MHP: Özelleştirme yoksulu kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

MHP: Özelleştirme yoksulu kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

MHP, programında üç yıl içinde enflasyonun yüzde 5'e düşürülmesini ve özelleştirme gelirlerinin yoksullara aktarılmasını öngörüyor. Ayrıca, yoksulluk ile mücadele hükümet bünyesinde oluşturulacak 'Yoksullukla Mücadele Kurulu' tarafından gerçekleştirelecek.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) programında vatandaşın girişim özgürlüğünün güvence altına alınmasını vaat ederek üç yeni proje ile seçmenin karşısına çıkıyor. Bunlar, yoksullukla mücadele, yolsuzlukla mücadele ve enflasyon ile mücadele olarak sıralanıyor.

MHP'nin projesinde ülkemizde 13.5 milyon yoksulun, günlük 1.48 dolarlık açlık sınırının altında yaşadığı hatırlatılarak, yoksullukla mücadele için ilk şart olarak enflasyonun düşürülmesi öngörülüyor. Bu amaçla üç yıllık orta vadeli bir istikrar programı uygulanarak, toplumsal uzlaşma ile enflasyon birinci yılın sonunda yüzde 30'a, ikinci yılın sonunda yüzde 15'e, üçüncü yılın sonunda da yüzde 5'e düşürülecek.

VERGİ:

MHP, bütçe açıklarının kapatılmasına ise vergi politikalarıyla ile başlıyor. Buna göre KDV'de yüzde 10'luk tek oran uygulanacak, özel indirim tutarı asgari ücret seviyesine çıkarılacak. Bu arada, değişik vergiler Özel tüketim Vergisi adı altında toplanıyor. MHP, temizlik maddelerinin de vergi iadesi kapsamına alınmasını vaat ediyor. Vergi affı ise kesinlikle çıkarılmayacak.

HARCAMA REFORMU:

MHP vatandaştan toplanan verginin yerinde kullanılması amacıyla etkin bir tasarkruf politikası başlatacak. Kamuya ait 350 bin adet lojmandan zorunlu olarak elde tutulması gerekenlerin dışında 200 bin adeti üç yıl içinde satılacak. Kamu araçlarının sayısı da en aza indiriliyor.

BÜTÇE AÇIĞI:

1999 yılı itibariyle GSMH'nın yüzde 10'ununu aşması beklenen bütçe açıkları 2001 yılı sonunda tamamen kapatılacak. Ardından bütçe harcamalarının yüzde 40'ını oluşturan faiz giderlerenin vadesi uzatılarak, en az üç yıl vadeli dövize endeksli, tahvil ve TÜFE tahvilleri ihraç edilecek.

SIFIR ATILIYOR:

MHP, uygulayacağı para politikasında Türk Lirası'ından sıfır atılarak, milli onura yakışan Yeni Lira'nın tedavüle çıkarılmasını öngörüyor. Merkez Bankası'ıda şeffaflık ilkesi gereği uyguladığı politikaların sonuçlarını kamuoyuna ilan edecek.

MHP iktidara geldiği takdirde 1999 yılının sonuna kadar özelleştirmeye ara verecek. 2000 yılından başlayarak da üç yılda tamamlanması hedeflenen yeni bir özelleştirme programına başlanıyor. Özelleştirmeden elde edilen gelirin yüzde 25'i Yoksullukla Mücadele Kurumu Başkanlığına (YMKB) devredilecek. MHP, hükümette Sosyal Güvenlik ve Yardım Bakanlığı bünyesinde, Yoksullukla Mücadele Kurumu Başkanlığı (YMKB) ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü oluşturacak. YMKB'na Başbabakan başkanlık edecek. Başta şehit aileleri olmak üzere, muhtaç, güçsüz ve işsiz vatandaşlara yoksulluk yardımı yapılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!