Milli Savunma için 5 katrilyonluk bütçe

Güncelleme Tarihi:

Milli Savunma için 5 katrilyonluk bütçe
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

2001 mali yılı bütçe kanunu tasarısının Milli Savunma Bakanlığı'na ait bölümü dün TBMM Genel Kurulu'nda benimsendi. Milli Savunma bütçesi geçen yıl 4.1 katrilyon lirayken, bu yıl yüzde 23.9 artışla 5.1 katrilyon liraya yükseltildi. Savunma harcamaları bütçe kalemleri içinde üçüncü en büyük dilimini, tüm bütçe içinde ise yüzde 9.5'luk bir payı oluşturdu.

Hazine bütçesi yüzde eksi 17 küçülmeyle 21.5 katrilyon lira olarak bağlandı ve bütçede en büyük ödeneği oluşturdu. Maliye bütçesi ise yüzde 40 artarak 10.8 katrilyon lirayla ikinci sırayı aldı. Üçüncü sırayı alan Milli Savunma bütçesini 4 katrilyon lirayla Milli Eğitim, 1.2 katrilyon lirayla Sağlık, 1.1 katrilyon lirayla da Emniyet bütçeleri takip etti.

İLAVESİ DE VAR

ANAP İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu daha önce yapılan bir parti grup toplantısındaki konuşmasında Maliye Bakanlığı bütçesi içinde yer alan ve personel maaşları içinde yer alan 40 trilyonluk cari harcamaların 12 trilyonunun silah alımı için konulduğunu iddia etmişti. Maliye Bakanı Sümer Oral da aynı kalemin altında yer alan 12 trilyon liralık diğer cari harcamalar bölümünün bu maksatla kullanıldığını doğrulamıştı.

GERÇEK RAKAMLAR

Bu arada bütçe konusunda uzman bazı milletvekilleri, sözkonusu bütçe rakamının Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin gerçek rakamlarını yansıtmadığını öne sürdüler. Bu kaynaklar, Savunma Sanayi, OYAK ve bazı fonların kaynaklarının da Savunma bütçesine dahil edilmesi gerektiğine dikkati çektiler.

Aynı kaynaklar, ‘‘Bu rakamlarla Milli Savunma Bakanlığı bütçesi birinci sıraya çıkar. Savunma Bakanlığı'ndan ayrılacak küçük bir yüzde hem eğitim hem sağlık sorunlarının çözülmesinde büyük katkı sağlayacaktır’’ değerlendirmesini yapıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!