MHP’nin önündeki Kültigin Anıtı Şanghay Expo’da

Güncelleme Tarihi:

MHP’nin önündeki Kültigin Anıtı Şanghay Expo’da
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2010 00:00

TÜRKİYE’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şanghay Kenti’nde katıldığı Expo 2010 Fuarı’nda, MHP Genel Merkezi önünde bulunan Kültigin Anıtı’nın kopyası sergilendi. Expo Türkiye Reyonu Yüksek Komiseri Sencer Özsoy, “Kültigin Anıtı’nın bire bir aynısını Türkiye’de aramaya başladık. Sonunda MHP Genel Merkezi önünde bulabildik. Heykelin aynısını yapmak için Çinli arkadaşlar, MHP Genel Merkezi’ne gitti. Orada fotoğraf çekerken zor anlar da yaşamışlar. Daha sonra sorun aşılmış ve fotoğrafları çekmişler. Bu fotoğraflar üzerinden heykelin bire bir aynısını Şanghay’da yaptık” dedi.
Çin ve Türk takvimleri
Sencer Özsoy, şu bilgileri verdi: “Bu yılki Expo’nun konsepti ‘Daha iyi şehir, daha iyi yaşam.’ Biz bu konsepti uygularken, Türklerle Çinliler arasında ilişkileri de yansıtmak istedik. Bu nedenle kendi pavyonumuza, birbirine benzeyen Çin ve Türk takvimlerini de koyduk. Şu anda Moğolistan sınırları içinde bulunan Orhun Abideleri de Türkler ve Çinliler arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Çünkü Orhun Abideleri arasında yer alan Kültigin Anıtı’nın bir yüzünde o dönemin Çin hükümdarının yazdığı mektup bulunuyor.”
Türkiye’ye yoğun ilgi
1 Mayıs’ta açılan Expo’yu 1.5 ay içinde toplam 16 milyon kişinin gezdiğini, Türkiye reyonunu ziyaret edenlerin sayısının 1.5 milyon kişiyi bulduğunu söyleyen Özsoy, 1 Ekim’e kadar açık kalacak fuarın 70 milyon kişi tarafından ziyaret edilmesinin beklendiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!