Misafirhane ararken Divan’ı yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Misafirhane ararken Divan’ı yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

1950’li yıllarda Ankara’dan İstanbul’a sık sık gelmeye başlayan Vehbi Koç, 250 bin liraya aldığı arsanın üzerine ailesi için bir misafirhane kurmayı planlamış. Misafirhane fikri ile gelişen proje, sonunda bugün 50’nci yılını kutlayan Divan Oteli’ne dönüşmüş. 6 milyon lira harcanarak kurulan Divan Oteli, bugün Türkiye’nin en seçkin otelleri arasında.

KOÇ Grubu’nun Divan Oteli ile turizm sektörüne adım atmasının arkasında ilginç bir hikaye yatıyor. Bugün 50 yaşını kutlayan Divan Oteli, Vehbi Koç’un Ankara’dan sık sık geldiği İstanbul’da kendine ve ailesine bir misafirhane yaratma çabaları ile doğuyor. Divan’ın 50’inci yılı kutlamaları için hazırlanan kitapta, Divan Oteli’nin kuruluş öyküsü şöyle anlatılıyor:

ARSASI 250 BİN TL: 1950’lerin başında Surp Agop Mezarlığı’nın yayıldığı araziyi 130 bin liraya Tatariler almışlar. Vehbi Koç o tarihlerde burada bir arsa almayı düşünmüyormuş. Ama kendi deyimi ile "sonradan aklı başına gelmiş". Sonunda arsayı 6 Ekim 1950’de Tatariler’den 250 bin liraya almış.

ÇOCUKLAR OKULA BAŞLIYOR: Vehbi Bey aslında yola otel niyeti ile çıkmıyor. Amacı İstanbul’da kalacak bir yer edinmek. Ankara’dan İstanbul’a geldiğinde rahat ettiği, sevdiği yer Park Otel. Orada da herzaman yer bulmak imkansız, oda bulabilmek için sıraya giriliyor. İş bununla da bitmiyor. Çocuklar büyüyor, birer birer İstanbul’da koleje gitmeye başlıyorlar. En önce büyük kızı Semahat başlıyor okula. Yatılı okuyor, onun için de hafta sonu Vehbi Bey’in bacanağında kalıyor. Arkasından diğer çocuklar geliyor. Neticede İstanbul’da bir yer edinmek farz oluyor ve burası bir bina yapılmak üzere satın alınıyor.

MİSAFİRHANE OLSUN: Vehbi Koç, Altına Motor Ticaret’in mağazasını yerleştireceği, bir katını kendilerine ayıracağı, üstünü de kiraya verebileceği bir yer düşünüyor. Fakat zaman içinde işleri büyüyor, hem yurtiçinden, hem de Avrupa’dan geleni gideni artmaya başlıyor. Bunun üzerine binanın üst katlarını kiraya vermek yerine bir tür misafirhane olarak değerlendirmeye karar veriyor.

’ŞU DA OLSUN’ DERKEN: Ancak misafirhane fikri de yerinde saymıyor, ’şu da olsun, bu da olsun’ derken, başlıyor biçim değiştirmeye. Bu biçim değişikliği de aslında bir sürü araştırmayla birlikte gelişiyor. Vehbi Bey, Avrupa’da yaptığı temaslarda, bu misafirhanenin onun düşündüğü, istediği gibi bir şey olmayacağı konusunda ikna ediliyor. Kendisine, ’Buna mutfak lazım, odalar için sistem lazım, resepsiyon lazım’ diyorlar. Çıka çıka otel modeli çıkıyor meydana.

Rekor kıran vekil

DİVAN Oteli, 14 Ocak 1956’da bir davet ile açılışını yaptı. Açılış resepsiyonunuyla ilgili 16 Ocak 1956 tarihli Tercüman Gazetesi’nde çıkan ’Rekor kıran vekil’ başlıklı bir yazıda, geceye ilişkin ilginç bir olay şöyle aktarılıyordu: "İçki rekorunu sevimli Emin Kalafat kırdı dense yeridir. Boyu ile makusen mütenasip durmadan içiyordu."

Arsel: Küçümsenen sektör şimdi gözde

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Türk ailelerinin turizmi ve hizmet sektörünü uzun yıllar küçümsediğini belirterek "Oysa, hizmet sektörü 2000’li yılların en gözde iş kollarından biri oldu" dedi. Önceki akşam Divan Oteli’nin 50’inci yılı nedeniyle düzenlenen gecede konuşan Semahat Arsel, Türkiye’de turizmin daima ülkenin politik, ekonomik ve doğal-afetler çizgisiyle paralel gittiğini söyledi. "Her sorun, hepimizi biraz daha kamçıladı" diyen Arsel, şöyle konuştu: "Ne yazık ki 1960’larda, 1970’lerde ülkemizin yaşadığı ideolojik çatışmalar, karışıklıklar, yokluklar ve karaborsalar, uluslararası otel zincirlerinin, Türkiye’ye gelmesini önlediği gibi, mevcut oteller ayakta kalma savaşı verdi. Bu kargaşadan biz de nasibimizi aldık. Her sorun, hepimizi biraz daha kamçıladı, biraz daha dikkatli ve azimli olmayı öğretti. Kurucumuz Vehbi Koç, bundan 50 yıl önce turizmin önemini kavramış, geleceğine inanmış, Türkiye’nin en büyük gelir kaynaklarından birinin turizm olabileceğini görebilmişti. Divan Oteli’nin adı 1950’lerin önemli edebiyatçılarının oluşturdukları bir kurul tarafından yapılan yarışma sonucunda seçildi. Fikret Adil ve Ömer Sami Coşar’ın ’Divan’ önerisi beğenilerek otele bu isim verilmişti."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!