Milyonlarca çalışana vergi sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Milyonlarca çalışana vergi sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 10:26

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri, Toleyis-İş (Türkiye Otel Lokanta ve Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası) Genel Başkanı Cemail Bakındı, “Hükümetin, Anayasa Mahkemesinin, çalışanların gelir vergisi kesintisine ilişkin iptal kararı gereğince, yeni gelir vergisi kesinti dilimlerini 8 Temmuza kadar belirlemesi gerektiğini” bildirdi.



Bakındı, Türk-İş Adana 4. Bölge Temsilciliğinde düzenlenen bölge toplantısına katılmak üzere geldiği Adana'da, “kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarının yetersiz kalması nedeniyle kayıt dışının neden olduğu bütçe açığının bedelinin çalışanlara yüklendiğini, bordroluların “kümeste tavuk gibi” görüldüğünü, ancak artık kümesin dışına da bakılması gerektiğini” söyledi.

Ücret gelirlerine uygulanan en üst düzey gelir vergisi diliminin 2006'da çıkarılan Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince, yüzde 35'e çıkarıldığını anımsatan Bakındı, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi 8 Ocak 2010'da aldığı kararla, bu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Buna göre hükümetin, Anayasa Mahkemesinin çalışanların gelir vergisi kesintisine ilişkin iptal kararı gereğince, yeni gelir vergisi kesinti dilimlerini 8 Temmuza kadar belirlemesi gerekiyor. Ancak bugüne kadar bununla ilgili hükümet tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. Yeni düzenleme bir an önce yapılmalı ve kamuoyuna açıklanmalı.”

Bakındı, iptal kararının aynı zamanda 2006'dan sonra çalışanların ödediği yüzde 35'lik gelir vergisi için dava açıp fazla ödedikleri gelir vergisini geri alma hakkını da doğuracağına dikkati çekerek, “Hükümet, yapacağı yeni düzenlemede en üst düzey gelir vergisi dilimini yüzde 27'nin üzerine çıkaramayacak” dedi.

“ALDIĞIMIZ ZAMLAR ERİYOR”

Bakındı, 2006'dan beri uygulanan yüksek gelir vergisi kesintisi nedeniyle çalışanlara toplu iş sözleşmesiyle yapılan zamların eridiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Örneğin, her yıl temmuz ayında zam alan bir çalışanın, haziran ayındaki maaşı ile temmuzdaki arasında fazla bir farklılık olmuyor. Bu durumda üyelerimiz 'hani bize zam almıştınız, vergiye sayıldı' diye yakınıyorlar. Özellikle yıl sonuna doğru gelir vergisi matrahı yükseldikçe, çalışanların maaşları adeta budanıyor.”
Bakındı, Türk-İş olarak, tüm çalışanların çalışma hayatına ilişkin sorunlarının yanı sıra bordrolu çalışanları yakından ilgilendiren gelir vergisi kesintisiyle ilgili düzenlemenin takipçisi olduklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!