Milyonluk yatırım vergi borcu nedeniyle 5 yıldır kapalı

Güncelleme Tarihi:

Milyonluk yatırım vergi borcu nedeniyle 5 yıldır kapalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 12:08

MANİSA’da 2002 yılında yaklaşık 1.5 milyon TL’lik yatırımla hizmete giren Mesir Süt Birlik Kooperatifi bünyesindeki yoğurt, pastörize süt ve peynir yapma tesisi 190 bin TL vergi borcu nedeniyle 5 yıldır kapalı tutuluyor.

Birlik Başkanı Cavit Çalışır, tesisin Manisa için önemli olduğunu ancak, borcu ödeyecek güçlerinin bulunmaması nedeniyle çalıştıramadıklarını belirtirken, "Manisa Valiliği’nden bu konuda destek bekliyoruz. Bu tesis bir an önce Manisa’ya tekrar kazandırılmalı" dedi.

Manisa’da 1993 yılında 15 kişiyle kurulan Mesir Süt Kooperatifi’nin 2002 yılında yaklaşık 1.5 milyon TL harcayarak kendi bünyesinde hizmete sunduğu yoğurt, pastörize süt ve peynir tesisi, kaderine terk edilmiş halde tekrar hizmete gireceği günü bekliyor. 2006 yılında 190 bin TL vergi borcu yüzünden kapanan tesiste incelemelerde bulunan Manisa Süt Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, 5 yıldan bu yana kapalı haldeki tesisin Manisa için büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Mesir Süt Birlik Kooperatifi Başkanı Cavit Çalışır ve başkan yardımcısı İbrahim Say ile birlikte kapalı olan tesiste inceleme yapan Manisa Süt Birliği Başkanı Tunca, şöyle dedi:

"Bu tesis bir zamanlar peynir, pastorize süt ve yoğurt üretiyordu. Manisalı süt üreticileri için önem arz eden bir tesisti. Ancak borçları yüzünden kapatıldı. Eğer bu tesisi hayata geçirmek isteyen kim varsa Birlik olarak gereken desteği vermeye hazırız. Biran önce buraya sahip çıkılmalı. Ya bir özel teşebbüs buraya sahip çıkmalı ya da devlet. Süt üreticileri olarak küflenmeye terk edilmiş bir tesis değil, çalışan ve Manisa’ya kazandıran bir tesis istiyoruz."

SAATTE 5 TON PASTÖRİZE SÜT ÜRETİM KAPASİTESİ BULUNUYOR

Mesir Süt Birliği Başkanı Cavit Çalışır, tesisin 2002 yılından 2006 yılına kadar kaliteli pastörize süt, peynir ve yoğurt üretimi yaptığını anlatırken, "Bu tesis saatte 5 ton pastörize süt üretebilecek kapasitede. Ayrıca Manisa’nın peynirini ve yoğurdunu da karşılayabilecek düzeyde. Ancak 2006 yılında bir vergi sıkıntısı yaşandı ve tesis kapatıldı. Şu anda 190 bin TL vergi borcumuz var. Bunu ödemeye çalışıyoruz. Ama nereye kadar ödeyebiliriz bilmiyoruz. 55 üyemiz var ama gücümüz yok. Eğer bu tesis faaliyete geçerse hem borcumuzu öderiz, hem de Manisa’ya kazanç sağlarız. Süt üreticimiz de kazanır" diye konuştu.

Mesir Süt Birlik Başkanı Çalışır, tesisin tekrar hizmete girmesi konusunda hem Tarım İl Müdürlüğü’nden, hem de Manisa Valiliği’nden destek beklediklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!