Milli Takım sponsorluk gelirini 1 yılda yüzde 270 artırdı, dünyada 6’ncı oldu

Güncelleme Tarihi:

Milli Takım sponsorluk gelirini 1 yılda yüzde 270 artırdı, dünyada 6’ncı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2009 00:00

İspanya-Türkiye maçı öncesinde Türk futbol endüstrisinin son durumunu değerlendiren Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, "Kriz ortamında sponsorluk gelirlerimizi yüzde 270 artırdık. Dünya ulusal futbol takımları sponsorluk gelirleri sıralamasında 6’ncılığa yükseldik. Yıllık gelir 55 milyon TL’yi buldu" dedi.

2010 Dünya Kupası grup elemelerinde dün gece oynanan İspanya maçından önce Türk futbol endüstrisini değerlendiren Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, sponsorluk gelirlerinde Milli Takım’ın 6’ıncı sıraya yükseldiğini açıkladı. Dünyanın ekonomik krizle mücadele ettiği dönemde gelirlerin 1 yılda yüzde 270 arttığını söyleyen Özgener, "Milli Takım’ın başarıları, bize duyulan güven ve futbolun ülkemizde çok sevilmesi sponsorluk gelirlerimizi artırarak 55 milyon TL’ye çıkardı" dedi.

Kriz ortamında yükseldi

Futbol Federasyonu olarak sponsorluk modelinde farklı açılımlar yaptıklarını dile getiren Mahmut Özgener, şöyle konuştu: "14 Şubat 2008’de bugüne kadar sponsorluk gelirlerimiz yüzde 270 arttı. Bu çalışmalar dünyanın ekonomik krizle boğuştuğu dönemde oldu. Türkiye’de krizin zirve yaptığı aralık ayında 2 firma ile sözleşme yeniledik. Bu sözleşmeler bir öncekinden 2 kat daha yüksek rakamlarla yapıldı."

Rekabet pastayı büyütüyor

Turkcell Süper Lig’in başarısını 5 takımın şampiyonluk mücadelesine bağlayan Mahmut Özgener, şu değerlendirmeyi yaptı: "Eskiden 4 büyükler garanti para alırdı. Başarı ne olursa olsun alacakları para belliydi. Bu durum değişti. Başarıya endeksli bir sistem ortaya koyduk. Başarılı olanın gelirini artıracağını bilmesi futbola olan yatırımı daha mantıklı hale getiriyor. Garanti para varken başarılı olmak daha zordu. Bu önemli bir projeydi. Rekabetçi ortam pastayı büyütür. Banko maç artık yok. Sadece favori var."

4 milyon TL’lik ceza

Futbol kulüplerine kesilen parasal cezaların bu sezon 4 milyon TL’ye ulaştığını açıklayan Mahmut Özgener, "Bu toplanan cezalar Futbol Federasyonu’nun bütçesine yansıyacak. Bu yıl en büyük cezayı Bursaspor, Galatasaray ve Beşiktaş aldı. Bu cezalar 165 bin TL’ydi. Sezonun başından bugüne kadar kesilen toplam ceza ise 4 milyon TL’yi buldu" dedi.

Başarı ödüllendirilmeli

MİLLİ takımın her başarılı sonucundan sonra tartışma konusu olan futbolculara ödenen prim sistemi için "Başarıyı ödüllendirmeli" diyen Özgener, şunları söyledi: "2010 Dünya Kupası Grup elemelerindeki maçlarımızı oynuyoruz. Şimdiye kadar prim hiç konuşmadık. Belki de uzun zaman sonra ilk kez konuşulmadı. Oyuncular da bunu gündeme getirmedi. Bu önemli bir tablo. Ancak başarının ödüllendirmesi çok önemli. Bunu kimse istemese önce ben isterim. Yaşamın her anında başarı ödüllendirilir. Hedefe ulaşınca başarı ödüllendirilecektir."

Başarı yayın gelirlerine yansıyacak

ÖNÜMÜZDEKİ yıl ocak ayında futbol yayın ihalesine çıkılacağını hatırlatan Mahmut Özgener, ihaledeki son durumu şöyle anlattı: "Futboldaki son dönem başarı, naklen yayın ihalesine de yansıyacaktır. Hiç şüphesiz kriz ortamında olduğumuzu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ben yine de çok ümitliyim. Şartname ile ilgili kesinleşmiş maddeler yok. Bu şartnamede göz önünde bulundurulması gereken husus gelişen teknoloji."

Almanya’da 225 bin lisanslı futbolcumuz var

TÜRKİYE’de keşfedilmeyi bekleyen genç yetenekler olduğunu anlatan Özgener, şu bilgileri verdi. "Türkiye’deki lisanslı futbolcu sayısı çok düşük. Almanya’da Türk oyuncuların sayısı Türkiye’deki lisanslı futbolcu sayısına yakın. Ülkemizde 252 bin lisanslı futbolcu var. Almanya’da 225 bin lisanslı futbolcumuz var. Genç yıldızların Alman Milli Takımı’nı seçmesi beni çok üzüyor."

Güneydoğu’ya yatırım

GÜNEYDOĞU’da futbolu geliştirme adına 20 milyon Euro’luk bir yatırım için düğmeye bastıklarını açıklayan Mahmut Özgener, şunları söyledi: "Bu projede Avrupa Birliği fonlarından yararlanmayı planlıyoruz. Gerekli başvuruları yaptık. Bölgede futbol sahası bulunmayan 15 ilçeye futbol sahası yapacağız. Bu sahaların yanında tesisler inşa edeceğiz. Proje 20 milyon Euro’ya mal olacak. 15 milyon Euro’sunu bu fonlardan temin etmeyi planlıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!