Merkez'in zor sınavı

Güncelleme Tarihi:

Merkezin zor sınavı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 07:39

Merkez Bankası, yarın yapacağı faiz toplantısında zor bir karar alacak. Bir taraftan yükselen enflasyonu dizginlemeye çalışan banka, diğer yandan da düşük çıkan büyüme rakamlarını dikkate almak zorunda...

Haberin Devamı

Merkez Bankası 'bizim esas görevimiz fiyat istikrarıdır' dese de, üçüncü çeyreteki düşük büyümenin ardından üzerindeki baskı artmış görünüyor. Reel sektör temsilcileri ekonominin çarklarının yeniden hızlandırılması için sert bir faiz indiriminin gerekli olduğuna inanıyor. Ancak Merkez Bankası'nın önceki açıklamaları ve fiyat istikrarını odağa alan yaklaşımı, bu indirimin yine düşük kalacağı olasılığını artırıyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bugün yapacağı toplantı öncesi piyasa beklentileri yarım puanlık bir indirim geleceği yönünde. Geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak çeyrek puan şeklinde olan indirim beklentisi, düşük çıkan büyüme rakamlarının ardından yarım puana revize edildi. Reuters'ın düzenlediği ankete katılan 17 aracı kurumun 11 tanesi yarım puanlık bir indirim öngörürken, çeyrek puan bekleyenlerin sayısı 6'da kalıyor.

Haberin Devamı

Analistler, kasım ayında yüksek çıkan enflasyonun Merkez'in işini zorlaştırdığını, ancak Merkez Bankası'nın bu artışın geçici olduğunu açıklamasının yarım puanlık indirim beklentilerini güçlendirdiğini ifade ediyor. Ayrıca pazartesi günü açıklanan ve 2001 yılından bu yana en düşük büyüme oranına işaret eden veriler de Merkez'in üzerindeki baskıyı artırıyor.

JP Morgan analisti Yarkın Cebeci, büyüme rakamlarını gördükten sonra yarım puanlık indirim konusundaki beklentilerinin güçlendiğini söyledi.

Lehman Bothers'dan Tolga Ediz de, Merkez Bankası'nın büyüme rakamlarını dikkate alacağını ve faizleri yarım puan indireceğini tahmin ettiklerini kaydetti. 

REEL SEKTÖRÜN BEKLENTİSİ DAHA YÜKSEK

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, yarın toplanacak Merkez Bankası Para  Politikası Kurulu'nun, faizleri 1 puan indirmesini istedi. Merkez Bankası'nın faizlerde, FED'e göre daha yüksek oranda indirme  gitmesinin gerekliliğine işaret eden Özdebir, bu indirimin bir puan  düzeyinde olması gerektiğini savundu.

Böylece Türk ekonomisinin yeni yıla avantajlı gireceğini kaydeden  Özdebir, “2008 yılında dünya piyasalarında yaşanabilecek daralma ve  likidite darlığına karşı, Merkez Bankasının faiz silahını iyi  kullanabilmesi için bir marj lazım. Bunun için de 1 puanlık faiz  indirimine gitmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

TOPLANTI BUGÜN

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası  Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez,  Mehmet Yörükoğlu ile kurul üyesi İbrahim Turhan'ın katılacak. Toplantı saat 13.00-17.00 arasında iki aşamalı olarak yapılacaki faiz kararı saat 19.00'a kadar basın duyurusu ile açıklanacak.

Merkez Bankası, 14 Kasım'daki son toplantısında gecelik borçlanma faizini yüzde 16.75'ten yüzde 16.25'e, gecelik borç verme faizini ise yüzde 21.50'den yüzde 20.75'e çekmişti. Son faiz indirimiyle birlikte Merkez Bankası'nın gösterge olan gecelik borçlanma faizindeki indirim Eylül'den bu yana 1.25 puana ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!