Mersin alternatif ürün arayışında

Güncelleme Tarihi:

Mersin alternatif ürün arayışında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 14:43

Narenciyenin yanı sıra muz, çilek, şeftali, üzüm, kayısı gibi ürünlerin bol miktar yetiştiği Mersin'de, ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla Tarım İl Müdürlüğü ile Ziraat Odasınca “Alternatif Ürün Yetiştiriciliği” projesinin hayata geçirildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Proje koordinatörü, Tarım İl Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'de genellikle atadan kalma geleneksel üretim gerçekleştirildiğini söyledi.

Dünya ile rekabet edebilmek için kaliteli olmasının yanında talep gören ve üreticisine artı gelir getiren alternatif üretime yönelinmesi gerektiğini belirten Oluğ, oluşturdukları “Proje Koordinasyon ve Yürütme Birimi”nin bu öngörüden yola çıkarak geliştirdiği projenin Çukurova Kalkınma Ajansı'nda öncelikle kabul edildiğini kaydetti.

Uygulamaya konulan proje ile bölgede mevcut ürünlerin dışında neler yetiştirileceğinin araştırılacağını vurgulayan Oluğ, “Proje sonucunda çiftçilerimizi alternatif ürün yetiştirme konusunda önerilerimiz olacak. Bunun da önümüzdeki süreçte olumlu sonuçlarını alacağımızı umuyorum” dedi.

Haberin Devamı

Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de, Mersin genelinde tarıma elverişli yaklaşık 406 bin hektar arazinin, ilin yüzde 25'ini kapsadığını söyledi.

Tarıma elverişle arazilerin yüzde 65'inin, kuru tarım yapılan ve nadas alanı olduğunu, yüzde 35'inde ise sulu tarım gerçekleştiğini belirten Gökçel, şunları kaydetti:

“Türkiye'nin toplam yaş meyve sebze üretimin yüzde 8'i, örtü altı üretimin yüzde 18'i, toplam turunçgil üretimin yüzde 32'si, toplamda ise tarımsal üretimin yüzde 4'ü ilimizde gerçekleştiriliyor. Türkiye'deki örtü altı biber üretimin yüzde 14'lük bölümünün yanı sıra limon üretiminin yüzde 68'lik, portakal üretimin yüzde 18'lik, mandarin üretimin ise yüzde 16'lık bölümü ilimizden karşılanmaktadır. Dolayısıyla Mersin, Türkiye'deki çok yönlü üretimin 12 ay boyunca yapılacağı ender illerden biridir.”

Üreticinin gelir düzeyini yükseltmek, tüketicinin ihtiyacını karşılamak ve ekonomiye katkı sağlamak hedefiyle hareket ettiklerini vurgulayan Gökçel, şunları kaydetti:

“Proje ile başta narenciye olmak üzere muz, çilek, şeftali, üzüm, kayısı gibi ürünlerin bol miktarda üretildiği Mersin yöresinde yetişecek piyasa değeri yüksek, ihracata yönelik alternatif ürünleri tespit edip, çiftçilere önereceğiz.

Haberin Devamı

Proje kapsamında yapılacak araştırmada mevcut ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra erken hasat edilen sert çekirdekli ürünler, tropikal meyveler gibi hem ekonomik getirisi yüksek hem de yöremizde yetiştirilebilecek ürünler araştırılacak. Böylelikle ürün çeşitliliği artarken, çiftçilere de ekonomik anlamda katkı sunulacak. Ayrıca ihracat yönelik ürünlerin yetiştirilmesi ülke ekonomisine de olumlu şekilde yansıyacak. Bu çalışmayı yaparken de bilimsel veriler ve tecrübelerden yararlanacağız.”

Gökçel, Mersin yöresinde hali hazırda kivi, brokoli, enginar, yer kirazı gibi alternatif ürünlerin yetiştirilmeye başlandığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!