Milli gelir 2007 seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Milli gelir 2007 seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2016 12:07

Hürriyet yazarı Selçuk Şirin, bugünkü yazısında milli gelir tartışmalarının gündemden düşmesine değindi. Şirin, milli gelirin bugün 2007 yılındaki seviyede olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İşte Şirin'in yazısından satır başları:

"Geçen hafta ekonomik gidaşatı anlamamız için elzem olan iki rakam açıklandı: Milli gelir ve büyüme oranları. Büyümede yüzde 4’lük rakam az da olsa gündem oldu ama bir iki istisna dışında kimse milli gelir rakamına odaklanmadı. Oysa yakın bir zamana kadar bütün tartışmaların göbeğindeydi kişi başı milli gelir rakamı. Ne oldu?

KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİRİMİZ 9261 DOLAR!

Aşağıdaki tabloda kişi başına düşen milli gelirin son 10 yıldaki seyri var. Gördüğünüz gibi kişi başına düşen milli gelir 2007’de ne ise bugün de o. Türkiye patina yapıyor denmesinin sebebi işte bu tablo. 2007 yılında ortalama kişi başı milli gelir 9247 dolar. 2015 yılında bu rakam 9261 dolar. Yani 2007’den bu yana toplam 14 dolarlık bir zenginleşme kaydetmişiz. Senede 2 dolarlık bir artış bu!

Haberin Devamı

Milli gelir 2007 seviyesinde

BÜYÜME BAKIMINDAN DA DURUM FARKLI DEĞİL!

Büyüme rakamlarına baktığımızda da durum aslında o kadar parlak değil. Yüzde 4’lük büyüme rakamı bizi ancak olduğumuz yerde tutmaya yetiyor. Türkiye eğer iddia ettiği gibi G20 ülkeleri içinde geçen yıl düşmüş olduğu 18. sıradan daha da geri düşmek istemiyor, hatta G20 ülkeleri içinde kalmak istiyorsa yıllık büyümesini yüzde 5’in üstüne çıkartması gerekiyor. Artan nüfusu itibariyle yüzde 5’in altındaki her büyüme rakamı potansiyelimizin altında bir performansa işaret ediyor.

Büyüme rakamları demişken şu gerçeği de bir kere daha hatırlatayım: 1960’tan günümüze kişi başına milli gelir artışına baktığımızda, Türkiye her 10 yılda %45-50’ye denk gelen bir kişi başı milli gelir artışını kaydetmiş bir ülke. Bu oran son 10 yılda kaydedilen %46’lık artışla neredeyse aynı. Bunun da ötesinde aşağıdaki grafik milli gelirin her 10 yılda bir ne kadar katlandığını gösteriyor, resim oldukça net. Yani 2000’li yıllarda yaşadığımız görece zenginleşmeyi aslında Türkiye uzun süredir yaşıyor. Asıl yapmamız gereken tıpkı Çin’in ve muhtemelen şu dönem Hindistan’ın yaptığı gibi, uzunca bir süre istikrarlı bir şekilde potansiyelimizin, yani yüzde 5’in üstünde büyümek.

Haberin Devamı

SELÇUK ŞİRİN'İN YAZISININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

 

BAKMADAN GEÇME!