Mirasın vergisinde istisna sınırı 21.7 milyara çıktı

Güncelleme Tarihi:

Mirasın vergisinde istisna sınırı 21.7 milyara çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

2001 YILINA dönük vergi düzenlemelerine kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Veraset ve intikal vergisindeki rakamsal değerler 01.01.2001 tarihinden itibaren prensip olarak yüzde 56 oranında artırıldı. Böylece; evlatlıklar dahil, furuğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerindeki istisna 21.775.000.000- TL sına çocuk olmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde istisna ise 43.534.000.000-TL sına yükseltildi.

Bağışlarda para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerdeki istisna ise 503 milyar liraya yükseltilmiştir.

Artan oranlı olarak alınmakta olan veraset ve intikal vergisinin tarifesindeki oranların uygulanacağı matrah dilimleri de artırımdan sonra şöyle oldu:

EMLAK VERGİSİ

Emlak vergisinde bina, arsa ve arazi vergilerinin değerini % 30 oranında artıran Maliye Bakanlığı çöp vergilerindeki artışı yeniden değerleme oranının yarısı kadar yani % 28 oranında yaptı. Yeni artışa göre 2001 yılında uygulanacak çevre temizlik vergisi (çöp vergisi) cetveli şöyle oluştu: (Tablodaki rakamlar bin TL)

TECİL, TAKSİT

Maliye Bakanlığı'nca tecil edilen veya taksite bağlanan amme alacaklarında % 48 olarak uygulanmakta olan tecil faizleri %36'ya düşürüldü.

Muhasebe sistemi uygulamaları ile ilgili olarak, 7/A seçeneğini uygulamak zorunda olan mükellefler için 150 milyar lira olan aktig toplamı sınırı 300 milyar liraya, 300 milyar lira olan net satış sınırı ise 600 milyar liraya yükseltildi.

Ayrıca, ek mali tabloları düzenlemek zorunda olan mükellefler için daha önce belirlenmiş olan 900 milyar liralık aktif toplamı sınırı ile 2 trilyon liralık net satış tutarları sınırı, 1.8 trilyon lira ve 4 trilyon liraya yükseltildi. Ek mali tabloları düzenlemek zorunda olan mükelleflerin 2001 yılında verecekleri yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesine ek mali tablolardan sadece ‘‘Kár Dağıtımı Tablosu’’nu eklemeleri yeterli olacak.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde genel olarak % 75 oranında zam yapılmıştı. Ancak LPG'li taşıtlarda bu oran küçük araçtan büyük araçlara doğru 4 kat ila yarım kat arasında artırılarak uygulanacak. Ancak bu katlar LPG'li taksiler ve dolmuşlar için % 50 oranında indirilecek. Biraz karışık olan hesaplamalar sonucu tarife 1-6 yaşları arasındaki araçlar için mukayeseli olarak şöyle oldu:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!