Milletvekiline 2 milyarlık ‘maaş+emeklilik’ piyangosu

Güncelleme Tarihi:

Milletvekiline 2 milyarlık ‘maaş+emeklilik’ piyangosu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2005 02:14

AKP’li milletvekilleri Sosyal Güvenlik Reform Tasarısı’na önerge ile ‘maaş artışı ve emeklilik garantisi’ni eklemeyi planlıyor. Buna göre, milletvekilleri 2 milyar liralık maaş artışının yanı sıra, Meclis’teki görevleri sona erdiğinde ‘emeklilik hakkını’ da otomatikman kazanmış olacak.

MİLLETVEKİLLERİ Türkiye Büyük Millet Meclis’te son dakika operasyonunu kendileri için yapmaya hazırlanıyorlar. Milletvekillerine, ‘maaş artışı ve emeklilik garantisini’ getiren yasal çalışmalar, TBMM’de kapalı kapılar ardından sürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘milletvekilleri geçinemiyor’ sözüyle başlayan ve onayıyla gerçekleşecek operasyon, Sosyal Güvenlik Reform Paketi’nin içinde yapılacak. Hazırlanacak önergelerle ‘maaş artışı ve emeklilik garantisi’ yasaya monte edilecek. Türk Parlamenterler Birliği’nin (TPB) kulisi sonuç verirse, milletvekilleri 2 milyar liralık maaş artışının yanısıra, vekilliği sona erdiğinde ‘emeklilik hakkını’ da otomatik kazanmış olacak.

ÇİFTE TAZMİNAT KONULACAK:

AKP’li vekillerin TPB ile işbirliği içinde yürüttüğü çalışmaya göre, ‘düzenlemenin iki ayağı’ olacak. Yapılacak değişiklikle, milletvekillerinin aldıkları ‘temsil tazminatı’ miktarı artırılacak. Ayrıca, ‘makam tazminatı’ da yeniden konacak. Bu iki düzenleme milletvekillerinin maaşlarında önemli artış getirecek. Makam tazminatı konulmasıyla 15 bine düşen ek gösterge, 30 bine çıkacak.

DUBLE MAAŞ:

Bu iki operasyon yapılırsa, emekli maaşı artı milletvekili maaşı alan milletvekillerinin aylık ücretinde 2 milyar 800 milyon liralık toplam artış olacak. Çifte maaş almayı hak eden milletvekili sayısı TBMM’de 350’ye ulaşıyor. Sadece maaş alan milletvekillerinin artışı 2 milyar lirayı bulacak. Emekli olan eski milletvekillerinin maaşında ise 1 milyar 200 milyon liralık artış yaşanacak.

EMEKLİLİK GARANTİSİ:

Yapılması planlanan düzenlemenin ikinci ayağı ‘emeklilik hakkıyla’ ilgili olacak. Eski vekillerin emeklilik maaşındaki farklılık giderilecek. Eski vekillere üç farklı ödeme yapılıyor. Normal emekli maaşı alanlar, emekliliğe hak kazanmadığını için sadece temsil tazminatı alanlar ve bu ikisini de alamayanlar bulunuyor.

ESKİLER DE YARARLANACAK:

Yapılacak düzenleme ile milletvekilliği sona erdiğinde emekliliğe hak kazanamayanlara belli bir düzeyde prim ödeyerek emekli olma hakkı tanınacak. Eski vekiller, emeklilik maaşı bağlanana kadar da temsil tazminatı almaya devam edecek. Halen TBMM’de emekliliğe hak kazanmamış 200 milletvekili bulunuyor. Yasadaki boşluk nedeniyle eski milletvekili olduğu halde hiç bir maaş alamayan milletvekili sayısı ise 50 civarında bulunuyor.

‘Kıyak emeklilik’ yerine prim ödeme formülü

DAHA
önce TBMM’de yapılan ve kamuoyunda ‘kıyak emeklilik’ olarak bilinen düzenlemede, en az iki yıl milletvekilliği yapanlara, yaş ve yıl sınırı aranmaksızın emeklilik hakkı getirilmişti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği bu düzenleme şimdi uygulanmıyor. Sosyal Güvenlik Reform Tasarısı’nda yapılmak istenen düzenleme ile vekillere ‘isteğe bağlı sigortalılık hakkı’ veriliyor. Milletvekilliği sona erenler, isterlerse milletvekili emekli maaşı alabilmek için belirlenen primi ödemek zorunda olacaklar. Bu vekiller, emekliliğe hak kazanana kadar da ‘temsil tazminatı’ almaya devam edecekler. Temsil tazminatının tutarı ise 1 milyar 250 milyon lira.

Parlamenterler Birliği önerdi

Emeklilik düzenlemesiyle birlikte tasarıya maaş artışının monte edilmesine ilişkin kulisi, Türk Parlamenterler Birliği yürütüyor. Başbakan Erdoğan’la da görüşen Birlik Yönetimi, hazırladıkları teklifi kendisine sundular. AKP’li vekiller de Başbakandan onay almaları durumunda maaş artışını sağlayan bu teklifi, tasarıya monte etmek için çalışma yapıyor.

Maaşlar nasıl değişecek

MEVCUT DURUM (TL)


Milletvekili maaşı: 7 milyar

Emekli+milletvekili maaşı: 8 milyar 500 milyon

Emekli maaşı: 3 milyar


YENİ DÜZENLEME YAPILIRSA (TL)


Milletvekili maaşı: 9 milyar

Emekli+milletvekili maaşı: 11 milyar 300 milyon

Emekli maaşı: 4 milyar 200 milyon
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!