Microsoft’a 4.5 milyar dolarlık suçlama

Güncelleme Tarihi:

Microsoft’a 4.5 milyar dolarlık suçlama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2012 11:35

hurriyet.com.tr- ABD Senatosu’nda, teknoloji devi Microsoft ve Hewlett-Packard’ın deniz aşırı birimlerinin, vergi kodlarındaki açıklardan faydalanarak 4.5 milyar dolar vergi kaçırdığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Senato’nun Alt Parlamento Komitesi, teknoloji devlerinin, Cayman Adaları gibi vergi cennetlerinde, fikri mülkiyet hakları, lisans ücretleri ve işletme payları gibi alanlardan faydalanarak vergi kaçırdığı iddia edildi.

 

ABD’li senatör Carl Levin, “İleri teknoloji endüstrisi, fikri mülkiyet haklarını transfer etmek adına böyle fırsatları kendi lehine çeviren bir sektör. Vergi faaliyetleri ve hileleri bu durumlarda birbirinden farklı formlarda karşımıza çıkabiliyor” diye konuştu.     

     

ABD Gelir İdaresi yetkilileri, Microsoft ve Hewlett-Packard’ın vergi faaliyetlerini denetleyeceğini açıkladı.

 

Haberin Devamı

Senatör Levin, uzun süredir deniz aşırı ülkelerde gerçekleştirilen vergi faaliyetlerini denetliyor.

 

Komite Microsoft’un 2009-2011 yılları arasında ABD’deki satışlarının yarısında denk gelen oranda deniz aşırı ülkelerde 21 milyar dolar aktardığını, bunun da 4.5 milyar dolarlık vergiyi kaçırmak anlamına geldiğini belirtti.

 

Komite aynı zamanda yazılım devinin ek vergilerden kurtulmak için de işletim ücretlerinden elde ettiği gelirleri düşük vergilerin uygulandığı Singapur, İrlanda gibi ülkelere aktardığını da ifade etti.

 

Microsoft yetkilileri konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!