Microsoft ‘orta yaş’ krizini aşacak mı

Güncelleme Tarihi:

Microsoft ‘orta yaş’ krizini aşacak mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2004 01:56

Businessweek, yazılım devi Microsoft’un geleceğini kapak yaptı. 29 yaşına ulaştığı için ‘orta yaşa girdi’ denilen 279 milyar dolar piyasa değerine sahip Microsoft’un eskisi kadar hızlı büyüyemediği ve kazanamadığı belirtilen yazıda, şirketin geleceğine ilişkin senaryolar tartışıldı.

DÜNYANIN en önde gelen ekonomi dergilerinden BusinessWeek, dünyanın en yüksek ikinci pazar değerine sahip olan Microsoft’u kapak yaptı. Kuruluşundan bugüne 29 yıl geçtiği için artık ‘orta yaşlı’ olduğu belirtilen şirket için ‘Microsoft Orta Yaş Krizini Aşacak mı?’ sorusunu soran ve cevabını arayan dergi, Microsoft’un büyümenin sınırlarına geldiği yorumunda bulundu.

Şirketin 1990’larda her yıl yüzde 36 büyüdüğü hatırlatılarak, bu büyümenin 2000’li yıllarda tek haneli rakamlara çekildiği belirtildi. Microsoft’un büyümesinin motorunu oluşturan büyük yeniliklerin yerini güncelleme çalışmalarının aldığı belirtilen yazıya şöyle devam edildi:

‘Bill Gates’in önderliğindeki Microsoft 29 yıllık çalışması sonucu 279 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Microsoft General Electric’in ardından en yüksek piyasa değerine sahip ikinci şirket. Bilgi Teknolojileri (BT) alanının en kárlı şirketi ve bu şirketin ayda 1 milyar dolar nakit harcama kapasitesi var. Bu özellikleriyle Microsoft yolun sonunda değil. Ancak, şirket gelişen pazarlarda hızlı büyüme gösteremiyor ve PC satışındaki düşüş, ücretsiz yazılım standartı Linux, sürekli artan virüs saldırıları ve şirkete karşı açılan anti tekel davalarıyla uğraşmak zorunda.’

BusinessWeek, Microsoft’a yönelik en önemli tehdidin açık kaynak yazılım standartı Linux olduğunu ve Finlandiya’dan Çin’e kadar Linux üzerinden yazılım geliştirildiğine dikkat çekti. Linux’un güvenli ve bedava olmasının tercih nedeni olduğu, dünya üzerinde özellikle kurumsal yazılım alanında Linux tabanlı çözümlerin geliştirildiği vurgulandı.

YENİLİK GECİKİYOR

Dünyanın en büyük yazılım şirketi ünvanına sahip Microsoft’u bekleyen tehlikelerden bir diğerinin, şirketin yenilikçi gücündeki düşüş olduğu da ifade edildi.

Microsoft’un bilgisayar kullanımını kolaylaştıracak ‘LongHorn’ isimli yeni işletim sisteminin 3 yıl önce oluşturulmasına karşılık hálá piyasaya sunulamadığına dikkat çekilerek, ‘Microsoft’un bilişim dünyasına gerçek bir atılım olarak sunacağı bu sistemin 2006’da piyasaya gireceği duyuruldu. Bu Windows’un son işletim sisteminden 5 yıl sonra yeni işletim sisteminin tanıtılacağı anlamına geliyor. Bu süre çok uzun’ denildi.

BusinessWeek, bir kaç yıl öncesine kadar yılda yüzde 30 büyüyen Microsoft’un yeni koşullarda en iyi tahminle yıllık yüzde 11 büyüme göstereceğini de savundu.

İşte Microsoft’a sorun olanlar

BUSİNESSWEEK’
in yaptığı araştırmada dünyanın en büyük kuruluşları arasında sürekli ilk 10’a girebilen Microsoft’un son yıllarda karşılaştığı ve geleceğinde de sorun oluşturacak nedenler şöyle sıralandı:

PC satışlarındaki düşüş: Dünya çapında kişisel bilgisayar (PC) satışları bu yıl yüzde 11, 2008’de ise sadece yüzde 8 büyüyecek.

Virüsler: Virüs ve solucan saldırıları kurumsal müşterileri daha fazla güvenlik yatırımı, daha az yenileme yatırımı yapmaya zorluyor. Microsoft’un piyasaya sürmeye hazırlandığı yeni yazılımı LongHorn’u güvenlik açıklarını kapatmak amacıyla beklettiği ileri sürülüyor.

Linux: Linux’un bütün kurumsal sunucular için ücretsiz bir işletim sistemi olması bu pazarda Microsoft’un büyüme hızını yavaşlatıyor. Araştırma kuruluşu Gartner 2007’de Linux’un kurumsal pazar payının yüzde 21’e yükseleceğini tahmin ediyor.

AB kuralları: Avrupa Birliği yetkililerinin Microsoft’un Windows ile satılan bazı ürünlerini anti tekel yasalara dayanarak yasaklaması gündeme gelirse Microsoft Avrupa’da güç kaybedecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!