Milli bağış mucitleri

Güncelleme Tarihi:

Milli bağış mucitleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 01:07

Başlangıç sermayesi bulamayan yerli mucitlerin son gözdesi internet üzerinden tüm dünyanın bağış vermesini sağlayan ‘Kickstarter’ oldu.

Haberin Devamı

Kickstarter’a projelerini sunan bu mucitler, şimdiden binlerce dolar bağış toplamayı başardı.

BİRÇOK kişinin aklına dünyayı değiştirecek bir fikir geliyor. Yeteri kadar maddi kaynağın olmaması ise bu fikirlerin çöpe gitmesindeki en büyük sorun. Ama artık mucitler bunun yolunu buldu. Birçok projeyi internet üzerinden tüm dünyanın desteğiyle gerçekleşmesini sağlayan internet sitesi Kickstarter ile artık herkes projesine bağışçı bulabiliyor. Bu trendin son takipçileri de Türk mucitler oldu.
Yerli mucitler ‘garaj’da geliştirdikleri cihazları Kickstarter’da paylaşmaya başladı. Henüz sayıları bir elin parmaklarını geçmese de, tüm dünyada ses getirecek projeler de mevcut. Bu projeler arasındaysa kar küreme robotu, akıllı telefonlar için mikroskop ve çiçeklerin akıllı telefondan sulanmasını sağlayan cihaz gibi projeler dikkat çekmeyi başarıyor. Kickstarter’dan topladıkları paralarsa şimdiden binlerce doları geçti.

DAKİKADA BAĞIŞ

Kickstarter’da bağış toplayabilmek için öncelikle siteye üye olunması gerekiyor. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra proje hakkında istenilen bilgiler site ile paylaşılıyor. Ancak projenin Kickstarter’de yer alabilmesi için video ve fotoğraf gibi görsel içeriklerin hazırlanması şart. Buna ek olarak toplanacak bağışların da kategorilere bölünmesi ve bağış karşılığında kullanıcılara ne verileceğinin yer ilanda yer alması gerekiyor. Daha sonra bağış için bir limit belirleniyor. Bu limit geçildiğindeyse proje sahibinin hesabına bağış yatırılıyor.

Kickstarter nedİr?

Haberin Devamı

2009 yılında kurulan Kickstarter, proje sahipleriyle bu projelere bağışta bulunmak isteyenleri bir araya getiriyor. İnternet sitesi üzerinden ulaşılabilen Kickstarter’da bağış yapabilmek veya proje sunabilmek için üye olunması gerekiyor. Proje için gereken bağış miktarının toplanması halinde Kickstarter yüzde 5 komisyon alarak gerisini proje sahibine veriyor. Bağış miktarının belirlenen seviye altında kalması halindeyse bağışçılardan alınan paralar geri ödeniyor.


ÇİÇEKLERE ‘CEP’TEN SU

EVLERDEKİ veya ofislerdeki çiçekleri akıllı telefondan sulama dönemi başlıyor. ‘Smart Plant’ adınki yerli proje, internet üzerinden cep telefonuna bağlanabilen bir cihaz. Akıllı telefon uygulamasıyla beraber çalışan cihaz, yanında bulunan kaptan su çekerek çiçeklerin uzaktan sulanmasını sağlıyor. 26 bin dolar bağış toplayabilmek için yola çıkan proje, toplamda 3 bin 553 dolarda kaldı.

Haberin Devamı


TELEFONU MİKROSKOPA ÇEVİRİYOR

AKILLI telefonlarda bulunan kamerayı taşınabilir bir mikroskopa çeviren ‘Mibo’, yerli şirket AVI Labs tarafından geliştirildi. Kendine özel bir uygulamaya sahip olan Mibo, 6x yakınlaştırma özelliğiyle ileri seviyede dijital görüntü alabiliyor. Bunun için projede özel geliştirilmiş lensler de bulunuyor. 6 bin dolar bağış toplamak için Kickstarter’a giren Mibo, toplamda 7 bin 160 dolar bağış alabildi.


KAR KÜREME ROBOTU

EMİN Faruk Keçeci tarafından geliştirilen ‘SnowBYTE’ adındaki cihaz, karların kürek yerine robotlar tarafından temizlenmesini sağlıyor. Hibrit motor sistemine sahip olan cihaz, uzaktan kumandayla yönetiliyor. Üzerinde bulunan bıçaklarsa karların istelen yöne doğru temizlenmesini sağlıyor. 36 bin dolar bağış almak için Kickstarter’a giren proje, toplamda 417 dolar toplayabildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!