‘Microsoft nasıl bölünür’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

‘Microsoft nasıl bölünür’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Microsoft böyle bölünecek

Hükümetin tasarısı kabul edilirse Microsoft iki ayrı şirkete ayrılacak.

WINDOWS

İşletim sistemleri

Microsoft’ta payı % 42

Pazardaki payı % 82

(Windows, NT Workstation, Windows CE)

DİĞER ALANLAR

Gelir:

12.7 milyar $

YAZILIM

Microsoft’ta payı % 45

Pazardaki payı % 94

DİĞER ÜRÜNLER

Microsoft’ta payı % 13

(WebTV, MSN, Hotmail, CarPoint, MoneyCentral, MSN Portal, oyunlar ve mouse, ergonomik klavyeler bu gruba giriyor.)

DÜNYANIN en büyük bilişim şirketlerinden birisi olan Microsoft'un aleyhine Sun Microsystems'in açtığı dava sürerken, ABD Hükümetinin gündeminde olan Microsoft'u ikiye bölme yönündeki çabalarının yarattığı tartışma sürüyor. Tartışmalarda, Microsoft'u bölmenin yeterli olmayacağı, hükümetin diğer şirketleri yenilik yapmaya zorlayıcı önlemler alması gerektiği görüşü ağırlık kazanıyor.

The New York Times gazetesinde yer alan bir makalede Microsoft'un parçalanıp daha küçük şirketlere dönüştürülmesi konusunda yapılan tartışmalara yer verildi. Microsoft'un aşırı büyüdüğü ve kendi alanında tekel yarattığı yönünde tartışmalar sürerken, 3 akademisyen yazdıkları yazılarla Microsoft'un ve yazılım pazarının geleceği üzerine fikirlerini aktardılar.

Stanford Üniversitesinden Paul M. Romer, Kaliforniya Üniversitesi'nden Carl Schapiro ve MIT’den Rebecca M. Henderson şirketin ikiye bölünmesi durumunda yaşanılacak olası gelişmeler üzerine yazdılar. Akademisyenler; Microsoft'un bölünmesi işleminin tek başına yeterli bir önlem olmayacağını belirterek, ‘‘Hükümet, Microsoft'u bölmekle kalmamalı ayrıca, diğer şirketleri yenilikler yapmaya özendirecek yasalar çıkartmalıdır’’ dediler. Akademisyenler şu görüşü savundular:

Yapılacak düzenleme ile bilişim sektörü içerisinde rekabet hızlanacaktır. Böylece daha fazla yenilik yaratılacaktır. Bilişim sektörü rekabet yoluyla daha hızlı gelişecek ve bu diğer sektörlerinde hızlı büyümesini sağlayacaktır.

Parçalanma, ABD'nin liderliğini tehdit eder

Anti-tekel davası çerçevesinde parçalanmak istenen bilgisayar devi Microsoft, karşı atağa geçti. ABD'nin önde gelen gazetelerine tam sayfa ilan veren Microsoft, devletin şirketi bölme tasarısını ‘tüketici, bilgisayar endüstrisi ve ABD ekonomisi açısından büyük bir geri adım’ olarak tanımladı. Microsoft'un parçalanmasının Amerikan yüksek teknoloji şirketlerini yabancı rakipler karşısında kırılgan bir pozisyona düşüreceğini iddia etti. İlanda, ‘Microsoft’un parçalanması dünyaya şu mesajı verecektir; ABD'de ‘çok’ başarılı şirketler sert bir biçimde cezalandırılır. Bu mesaj da ABD'nin teknolojideki global liderliğini ele geçirmek isteyen yabancı rakiplerin hoşuna gidecektir'. Microsoft, ABD Yönetimi'nin bu girişiminin yeni icatlar ve tüketici için yeni tercihler sunan yaratıcılık sürecine zarar vereceğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!