Milanolu bizim jean’i giydi İtalyan, ’Anne Türkler’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Milanolu bizim jean’i giydi İtalyan, ’Anne Türkler’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 00:00

DENİMDER Başkanı Nedim Özbek, "1980’li yıllarda Türklerin alışveriş için en çok gittiği moda kentlerinden Milano’da şimdi herkes Türk blucini giyiyor, İtalyan denimciler de ’Mama i Turchi’ (Anne Türkler) diye şaka yapıyor" dedi. Türkiye 2005’te 1.5 milyar dolarlık blucin ihraç etti.

TÜRKİYE 2005’te dünyaya 1.5 milyar dolarlık denim blucin pantolon ihracatı yaptı. Denim Sanayicileri Derneği (DENİMDER) Başkanı Nedim Özbek, ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, İspanya ve İtalya gibi denim konusunda iddialı ülkelerin önde geldiğini belirterek, "Dünya eskiden büyüklüğümüzü kılıcımızın keskinliği ile kabul ederdi, bugün ihraç ürünlerimizin üzerindeki etiketten anlıyor" dedi. Özbek, 2005 yılı için koydukları 2.8 milyar dolarlık toplam denim ihracatı hedeflerine ulaştıklarını ancak denim üreticisinin kár etmeden büyük fedakarlıklarla çalıştığını ifade etti. Özbek, hükümetten girdi maliyetlerinin düşürülmesini istedi.

İTALYA’YA YÜZDE 173 ARTIŞ:

Türk denimcilerinin İtalya’ya ihracatının yüzde 173 oranında arttığını ve bu nedenle İtalyan jean’cilerin birbirlerine ’Mamma i Turchi’ (Anne Türkler) diye takıldıklarını anlatan Nedim Özbek, "Geçen sene 26 milyon dolarlık blucin ihraç ettiğimiz İtalya’ya bu yıl 61 milyon dolarlık ihracat yaptık. Dünyaca ünlü büyük italyan markalarının neredeyse tamamı Türkiye’de üretim yaptırıyor" dedi.
/images/100/0x0/55eb0782f018fbb8f8a665ad

HEDEF 3 MİLYAR DOLAR:

2006’da toplam denim ihracatı hedeflerinin 3 milyar doları aşmak olduğu kaydeden Nedim Özbek, "ABD’li denim üreticilerinin yaptırdığı bir araştırmaya göre, dünyada günde 2 milyar insan jean giyiyor. Bu pastadan en iyi bizim payı almamız lazım" diye konuştu. Özbek, Türkiye’de üretilen denimin alıcılar tarafından Uzakdoğulu kumaşlar ile karşılaştırıldığında fiyatına bakılmaksızın tercih edildiğini belirtti. "Çin düşük kalitesi ve adet konusunda esnek olmaması nedeniyle bizi fazla zorlamaz" diye konuşan Özbek, Fas ve Tunus’un ise Türkiye’ye ciddi rakip olabileceğini belirtti.

TEKSTİL VE SOSYAL PATLAMA:

Tekstilin emek yoğun sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Özbek, "Bizler en fazla vasıfsız işçi çalıştıran insanlarız, işsizliğin çözümünde payımız var. Tekstil gözden çıkartılıp ikinci plana atılmasın" dedi. Bu nedenle hükümetten tekstile destek beklediklerini söyleyen Denimder Başkanı Nedim Özbek şöyle konuştu: "Eğer tekstil ikinci plana atılırsa ve biterse Türkiye’de sosyal patlama olur."

Otomotiv kadar teşvikli olsak ihracatımızı üçe katlarız

DENİMDER Başkanı Nedim Özbek, "Tekstil ihracatı düşüşe geçti" söylemlerini kabul etmediklerini ifade etti. Tekstil sektörüne haksızlık yapıldığını söyleyen Özbek, "Otomotivciler gibi parçaları getirip, birleştirip yurtdışına satmıyoruz. Pek çok şeyi kendi ülkemizde yapıp ihraç ediyoruz" dedi. Denimciler olarak da farklı bir bakış açısı görmek istediklerini kaydeden Özbek, "Türkiye dünyada moda marka olacaksa bu denim sayesinde olacaktır" diye konuştu. Özbek, dernek olarak 2006’da faaliyet önceliklerini eğitime vereceklerini açıkladı. "Modelist ve stilist yetiştirmek için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurduk, altyapımızı hazırlıyoruz. Birkaç hafta içinde kurslara başlayacağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!