılar için de güven sağlayacağız” dedi.

En büyük gaz şirketinin sahibi Dubai’de yakalandı

MISIR’daki gösterilerin ardından 500 milyon dolarla kaçtığı iddia edilen ve Duabi’de yakalanan Mısır’ın büyük gaz şirketi “East Mediterranean Gaz Company”nin hissedarı Hüseyin Salim’in, şirketteki büyük ortağının İsrailli olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e yakın olan Hüseyin Salim’in şirketinin İsrail’in Elektrik şirketi ile büyük anlaşması bulunduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!